Foto: LETA

Kanādas vadītās kaujas grupas pilnīga izvietošana Ādažu bāzē ir NATO tieša atbilde Krievijai uz tās īstenoto agresiju Ukrainā, un tas ir labs signāls visiem, kuri ir apšaubījuši alianses spēju aizsargāt Latviju un citas NATO dalībvalstis militāra apdraudējuma gadījumā.

Vienlaikus šis ir kārtējais apliecinājums Latvijas un Kanādas ciešajām starpvalstu attiecībām, kas attīstās nebijušā intensitātē.

Esmu pārliecināts – ja mēs nebūtu pieredzējuši Krievijas agresiju Ukrainā, nebūtu lēmuma NATO samitā Varšavā un, visticamāk, Kanādas spēku klātbūtne ar karavīriem un militārās tehnikas aprīkojumu Latvijā netiktu nodrošināta.

Krievijas īstenotā agresija Ukrainā ir mobilizējusi NATO. Kanādas vadītā kaujas grupa ir tiešs un nepārprotams apliecinājums NATO vienotībai un alianses kopīgam lēmumam atturēt Krieviju no agresijas.

Tas ir arī apliecinājums, ka Kanādai, par spīti dažādām izskanējušām propagandas ziņām, ir spēcīgs un ievērojams militārs potenciāls. Latvijai šī ir unikāla pieredze, gan raugoties no bruņoto spēku profesionālajām spējām, gan iedzīvotāju perspektīvas, jo reāli izjūtam sabiedroto atbalstu un klātbūtni valsts drošības stiprināšanā.

Jāatgādina arī, ka Latvijai sadarbība ar Kanādu nav tikai drošības jautājumos, bet arī tirdzniecības jomā. Šogad tika noslēgts Eiropas Savienības (ES) un Kanādas starptautiskās tirdzniecības nolīgums CETA, par kura virzību un pieņemšanu Eiropas Parlamentā biju atbildīgs. Pēc pozitīva balsojuma Eiropas Parlamentā Latvija bija pirmā ES dalībvalsts, kura ratificēja līgumu nacionālajā parlamentā.

Tieši tāpēc šis gads no vairākiem aspektiem parāda, ka Latvijai un Kanādai ir cieša sadarbība, un šī saikne pozitīvi ietekmē gan mūsu divpusējās starpvalstu attiecības, gan Kanādas attiecības ar visu Eiropas Savienību. Latvija kā pirmā Eiropas Savienības valsts, kura ratificēja CETA, skaidri pauda savu atbalstu Kanādas ekonomiskajām aktivitātēm Eiropas reģionā.

Kanādas loma starptautiskajā vidē tikai pieaug. Kanādiešu ārpolitika ir konsekventa un skaidra, neatkāpjoties no savām vērtībām, kamēr, piemēram, ASV vairāk koncentrējas uz savām iekšpolitiskajām problēmām. Tāpēc esmu īpaši gandarīts, ka Latvija ar Kanādu sadarbojas dažādos drošības un ekonomiskajos jautājumos, stiprinot transatlantiskās attiecības un vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!