Foto: AFP/Scanpix
Pēdējo mēnešu laikā ASV un ārvalstu mediju uzmanību izpelnījusies Ziemeļdakotas nelielā pilsētiņa Vilistona, kura kopš 2008.gada nogales kļuvusi par pilsētu, kurā vismaz viens pārstāvis no katras ģimenes strādā ar naftu saistītā biznesā. Savukārt apjomīgās naftas ieguves padarījušas pašu Ziemeļdakotu par ASV štatu ar vismazāko bezdarba līmeni valstī.

Ziemeļdakotas bezdarba līmenis ir 3,1%, bet visā ASV, pēc valsts Nodarbinātības ministrijas datiem, tas ir 7,6%.

Par fenomenu štats kļuva tieši laika posmā no 2008. līdz 2012. gadam, kad ar ievērojamu naftas atradņu atklāšanu, tā ekonomikas rādītāji tikai uzlabojās. Nafta šajā reģionā tiek iegūta 700 000 barelu dienā, un tas ir otrs lielākais naftas ieguves štats aiz Teksasas. Tiek lēsts, ka 2008.gadā atklātajā naftas ieguves baseinā atrodas ap 170 miljardiem barelu naftas.

2013.gada otrajā ceturksni atklājās, ka naftas rezerves ir vēl lielākas nekā ģeologi bija paredzējuši, padarot štata melnā zelta ieguves centru Vilistonu par vienu no iekārojamākajiem gala mērķiem laimes meklētājiem, kuri tiecas pēc lielākas labklājības.

Analītiķi Ziemeļdakotu un Vilistonas pilsētu, kurā naftas rūpniecībā iesaistīts teju katrs otrais, salīdzina ar ASV 1849.gadā, kad tur plosījās zelta drudzis. Mūsdienās pilsētā pamatīgi palielinājies vīriešu īpatsvars, kriminālā darbība pieņēmusies spēkā un pilsētā pastāvīgi atrodas mediji, kuri ziņo pārējai pasaulei par ASV "naftas drudzi".

ASV ir trešā lielākā naftas ieguves valsts pasaulē, aiz Krievijas un Saūda Arābijas, gadā saražojot aptuveni 10% no visa kopēja iegūtā naftas apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!