Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai bērnam ir bail no dzīvniekiem vai no ūdens? Vai viņš baidās, ka drīz nomirs vai arī no tā, ka paliks viens, vai varbūt viņam bail palikt tumsā? Atkarībā no vecuma, bērniem ir raksturīgas dažādas baiļu sajūtas un izpausmes. Lielākā daļa no tām ir pavisam dabisks attīstības posms, kas ar laiku pāriet, bet vecāki var palīdzēt pārvarēt šos krīzes brīžus.

Biežāk un stiprāk bailes izjūt pilsētas bērni un bērni, kuriem ir dominējoša un kontrolējoša mamma. Tomēr kopumā bailes ir augšanas un socializācijas procesa daļa, kuras vieglāk pārvarēt, tās racionalizējot jeb izskaidrojot.

Bailes no šķiršanās, aizejot no mājas

Šīs bailes parādās, bērnam uzsākot bērnudārza gaitas vai sākot iet skolā, ja līdz šim viņš dzīvoja mājās ar māmiņu vai aukli. Īpaši izteikts tiem bērniem, kas bijuši pāraprūpēti, tāpēc tās var izjust arī vecāki bērni. Trauksmainās bailes parasti pāriet pirmo sešu astoņu nedēļu laikā. Bailes no šķiršanās ir cieši saistītas ar bailēm no tumsas un ilgām pēc mājām.

Bailes no skolas iet roku rokā ar šķiršanās bailēm. Tās visbiežāk parādās sākumskolas vecumā vai apstākļos, kad ir jāmaina mācību iestāde.

Ko darīt vecākiem:

  • Aizejot, pasakiet, kad būsiet atpakaļ, norādot kādu atskaites punktu. Mazi bērni nezina pulksteni, bet saprot citus laika ritējuma atskaites punktus – pēc pusdienaslaika miedziņa, pēc āra pastaigas utml. Vienmēr esiet laicīgi pakaļ bērnam!
  • Neatstājiet bērnu vakaros vienu! Līdz astoņu gadu vecumam centieties neatstāt pēcpusdienā bērnu vienu ilgāk par divām stundām!
  • Parūpējieties, lai bērnam būtu gādīga auklīte!
  • Kontaktējieties ar bērna skolu, klasesbiedriem un skolotājiem. Esiet aktīvi skolas pasākumos. Tādā veidā bērns iemācīsies uzticēties skolā apkārtesošajiem cilvēkiem, kā arī spēs tikt pāri šķiršanās brīdim.

Bailes no tumsas un spokiem


Foto: PantherMedia/Scanpix

Tās ir bailes no tumsas, briesmoņiem un kramplaužiem, kā arī bailes iemigt un pamosties nakts vidū sliktu sapņu dēļ. Šīs bailes izjūt lielākā daļa bērnu ar ļoti dzīvu fantāziju vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Šajā vecumā bērni spēj aptvert, ka pastāv arī reālas briesmas un ka tās nebūs tikai viņu iedomas. Vēl viens baiļu iemesls mazākiem bērniem ir tas, ka aizmiegot, viņiem šķiet, ka tas ir "uz visiem laikiem". Gluži kā neliela nomiršana. Bērna domāšana nesniedzas tik tālu, lai saprastu, ka pienāks rīts un diena turpināsies.

Ko darīt vecākiem:

  • Iemigšanas procesam vajadzētu būt mierīgam un relaksējošam. Atstājiet durvis vaļā un ļaujiet, lai bērna istabā iespīd neliels gaismas stars. Nemēģiniet iemācīt noteikti aizmigt pilnīgā tumsā. Pienāks laiks, kad bērns tas izdosies dabiski.
  • Novāciet jebkādu priekšmetus, kas varētu mest uz biedējošas ēnas.
  • Paskaidrojiet, no kurienes rodas dažādas nepatīkamās skaņas, piemēram, pulksteņa tikšķēšana vai ledusskapja rūkšana. Racionalizējiet bailes - parādiet, ka zem gultas un aiz aizkariem neviena nav.
  • Stāstiet, ka pienāks rīts un ko jūs kopā darīsiet.

Bailes no kukaiņiem un mājdzīvniekiem

Foto: DELFI

Ja vien nav notikuši kādi nepatīkami atgadījumi, tad bailes no mājdzīvniekiem katrā situācijā jāvērtē atsevišķi. Vecāki var palīdzēt, paskaidrojot, kā ir jāizturas pret svešiem dzīvniekiem. Apmeklējiet zoodārzu, kur var paglaudīt dzīvnieku mazuļus. Nekad nelieciet bērnu glaudīt dzīvnieku, ja viņš to negrib!

Bailes vai arī pār lieku lielā nepatika pret zirnekļiem, tārpiem u.c. kukaiņiem var būt pārmērīgā tīrīguma vai arī biedējoši stāstiņu dēļ. Bieži šādas bailes parādās pubertātes perioda sākumā un signalizē par uz seksuālo tieksmju parādīšanos.

Ko darīt vecākiem:

  • Nesmejieties par sava bērna bailēm.
  • Izskaidrojiet kukaiņu nozīmi un uzdevumus dabā un paskaidrojiet, ka ar kukaiņiem ir jāsadzīvo.

Bailes no atbildības un kļūdām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šīs bailes visbiežāk izpaužas situācijās, kas saistītas ar augstu atbildību un pārāk lielām vecāku prasībām. Ja skolnieks dara ko darīdams, bet vecāki vienalga visu pielabo, ar laiku tas var kļūt par noturīgu baiļu iemeslu. Visbiežāk ir novērojamas sākumskolas un pubertātes vecumā. Parasti tās ir bailes piedalīties sacensībās, konkurēt, bailes rakstīt kontroldarbus vai kārtot eksāmenus. Bērnā šīs bailes izpaužas kā koncentrēšanās spēju traucējumi vai arī kā pēkšņu, nekontrolēt emociju izvirdumi "Ienīstu sportu! Man riebjas skola!"

Ko darīt vecākiem:

  • Esiet aukstasinīgi un izvairieties bērnu pār lieku pasargāt no visām likstām skolā! Nelieciet pārāk lielas, neattaisnojamas cerības uz bērnu, nekritizējiet un nerājiet viņu, ja kaut kas neizdodas, bet neļaujiet arī izvairīties no atbildības!
  • Lai pārvarētu bailes no eksāmeniem, var izmēģināt autogēnos paškontroles treniņus.

Bailes no slimībām un nāves


Visbiežāk šīs bailes ir novērojamas sākumskolas vecuma bērnos un bērniem, kuri bieži slimo, vai arī tiem, kuriem ir pesimistiski un depresīvi vecāki. Šādu vecāku bērni biežāk ir grūtsirdīgi un hipohondriski – ar tieksmi meklēt sev saslimšanas. Protams, ja ģimenē nesen kāds nomiris vai slimo, tad šādas bailes sakņojas objektīvā situācijā.

Ko darīt vecākiem:

Mēģiniet būt pozitīvi vismaz bērnu dēļ! Jūsu bērnam vajag redzēt optimismu.

Bailes no ūdens

Bailes no ūdens ir novērojamas bērniem, kas dzimuši pēc smagas grūtniecības un/vai smagu dzemdību rezultātā. Dažkārt tās var būt sekas kādam nepatīkamam atgadījumam pie ūdens.

Ko darīt vecākiem:

Visu, kas ir saistīts ar ūdeni, vajag apgūt nesteidzoties. Lai bērns pats nosaka tempu, kādā viņš gatavs tuvināties šim dabas elementam.

Bailes no nākotnes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šīs bailes parādās bieži pubertātes perioda pašā sākumā. Baiļu iespaidā var ievērojami pasliktināties sekmes skolā, pusaudzis var sākt smēķēt, lietot alkoholu un narkotikas.


Ko darīt vecākiem:

Parūpējieties par to, lai pusaudzis ticētu saviem spēkiem, spējām un prasmēm. Paskaidrojiet, ka viņam ir daudz jādara arī pašam, jāiesaistās dažādās aktivitātēs, jāveido savs labo domubiedru loks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!