Foto: Sputnik/Scanpix

Pret Krievijas bijušo ekonomikas ministru Alekseju Uļukajevu, kuru tiesībsargi pērn novembrī aizturēja aizdomās par kukuļņemšanu divu miljonu dolāru apmērā, Krievijas Ģenerālprokuratūra trešdien iesniegusi apsūdzību tiesā, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Uļukajevs apsūdzēts korupcijā un kukuļņemšanā, un viņa lietu izskatīs Maskavas Zamoskvoretskas rajona tiesa, liecina Ģenerālprokuratūras paziņojums. Viņš tiek vainots divu miljonu ASV dolāru kukuļa pieņemšanā apmaiņā pret Ekonomiskās attīstības ministrijas atļauju Krievijas naftas gigantam "Rosņeftj" pārņemt vairumu akciju reģionālajā naftas kompānijā "Bašņeftj".

Ja tiks pierādīta Uļukajeva vaina, viņam draud no astoņiem līdz 15 gadiem ilgs cietumsods.

Tikai dažas stundas pirms prokuratūras paziņojuma Maskavas pilsētas tiesa lēma atteikt viņu atbrīvot no mājas aresta, kurā bijušais politiķis atrodas kopš pērnā gada novembra. Uļukajevam aizliegts pamest dzīvesvietu, un viņš drīkst tikties tikai ar pašiem tuvākajiem ģimenes locekļiem.

Medijs atzīmē, ka bijušais ministrs ir augstākā arestētā Krievijas amatpersona kopš 50. gadiem.

Aizturēšana notikusi pēc mēnešiem ilgas Uļukajeva novērošanas un telefonsarunu noklausīšanās. Neoficiāla informācija liecina, ka operāciju diktējis Krievijas Federālās drošības dienests, novembrī rakstīja BBC. Savukārt valsts kontrolētajos TV kanālos notikumu pavadīja virsraksti, kuros tika vēstīts par "cīņu pret korupciju". Savukārt medijam "Novaja Gazeta" avoti atklājuši, ka pretēji vēstītajam, Uļukajevs kukuli neesot ņēmis, bet viņa arests neesot nofilmēts.

Ekonomikas ministrija arestu raksturojusi kā savādu un pārsteidzošu. Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienības prezidents Alekandrs Šohins izteicās, ka ir jābūt vājprātīgam, lai pēc daļu iegādes vēl mēģinātu izspiest naudu, jo īpaši ja izspiešana notiek no "Rosņeftj" vadītāja Sečina, kurš "patiesībā ir viens no ietekmīgākajiem cilvēkiem Krievijā".

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs žurnālistiem stāstīja, ka Putins par notikušo ir informēts. "Šīs ir nopietnas apsūdzības un tikai tiesa var dot verdiktu," teica Peskovs. Peskovs nemācēja paskaidrot vai Uļukajeva aizturēšanas dēļ varētu tikt pārskatīts "Rosņeftj" un "Bašņeftj" darījums. Tomēr "Rosņeftj" pārstāvis norādījis, ka kompānija šādu scenāriju nesaredz.

Krievijas valdības kontrolētais "Rosņeftj" oktobrī par pieciem miljardiem dolāru iegādājās 50% daļu naftas kompānijā "Bašņeftj". Šis darījums radīja šķelšanos Kremlī, raksta aģentūra "Reuters". "Rosņeftj" vadītājs un Putina tuvs sabiedrotais Igors Sečins aktīvi lobēja "Bašņeftj" daļu iegūšanu. Tikmēr ar premjerministru Dmitriju Medvedu saistīti grupējumi, kuri atbalsta liberālu ekonomiku, uzskatījuši, ka "Bašņeftj" jāpaliek privāto uzņēmēju rokās.

Ekonomikas ministrs Uļukajevs, kurš nav ciešs Putina sabiedrotais, bet nepieder arī ideoloģiski pretēji vērstiem valdības grupējumiem, sākotnēji iebildis pret "Bašņeftj" daļu iegādi, bet vēlāk darījumu parakstījis, vēsta "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!