Foto: AFP/Scanpix
Cūkkopības nozarei šis būs izaicinājumiem pilns gads, prognozēja cūkkopības kompleksa "Miķelāni bekons" valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš.

"Nozarei šogad gaidāms izaicinājumu pilns gads, ir skaidrs, ka nebūs laika "kūkot" un lielākais izaicinājums ir un būs turēties pretī Āfrikas cūku mēra ietekmei. Ļoti svarīga nozarei ir arī cīņa par gaļas tirgus sakārtošana Latvijā, lai pircējam būtu iespējams iegādāties Latvijā ražotu augstas kvalitātes cūkgaļu, jo tirgū dominē imports," sacīja "Miķelāni bekons" valdes priekšsēdētājs.

Pēc viņa teiktā, labu laiku cūkgaļas cenas bija kritušās zem pašizmaksas, taču šogad tās ir pieaugušas. Līdz ar to tagad cūkaudzētāji var nedaudz "uzelpot" pēc iepriekšējās cīņas ar ārvalstu cūkgaļas cenu dempingu. Vienlaikus viņš piebilda, ka līdz ar cenu palielināšanos nozari negatīvi ietekmē ēnu ekonomika. "Jāņem vērā, ka nozare ilgāku laiku ir strādājusi ar mīnusa zīmi. Līdz ar cenu paaugstināšanos atkal ir sajūta, ka ir palielinājies pelēkais sektors," sacīja Strazdiņš.

Strazdiņš uzsvēra, ka pircējiem ir svarīgi lielāku uzmanību pievērst gaļas izcelsmei. Savukārt uzraugošajām institūcijām jāseko, vai zem "Ražots Latvijā" izkārtnes netiek tirgota no ārvalstīm ievesta nezināmas izcelsmes cūkgaļa. "Nevaram gaidīt, ka citas valstis ar lielu tirgu uz Latviju vedīs pašu labāko gaļu, kur nu vēl, ja tas notiek nelikumīgi," viņš sacīja.

Viņš arī atzina, ka ierobežoto eksporta iespēju un augstās Āfrikas cūku mēra izplatības dēļ vietējā cūkgaļas tirgū ir saasinājusies konkurence. Cūkaudzētājiem ir jācīnās par katru vietējo patērētāju un jāmēģina ielauzties lielveikalu plauktos, kur liela daļa cūkgaļas nav Latvijā ražota.
Saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta datiem, pateicoties augstajam pieprasījumam, cūkgaļas globālais tirgus šogad attīstās pozitīvi. Arī lopbarības cenas turpina pazemināties, tādēļ ražošanas izmaksu ziņā nav spiediena. Kopumā pozitīvā situācija cūkgaļas tirgū liecina par augstu pieprasījumu, kā arī zināmu ietekmi dod siltais laiks, kas cilvēkiem dod iespēju pievērsties atpūtai pie dabas un grilēšanai.

Saskaņā ar Latvijas Cūku audzētāju asociācijas aprīļa sākumā pausto, cūkgaļas cenas Latvijā šogad ir būtiski augstākas nekā pirms gada un tirgū situācija uzlabojusies. Cenu kāpums Latvijā ir saistīts ar situāciju globālajā tirgū. Pēc cūkgaļas Eiropā audzis pieprasījums. Tāpat nozarei ir pavērušies jauni eksporta tirgi. Kopumā Eiropā trūkst cūkgaļas.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2016.gadā "Miķelāni bekons" strādāja ar 3,958 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1% vairāk nekā gadu iepriekš un 330 778 eiro zaudējumiem, pretēji peļņai gadu iepriekš.

"Miķelāni bekons" ir dibināts 2009. gadā un uzņēmuma pamatkapitāls ir 650 000 eiro. Uzņēmums pieder Dānijas kompānijai "Torpgard Holding". "Miķelāni bekons" ir "Latvi Dan Agro" grupas uzņēmums. Kompānija darbojas Jaunbērzē, Džūkstē, Zaļeniekos, Īlē, kā arī Salas pagastā "Miķelānos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!