Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) izmeklē 34 Krievijas futbolistu saistību ar dopinga pārkāpumiem. Starp šiem 34 futbolistiem ir visi 2014. gada Pasaules kausa finālturnīrā Brazīlijā spēlējušie Krievijas izlases spēlētāji, apgalvo britu izdevums "Daily Mail".

Krievijas puse apsūdzības noliedz, bet FIFA sīkāk nekomentē izskanējušo informāciju, vien apliecinot, ka 2014. gada Pasaules kausā neviens sportists dopinga lietošanā netika pieķerts.

Kā apgalvo laikraksts, visu 34 futbolistu vārdi ir starp apmēram 1000 Krievijas sporta nozares cilvēkiem, kuri iesaistīti pasaules sportā lielākajā dopinga skandālā. Kā zināms, Krievija ir apsūdzēta valsts finansētā un atbalstītā dopinga programmā. Kanādas jurista Ričarda Maklārena skandalozajā ziņojumā 2016. gada nogalē minēts, ka Krievijā valstiskā līmenī realizētā dopinga programmā laikā no 2011. līdz 2015. gadam bija iesaistīti vairāk nekā 1000 sportistu 30 sporta veidos, ziemas, vasaras un paralimpiskajā sportā. Šo atlētu vidū ir arī elites sportisti.

Ja apstiprināsies "Daily Mail" publicētā informācija, tad tā būs pirmā reize, kad dopinga lietošanā pieķerta visa komanda, turklāt tā ir Pasaules kausa finālturnīra dalībniece. Pieci no šiem 34 futbolistiem piedalījās Krievijā notiekošajā Konfederāciju kausa izcīņā, no kura mājiniece ir jau izstājusies. Konfederāciju kauss ir "iesildīšanās" turnīrs nākamgad Krievijā paredzētajam 2018. gada Pasaules kausa finālturnīram.

Tikmēr FIFA pārstāvji krievu izdevumam "championat.ru" sīkāku informāciju par notiekošo izmeklēšanu saistībā ar Maklārena ziņojumu nesniedz. FIFA turpina rūpīgi analizēt WADA un Maklārena ziņojumā minētos faktus, bet, kamēr izmeklēšana nav pabeigta, konkrētu futbolistu vārdi netiek atklāti.

Tāpat FIFA pārstāvis vēlreiz apliecinājis, ka 2014. gada Pasaules kausā nevienam futbolistam nebija pozitīvu dopinga analīžu. Arī 2017. gada Konfederāciju kausā Krievijā pagaidām neviena dopinga analīze nav bijusi pozitīva.

Savukārt Krievijas Futbola savienības prezidents, bijušais Krievijas Sporta ministrs un pašreizējais premjera vietnieks sporta jautājumos Vitālijs Mutko britu laikrakstā pausto informāciju nodēvējis par blēņām.

"Nevajag pievērst uzmanību tam. Kopš 2010. gada britu prese par mums raksta tikai sliktu. Futbolā dopings nav bijis un nekad nebūs. Mūsu izlasi pārbauda ļoti bieži, dopinga pārbaudes ir pēc katras spēles. Nevajag no rītiem lasīt britu presi, viņiem galvenais tikai kaut ko uzrakstīt," Krievijas mediji citē Mutko.

Pēc Maklārena diviem ziņojumiem par Krievijas saistību ar dopinga programmu izskanēja aicinājumi atņemt Krievijai tiesības rīkot 2018. gada Pasaules kausu. Ja "Daily Mail" publicētā informācija vēlāk gūs apstiprinājumu, tas vēl vairāk sašķobīs Krievijas iespējas rīkot vienu no nozīmīgākajiem sporta notikumiem pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!