Foto: F64

Samazinājies vidējais nodokļu pārmaksu atmaksas laiks, šodien žurnālistus informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas vidējais laiks samazinājies no 15 dienām 2013.gadā līdz deviņām dienām šā gada pirmajā pusē. Tas panākts bez papildu resursu piesaistes, attīstot informācijas tehnoloģijas un mainot darba organizāciju.

Pētersone arī pati pieskata, lai "baltā saraksta" uzņēmumi operatīvi saņemtu PVN pārmaksu atmaksu. "Baltajā sarakstā" jeb padziļinātajā sadarbības programmā patlaban ir aptuveni 60 uzņēmumi, un VID cenšas pārmaksu atmaksu veikt jau otrajā dienā. PVN atmaksa īsākā laikā ir viena no priekšrocībām, ko VID saņem padziļinātās sadarbības programmā iekļautie uzņēmumi.

Samazinājies arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārmaksu vidējais atmaksas laiks - no 67 dienām 2013.gadā uz 59 dienām šī gada pirmajā pusē. Pētersone atzina, ka pašlaik nav daudz iespēju uzlabot IIN pārmaksu atmaksas ātrumu, jo daudz fizisko personu joprojām iesniedz deklarācijas klātienē, un to apstrāde prasa ilgu laiku.

Tomēr Pētersone iezīmēja vairākus potenciālos uzlabojumus attiecībā uz IIN atmaksu. Viņa pauda cerību, ka Izglītības un zinātnes ministrija spēs automatizēt reģistru par samaksātajām mācību maksām, tādējādi nebūtu nepieciešams uzlabāt attaisnojuma dokumentus. Tāpat VID cer uz e-veselības projekta ieviešanu, kas ļautu apkopot informāciju par attaisnotajiem izdevumiem par ārstniecības pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!