Foto: Shutterstock
Līdz 2030. gadam 60 procentiem jauno automobiļu ASV jābūt pilnībā elektriskiem. Lielākie autoražotāji uzskata šādu mērķi par nesasniedzamu. "Hyundai", "Volkswagen" (VW), BMW un citi iestājušies pret tik stingru ekoloģisko normu ieviešanu.

ASV Vides aizsardzības aģentūra (EPA) pieņēma komentārus par gaidāmajiem automobiļu kaitīgo izmešu ierobežojumiem. Lielie autoražotāji neklusēja – savā vēstulē tie izskaidroja, cik sarežģīti industrijai būs izpildīt plānotās prasības. Protestētāju aliansē ir "General Motors", "Toyota", VW", "Hyundai", "Kia", BMW, "Ferrari", "Honda", "McLaren", "Subaru" un "Porsche".

Džo Baidena administrāciju lūdz mīkstināt nesen izsludinātos ekoloģiskos standartus. Saskaņā ar tiem 2030. gadā 60% visiem jaunajiem automobiļiem, kas tiek pārdoti ASV tirgū, jābūt pilnībā elektriskiem. Savukārt iepriekš – 2021. gadā – runa bija tikai par 50% tādā pašā periodā.

Vēl stingrākās ekoloģiskās normas radīšot jūtamu ietekmi uz autoražotājiem, to darbiniekiem un patērētājiem, rezultātā padarot automobiļus mazāk pieejamus ierindas amerikānim. Iemesls – sarežģītība un dārdzība straujai industrijas pārkārtošanai, kā arī ierobežota akumulatoru un citu elektromobiļu komponentu loģistikas ķēde.

Plānotajā apmērā jaunie ekoloģiskie standarti esot visagresīvākais kaitīgo izmešu mazināšanas plāns vēsturē, uzsvērts autoražotāju vēstulē. EPA rakstiskus komentārus turpinās pieņemt vēl līdz 5. jūlijam.

Atgādinām, ka pilnīga pāreja uz elektromobiļiem jauno automobiļu tirgū plānota arī Eiropā, tomēr tas paredzēts 2035. gadā. Tiesa, ar dažiem izņēmumiem mazākos apjomos ražojošiem uzņēmumiem, kuri joprojām drīkstēs tirgot iekšdedzes automobiļus, kurus var darbināt ar klimatneitrālu degvielu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!