Šodien Rīgā no Londonas tiks nogādāta piecus miljonus ASV dolāru vērta relikvija - Krievijas caru dinastijas Romanovu nama mazā zelta diadēma.
Kā iepriekš rakstīja laikraksts "Čas", relikvijas jaunais īpašnieks ir AS "Parekss - banka", kas kroni, pēc neoficiālas informācijas, iegādājusies kādam savam klientam.

Kroni Latvijā nogādās Krievijas fonda "Nacionālo kultūras un vēsturisko dārgumu glābšana" prezidents Artjoms Tarasovs.

Kā raksta "Čas", nav izslēgts, ka kronis tiks izvietots publiskai apskatei Rātsnamā.

Kroņa vēsture ir cieši saistīta ar Romanovu un dzejnieka Aleksandra Puškina likteni, norāda laikraksts. Kronis ir bijis kņaza Mihaila Mihailoviča dāvana līgavai - Sofijai Merenbergai, kura ir dzejnieka mazmeita.

Tā kā Aleksandrs III neatzina šo laulību, kņazam Mihailam un viņa jaunajai līgavai nācās pamest Krieviju. Viņi pārcēlās uz dzīvi Anglijā, kur karaliene Viktorija piešķīra Merenbergai grāfienes de Torbi titulu. No tā laika zelta kronis ir bijis šīs dinastijas relikvija.

Tarasovs laikrakstu informējis, ka nesen marķīze Sāra Milforda-Hevena nolēmusi šķirties no ģimenes relikvijas.

Kā novērtējuši eksperti, Lielbritānijā relikvijas vērtība ir līdz četriem miljoniem sterliņu mārciņu (3,9 miljoniem latu). Taču pārdot zelta diadēmu izsolē Milforda-Hevena neizšķīrās, jo kroņa sākuma cena tiktu noteikta ne augstāka par diviem miljoniem sterliņu mārciņu (1,95 miljoniem latu), turklāt izsoles rīkotāji paturētu 17% no iegūtās summas.

Tad marķīze iecerējusi diadēmu pārdot izjauktā veidā - kronī ir 822 briljanti un 70 rubīni. Taču Tarasovam izdevies Milfordu-Hevenu pārliecināt to nedarīt un uzticēt viņam relikvijas pārdošanu.

Cerot atrast pircēju, kroni viņš aizvedis uz Ermitāžu, kur Krievijas eksperti tā vērtību novērtējuši piecu miljonu ASV dolāru apmērā. Kā stāsta Tarasovs, kronis ir unikāls arī ar savām mistiskajām īpašībām. Saskaņā ar ticējumu katram, kurš pieskarsies diadēmai, veiksies darbā un privātajā dzīvē. Iespējams, tieši šo īpašību dēļ kroni Ermitāžā apskatījuši 17 000 cilvēku.

Tarasovs vērsies Krievijas valdībā ar lūgumu izpirkt diadēmu, taču pirms kaimiņvalsts oficiālajām institūcijām vērtīgo relikviju paspējusi iegādāties Latvijas komercbanka.

LETA jau ziņoja, ka piektdien, 7.maijā, AS "Parekss - banka" rīko preses konferenci, lai informētu par piecus miljonus ASV dolāru (2,75 miljonus latu) vērtās relikvijas - Krievijas caru dinastijas Romanovu nama mazās zelta diadēmas - iegādi, aģentūra LETA uzzināja bankas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Preses konference plkst.12 notiks Rīgā, Smilšu ielā 3, veikalā "Dimants".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!