Foto: Shutterstock
Regulāri plaušu karsoņi, hronisks bronhīts un ilgstošs klepus bez skaidri zināma iemesla ir tie gadījumi, kad papildu rentgenam un citām pārbaudēm, speciālisti iesaka veikt arī datortomogrāfiju, lai ātrāk noteiktu slimības cēloni un varētu ar to efektīvāk cīnīties. Profesors un invazīvais radiologs Kārlis Kupčs norāda, ka arī smēķētājiem ar vairāku gadu desmitu stāžu būtu jāveic regulāras plaušu pārbaudes.

"Datortomogrāfija ir neaizstājama plaušu slimību gadījumos, jo ir viens no informatīvākajiem izmeklējumiem radioloģijā," skaidro Kupčs. Viņš iesaka šo pārbaudi veikt arī cilvēkiem, kas ilgstoši un bez panākumiem cīnās ar klepu un tiem, kas bieži cieš no saaukstēšanās.

"Izmeklēšanas laikā cilvēks saņem pavisam niecīgu rentgena starojuma devu, taču iegūst neatsveramu informāciju par savu veselību," stāsta profesors. "Datortomogrāfijā mēs iegūstam pacienta ķermeņa šķērsgriezuma attēlus, kas mērāmi daudzos simtos un pat tūkstošos. Pacients guļ uz speciāla galda, tas bīdās, un aparāts ļoti ātri skenē vajadzīgās ķermeņa daļas. Ja nepieciešams, cilvēkam asinsritē ir iespējams papildus ievadīt kontrastvielu, un tad redzam, kā uzpildās asinsvadi. Tas, savukārt, ļauj precīzi noteikt, kur tieši pacientam ir kādas asinsvadu problēmas vai patoloģiski veidojumi, jo krāsviela uzkrājas bojātajos audos."

Runājot par citiem izmeklējumiem plaušām, profesors skaidro, ka standarta rentgena attēli tiek iegūti divās projekcijās – no sāniem un no priekšas un mugurpuses, rentgena bildē redzama ēnu kopsumma. "Āda, ribas, plaušas, iekšējie orgāni, sirds, lielie asinsvadi, tad atkal ir ribas, atkal āda – tas viss ir salikts vienā bildē, un radiologiem, ir jāprot izšķirt, kur tajā ēnu summā kaut kas ir nepareizi. Savukārt datortomogrāfijas izmeklējums ļoti precīzi parāda vietu, kas ir plaušu veselības problēmu cēlonis," norāda Kupčs.

"Mēs varam uzsākt ārstēšanu, piemēram, pneimonijas gadījumā, kad rentgenā redzami klasiski klīniskie simptomi. Ārstiem ir zināms, ar kādām zālēm jāārstē pacients, un, ja terapija ir efektīva, pacienta stāvoklis uzlabojas, viss kārtībā. Bet, ja tā ir kāda cita sarežģīta saslimšana, vēl jo vairāk onkoloģiska saslimšana, noteikti veicama datortomogrāfija plaušām, jo tikai tad ir iespējams noteikt vispiemērotāko ārstēšanu," stāsta speciālists.

Nepieciešamības gadījumā datortomogrāfija tiek veikta arī bērniem. "Ja bērns bieži slimo ar bronhītu, plaušu karsoni un ārsts nevar noteikt iemeslu, datortomogrāfijā ir iespējams rast atbildi. Minētās likstas bērnam var būt kādas iedzimtas plaušu problēmas dēļ, kuras rentgena attēlos var neredzēt. Dažkārt iekaisumu plaušās rada kādas asinsvadu anomālijas," uzskaita profesors un vēlreiz piebilst, ka datortomogrāfija ir neaizstājams izmeklējums plaušu slimību gadījumos.

Vienīgā indikācija, kuras dēļ neveic datortomogrāfiju, tāpat kā jebkuru citu rentgenoloģisku izmeklējumu, ir grūtniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!