Foto: Shutterstock

Noziedzības novēršanas padome 22. jūnijā atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) un nodibinājuma "Centrs Dardedze" piedāvāto Bērnu mājas modeli, kas paredz, ka tā kļūs par jauna veida iestādi, kurā vienkopus tiks veikts saskaņots starpinstitūciju darbs ar bērniem, kas cietuši no seksuālās vardarbības.

Premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) pēc padomes informēja, ka daudzās lietās ārkārtīgi svarīga ir starpinstitucionālā sadarbība un tas jo īpaši svarīgi ir, apkarojot dzimumnoziegumus pret bērniem, tāpēc padome atbalstīja priekšlikumu par Bērnu mājas modeli. Šī ir pasaulē ieviesta ideja, un padome vienojās, ka LM kopā ar Finanšu ministriju šī projekta īstenošanā piesaistīts Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu, skaidroja premjers.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) informēja, ka Tieslietu ministrijai (TM) uzdots koordinēt un līdz nākamā gada 1. janvārim ieviest rīcības plānu ar priekšlikumiem dzimumnoziegumu apkarošanā. Lai arī jau šogad 1. janvārī stājās spēkā bargāki sodi seksuālajām varmākām, tā nav kompleksa pieeja problēmas risināšanā - kompleksa pieeja ir darīt visu, lai novērstu šo noziegumu cēloņus, uzsvēra Rasnačs.

Padomes dotie uzdevumi ir sadalīti trīs grupās - pirmkārt, sabiedrības informēšanā un izglītošanā par bērnu tiesībām, otrkārt, cietušo bērnu aizsardzībā un, treškārt, soda neizbēgamība un resocializācija.

Skaidrojot ideju par Bērnu mājas modeli, Rasnačs norādīja, ka saskaņā ar "Centra Dardedze" sniegto informāciju, bērnam šobrīd seksuāla nozieguma gadījumā vismaz desmit reizes ir jāsaskaras ar amatpersonu un sociālajiem darbiniekiem un šajā reizē viņš ir pakļauts netiešā veidā atkārtotām ciešanām. "Atkārtoto ciešanu rezultātā liecības var mainīties," uzsvēra Rasnačs.

Attiecībā uz cīņu ar cēloņiem TM plāno, piemēram, vienoties ar žurnālistu profesionālajām organizācijām par kopīgu politiku dzimumnoziegumos cietošo bērnu tiesību aizsardzībā, jo ir bijuši gadījumi, kad mediji atklājuši konkrētus cietušo vārdus vai noziegumu vietas. Nokļūstot ziņām medijos, bērns nākotnē tiek pakļauts emocionālam spiedienam.

Ņemot vērā skandalozo Liepājas tiesas spriedumu, kur seksuālos noziegumos apsūdzētajiem tika piespriests nosacīts sods, Rasnačs skaidroja, ka svarīga ir tiesībsargājošo iestāžu darbinieku izglītošana, kura jau šobrīd aktīvi notiek. "Ja izmeklēšanas procesā pirms tiesas nav šīs profesionalitātes, tad apsūdzība būs divreiz vājāka nekā tiesas spriedums," uzsvēra Rasnačs.

Jau ziņots, ka Bērnu mājas projekta realizācijas laikā paredzēts pārņemt Eiropas pieredzi un izveidot "māju", kuras vide ir draudzīga bērniem un iekārtota bērnu vajadzībām tā, lai bērni tajā justos pasargāti. Šajā vietā ar bērniem vienkopus strādātu iesaistītie speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!