Foto: Reuters/Scanpix
Angolas pilsoņi trešdien ievēl jaunu parlamenta sastāvu un netiešā veidā – arī jaunu prezidentu. Līdzšinējais valsts galva Žuzē Eduardu duš Santušs, kas pie varas atradies 38 gadus, pēc vēlēšanām amatu pametīs.

Ar naftas resursiem un dimantiem bagātajā Āfrikas dienviddaļas valstī, kurā ir 30 miljoni iedzīvotāju, par 220 parlamenta vietām cīnās piecas politiskās partijas un viena koalīcija. Sagaidāms, ka vēlēšanās ar pārliecinošu balsu vairākumu uzvarēs duš Santuša Angolas atbrīvošanas tautas kustība (MPLA), kas pie varas Angolā bijusi kopš neatkarības iegūšanas 1975. gadā.

Sašķeltajai un trūcīgajai opozīcijai, kurā ietilpt arī agrākais nemiernieku grupējums Nacionālā savienība par pilnīgu Angolas neatkarību (UNITA), ir maz izredžu izcīnīt vērā ņemamu vietu skaitu.

Vēlēšanu uzvarētāji izraudzīsies nākamo prezidentu.

MPLA kandidāts ir aizsardzības ministrs Žuāns Lorensu, kuru 74 gadus vecais duš Santušs amatā iecēla šogad, kad bija paziņojis par savu lēmumu pēc vēlēšanām amatu pamest. 63 gadus vecais Lorensu ir MPLA veterāns, kurš piedalījies neatkarības cīņās pret Portugāli.

Angolieši cer, ka valstī, kur atbilstoši Pasaules Bankas aplēsēm trešdaļa iedzīvotāju iztiek ar mazāk nekā diviem dolāriem dienā, līdz ar prezidenta maiņu sāksies jauns laikmets. Kaut arī duš Santušs izpelnījies uzslavas par to, ka nabadzīgajā valstī attīstījis naftas ieguvu un īstenojis vērienīgus infrastruktūras projektus, viņš arī tiek kritizēts par stāvokli cilvēktiesību jomā, nepotismu un justīcijas ļaunprātīgu izmantošanu.

Vēlēšanās tiesīgi piedalīties deviņi miljoni reģistrēto vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!