Foto: LETA

Projektā "Rail Baltica" šogad Baltijas valstīs plānots izsludināt vairāk nekā 40 iepirkumu, pavēstīja Baltijas valstu kopuzņēmums AS "RB Rail".

Šogad 24. un 25. aprīlī Rīgā notiks forums "Rail Baltica Global Forum 2017". Forums ir galvenais starptautiskais ''Rail Baltica'' pasākums šajā gadā, kura laikā tiks skatīts dzelzceļa projekta ekonomiskais potenciāls, iepirkumu politika un organizācija. Pasākums sekmēs arī projekta potenciālo piegādātāju tīklošanās iespējas. Tā laikā tiks apskatīti stratēģiski un taktiski jautājumi no nacionālās, reģionālās un Eiropas Savienības (ES) perspektīvas, sekmējot projekta ieviešanu.

Foruma otrā diena jeb Projekta piegādātāju diena (25. aprīlis) būs īpaši veltīts projekta iepirkumu tēmai. Tajā aicināti piedalīties projekta potenciālie piegādātāji, lai saņemtu detalizētu informāciju par šogad gaidāmajiem projekta iepirkumiem un to laika plānu, kā arī - lai ieinteresētie uzņēmumi varētu satikt potenciālos partnerus. Šogad Igaunijā, Latvijā un Lietuvā plānots izziņot vairāk nekā 40 iepirkumu.

''Projekta piegādātāju dienas mērķis ir apvienot vienuviet potenciālos projekta piegādātājus ne tikai no Latvijas, bet arī no visas Baltijas un citām Eiropas valstīm un iepazīstināt ar projekta iepirkumu procedūrām un praktisku informāciju, kas jāzina un jāņem vērā projektā ieinteresētajiem potenciālajiem piegādātājiem. Pasākuma mērķis ir arī sekmēt partnerību veidošanos starp nacionālajiem un ārvalstu uzņēmumiem, tādējādi stiprinot savu konkurētspēju "Rail Baltica" iepirkumos,'' skaidroja "RB Rail".

Baltijas valstu kopuzņēmuma valdes priekšsēdētāja un izpilddirektore Baiba Rubesa klātesošos informēs par "Rail Baltica" progresu trijās Baltijas valstīs, projekta kopējo laikaplānu un finansējumu, kā arī par atbildību sadalījumu projektu ieviesēju starpā. Tāpat Rubesa prezentēs galvenos datus un atziņas no jaunākā pētījuma par projekta izmaksu un ieguvumu analīzi, kas plašāk tiks izskatīts pirmajā foruma dienā.

Forumā arī paredzēts informēt nacionālo valstu iepirkumu procesu specifiku, kas jāņem vērā kompānijām, kas šogad un turpmākos gadus plāno piedalīties izsludinātajos "Rail Baltica" iepirkumos.

Kā ziņots, 24. un 25. aprīlī Rīgā notiks forums "Rail Baltica Global Forum 2017". Pirmā pasākuma diena būs veltīta diskusijām par "Rail Baltica" infrastruktūras potenciālo iespēju kļūt par katalizatoru jauna ekonomiskā koridora izveidē. Pasākuma laikā pirmo reizi tiks prezentēta "Rail Baltica" izmaksu un ieguvumu analīze. Turklāt pasākumā tiks runāts par biznesa un pasažieru interesi ne tikai par "Rail Baltica" projektu, bet arī par citiem līdzīgiem šāda līmeņa projektiem Eiropā. Pasākumā piedalīsies augsta līmeņa amatpersonas un viedokļu līderi no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta. Dalība pasākuma pirmajā dienā tikai ar ielūgumiem.

Savukārt otra pasākuma diena iecerēta kā Projekta piegādātāju diena, kuras mērķis ir apvienot vienuviet potenciālos projekta piegādātājus ne tikai no Baltijas, bet arī no citām valstīm, iepazīstināt ar projekta iepirkumu procedūrām, kā arī sekmēt vietējo un ārvalstu kompāniju sadarbības veidošanu.

Divu dienu pasākums notiks "Radisson Blu Hotel Latvija", Elizabetes ielā 55, Rīgā, un dalība tajā ir bezmaksas. Pasākuma darba valoda - angļu valoda.

"RB Rail" ir triju Baltijas valstu kopuzņēmums, ko izveidoja 2014. gada oktobrī. Kompānijas vienlīdzīgi akcionāri ir SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" no Latvijas, "Rail Baltica Statyba" no Lietuvas un "Rail Baltic Estonia" no Igaunijas.

"Rail Baltica" paredz Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs, lai savienotu Tallinu, Rīgu, Kauņu, Varšavu un Berlīni. Dzelzceļa līnija plānota kā elektrificēta divceļu līnija, kas paredzēta gan pasažieru, gan kravas vilcienu kombinētajai satiksmei. Rīgas pilsētā un starptautiskajā lidostā "Rīga" ir paredzēts izbūvēt starptautisko vilcienu pasažieru termināli, bet Salaspils novadā (Saulkalnē) - multimodālu kravu termināli. Dzelzceļa pamattrases garums Latvijā ir aptuveni 260 kilometru. Projektētais dzelzceļa līnijas maksimālais ātrums ir 240 kilometru stundā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!