Foto: Reuters/Scanpix
No 16. līdz 23. jūlijam Indonēzijā notika 48. starptautiskā fizikas olimpiāde, kurā Latviju pārstāvēja piecu skolēnu un divu mentoru komanda. Olimpiādē, kurā piedalījās 400 dalībnieku no 86 valstīm, Latvijas skolēni startējuši ar atzīstamiem panākumiem, izcīnot vienu sudraba un divas bronzas medaļas.

Kopvērtējumā Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas absolvents Reinis Irmejs ieguva sudraba godalgu, savukārt bronzas medaļas izcīnīja Ingvars Vitenburgs no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un Aleksejs Jeļisejevs, kurš šovasar absolvējis Puškina liceju.

Uzdevumu tematika bijusi ļoti plaša – gan modernā teorija par tumšo matēriju un kosmisko inflāciju, gan Indonēzijai ļoti aktuālie zemestrīču detektori, cunami viļņu un vulkānu izvirdumu teorija, informē Ilvija Līvmane, AS "Latvenergo" Komunikācijas projektu vadītāja.

Dalību starptautiskajā olimpiādē atbalstīja "Latvenergo", un atbalsts zinātnei un izglītībai ir viens no uzņēmuma koncerna Korporatīvās sociālās atbildības politikā noteiktajiem atbalsta virzieniem. Tā galvenie mērķi ir atbalstīt jauniešu izcilību eksakto zinātņu jomā un veicināt jauniešu interesi par eksaktajiem mācību priekšmetiem un inženiertehniskajām profesijām, uzsvēra Līvmane.

"Latvenergo" sadarbojas ar trim vadošajām Latvijas augstskolām – Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Lauksaimniecības universitāti.

Jau 22. gadu pēc kārtas "Latvenergo" koncerns rīko skolēnu erudīcijas konkursu "Fizmix Eksperiments" 8. un 9. klašu skolēniem, sekmējot skolēnu zināšanas par fiziku, elektroenerģijas lietošanu sadzīvē un mudinot padziļināti apgūt eksaktās zinātnes.

Vairākus gadus darbojas portāls "Fizmix.lv", kas ir pirmais pamatskolas vecāko klašu un vidusskolas auditorijai paredzētais portāls Latvijā - tā primārais mērķis ir ieinteresēt un aizraut apmeklētājus ar fiziku. Portālu ir izstrādājis "Latvenergo" sadarbībā ar izglītības iestāžu mācībspēkiem, fizikas praktiķiem un studentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!