Foto: Shutterstock
"Gripa var būt pārsteidzoša diēta," 19. aprīlī sociālajā tīklā "Twitter" rakstīja sabiedrībā zināmā dāma Kima Kardašjana. Slimības laikā sieviete bija zaudējusi sešas mārciņas jeb 2,7 kilogramus. Iespējams, ka ierakts bija domāts kā joks, bet pavisam drīz tas tika arī izdzēsts. Sievietes vieglprātīgo attieksmi pret savu veselību kritizēja vairāki mediji, uzsverot, ka gripa ir bīstama infekcijas slimība, nevis līdzeklis cīņai ar liekajiem kilogramiem.
Foto: Shutterstock

Lai arī pēc gripas vai citām slimībām cilvēks patiešām var būt zaudējis kādu kilogramu, tās veselībai nodara nopietnu ļaunumu, tā var būt arī nāvējoša. Piemēram, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, no 2016. gada rudens līdz 2017. gada 19. aprīlim gripa Latvijā ir prasījusi 37 cilvēku dzīvības. Tā noteikti nav svara zaudēšanas metode, ko ir vērst izmēģināt.

Ar gripu gan cilvēki parasti saslimst, to neplānojot, tomēr netrūkst sieviešu un arī vīriešu, kas šmaugāka vidukļa dēļ ir gatavi izmēģināt neiedomājamas un ne vien kaitīgas, bet pat ļoti bīstamas metodes. Iepazīsties, ko un kāpēc nedarīt, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Jāpiebilst, ka lielākā daļa metožu ir ne vien bīstamas, bet arī neefektīvas ilgtermiņā – daļa no tām noslēdzas ar to, ka zaudētie kilogrami atgriežas ar uzviju.

Ietīšanās pārtikas plēvē izžāvē, bet nedara slaidāku

Foto: Shutterstock
Ietīšanās pārtikas plēvē fizisko aktivitāšu laikā ir viena no metodēm, ko cilvēki nereti izmanto, lai iegūtu slaidāku vidukli un zaudētu liekos kilogramus īsā laikā. Nereti pārtikas plēvi vai ķermeni pirms tam noklāj ar līdzekļiem, kas procedūru padara efektīvāku. Valda uzskats, ka šādas darbības palīdz atbrīvoties no liekā svara un attīrīt organismu.

Ietinoties plēvē, ķermenis pastiprināti svīst. Tā kā sviedri neiztvaiko, ķermeņa temperatūra var paaugstināties līdz līmenim, kas var būt bīstams, skaidro "Live Strong". Tāpat ietīšanās ietekmē asinsriti un traucē skābekļa piegādi organisma šūnām. Vājums un bezsamaņa – tie ir tikai divi no iespējamiem iznākumiem straujai šķidruma zaudēšanai ietīšanās dēļ.

Jāpiebilst arī, ka ietīšanās nepalīdz atbrīvoties no taukiem. Ķermenis zaudē šķidrumu, tāpēc var šķist, ka pēc procedūras esi kļuvusi vieglāka. Svars atgriezīsies, tiklīdz uzņemsi trūkstošo šķidrumu.

Smēķēšana palielina kāri pēc trekniem ēdieniem

Foto: Shutterstock

Cigaretēm jau sen piedēvē spēju palīdzēt zaudēt liekos kilogramus, jo cilvēki tic, ka cigaretes palīdz mazināt apetīti. Kā skaidro "Women's Health", smēķēšana samazina personas spēju izjust garšu un izbaudīt dažādus ēdienus. Tas var novest pie situācijas, ka cilvēks ēd vairāk, jo negūst prieku no ēdiena. Turklāt, ir izpētīts, ka smēķētājiem trekni ēdieni kārojas biežāk nekā nesmēķētājiem.

Tāpat jāpiebilst, ka smēķēšana patiešām nodara nopietnu ļaunumu tavai veselībai un izskatam. Smēķēšana ievērojami palielina dažādu audzēju, kā arī plaušu slimību risku. Tāpat smēķēšana pasliktina ādas stāvokli un padara zobus dzeltenīgus. Šeit tu vari uzzināt, kādus ieguvumus izskatam sniedz smēķēšanas atmešana, bet šeit ir iespējas iepazīties ar citiem mītiem, kas saistīti ar smēķēšanu.

Parazīti var izaugt deviņus metrus gari un izraisīt nāvi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēl viena ekstrēma un ļoti neveselīga metode svara zaudēšanai ir dažādu parazītu, piemēram, lenteņu, izmantošana. "The Huffington Post" uzsver, ka šī ir svara zaudēšanas metode, ko izmantot nevajadzētu, jo tā saistās ar ļoti lieliem veselības riskiem. ASV lenteņu izmantošana svara zaudēšanai ir aizliegta.

Lenteņi ir bīstami parazīti, kas var būtiski traucēt ne tikai gremošanas sistēmas darbu, bet arī negatīvi ietekmēt dažādu orgānu un nervu sistēmas darbību. Lentenis var izraisīt nāvi. Jau rakstījām, ka lenteņa oliņas ievietošana vēderā notiek ar speciālas tabletes palīdzību. Tas apēd lielāko daļu cilvēka uzņemtās pārtikas. Parazīts var izaugt līdz pat deviņus metrus garš, un tas spēj pārvietoties pa visu ķermeni – nokļūstot smadzenēs, tas izraisa nāvi.

Organisma atbrīvošana no ēdiena – nepatīkama un bīstama

Foto: Shutterstock

Vemšana, sakošļāta ēdiena izspļaušana un dažādu caurejas līdzekļu lietošana – jebkāda veida organisma atbrīvošana no uzņemtā ēdiena ar mērķi atbrīvoties no liekajiem kilogramiem ir bīstama, uzsver "WebMD". Tā ne vien neļauj uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus, bet arī ir pirmais solis uz to, lai attīstītos ēšanas traucējumi, kas var novest ne vien pie nopietnām veselības problēmām, bet arī nāves.

Kuņģa skābe ir ļoti spēcīga, tāpēc regulāra vemšanas izraisīšana ir ļoti kaitīga – skābei nevajadzētu nonākt cilvēka rīklē un mutē. Vemšanas izraisīšana pēc ēšanas paaugstina vairāku vēža formu risku, bojā zobu emalju un veicina caurumu veidošanos. Tāpat vemšana, kā arī caurejas līdzekļu lietošana liek organismam zaudēt šķidrumu, kas lielos daudzumos ir bīstami.

Bīstamā badošanās, kas palēnina vielmaiņu

Foto: Shutterstock

Netrūkst arī cilvēku, kas mēģina atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, atsakoties no ēdiena. Tas ir ne vien bīstami veselībai, bet arī neefektīvi ilgtermiņā. Jau rakstījām, ka atteikšanās no ēdiena un pārāk mazs uzņemto kaloriju daudzums ir viena no dzīvesstila kļūdām, kas bremzē vielmaiņu. Gadījumos, kad ķermenis sajūt dramatisku uzņemto kaloriju daudzuma samazināšanos, tas sāk izjust ēdiena trūkumu un samazina ātrumu, ar kādu dedzina kalorijas.

"The Huffington Post" skaidro, ka ķermenim visu laiku ir nepieciešams noteikts uzturvielu, vitamīnu un minerālu daudzums, lai tas varētu funkcionēt un visi procesi ķermenī noritētu bez problēmām. Nepietiekams uzņemto kaloriju daudzums pat tad, ja no ēdiena neatsakās pavisam, var izraisīt nespēku, depresiju, negatīvi ietekmēt muskuļus, audus un dažādus orgānus, kā arī pavājināt imunitāti, veicināt matu izkrišanu, radīt miega traucējumus un citas problēmas.

Vienīgā drošā un efektīvā metode – veselīgs dzīvesveids

Foto: Shutterstock

Kā norāda "The Huffington Post", pastāv arī tādas bīstamas svara zaudēšanas metodes, kā speciālu plāksteru piešūšana pie mēles (kas ēšanu padara sāpīgu) vai tikai speciāla ēdiena lietošana uzturā, izmantojot zondi. Lai arī šīs metodes nav iespējams realizēt bez speciālista palīdzības, tās ir bīstamas un vēlamo rezultātu sniedz tikai uz īsu brīdi, jo abas metodes paredz ievērojamu uzņemto kaloriju daudzuma samazināšanu.

Vislabākās un efektīvākās metodes svara zaudēšanai ir tās, kas darbojas ilgtermiņā un nenodara pāri tavai veselībai, uzsver "WebMD". Parasti tās paredz izmaiņas ēdienkartē, kā arī aktīvāku dzīvesveidu. Ja vēlies atbrīvoties no kāda kilograma, bet nezini, kā mainīt savus ēšanas paradumus un kā sportot, nenodarot sev pāri, konsultējies ar speciālistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!