Foto: stock.xchng

Ja nav iespējama ārstēšana Latvijā, ārpus valsts robežām bērniem ārstēšanos valsts apmaksā tikai kādā no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu klīnikām, tā, komentējot valsts atteikumu palīdzēt deviņus gadus vecā Dāvja dzīvības glābšanai ASV klīnikā, portālam Cālis.lv norādīja Nacionālā Veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Jau vēstījām, ka kopš maija Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ķirurģijas nodaļā atrodas deviņus gadues vecais Dāvis, kuram konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, kā rezultātā veidojas neatgriezeniski vielmaiņas traucējumi un iestājas imūndeficīta sindroms. Nesniedzot steidzamu palīdzību, slimības iznākums vairumā gadījumu ir letāls.

Dāvim var palīdzēt ārstēšana ASV, Filadelfijas Bērnu klīnikā, taču Bērnu slimnīcas fonds ir saņēmis atteikumu no NVD. Lai Dāvis varētu ārstēties, nepieciešami  300 100 eiro.

NVD atsaucas uz Ministru kabineta noteikumiem

Štālberga norāda, ka konkrēto gadījumu dienests nekomentēs, bet kopējā prakse ir tāda, - ja ārstēšana Latvijā nav iespējama un to var veikt kādā no ES dalībvalstu klīnikām, NVD izsniedz speciālu veidlapu par līdzekļu piešķiršanu. Savukārt, ja ārstēšana, operācija vai cita veida medicīniskā manipulācija paredzēta valstī, kas nav ES dalībvalsts, piemēram, ASV vai Krievija, tādos gadījumos NVD saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem nevar izvērtēt jautājumu par līdzekļu piešķiršanu.

Tie gan esot ļoti reti gadījumi, taču prakse NVD jau bijusi. Tādos gadījumos dienests apzinot visas iespējas ES valstīs, nosūtot vairāku valstu Veselības ministrijām vēstules, apzinot, vai konkrētajā gadījumā kādā klīnikā ir iespējams sniegt atbalstu. Ja tiek saņemta pozitīva atbilde, tad NVD arī var izvērtēt jautājumu par naudas piešķiršanu. Štālberga nevēlējās atklāt, vai vēstules ES atbildīgajām veselības nozares ministrijām nosūtītas šajā gadījumā, bet atzina, ka tāda ir procedūra. Ir bijuši gadījumi, kad saņemta pozitīva atbilde no kādas ES dalībvalsts klīnikas, bet pacienta tuvinieki, nesagaidot atbildi, jau ir raduši iespēju doties uz izvēlēto klīniku ārpus ES dalībvalstu robežām.

No vecākiem dzirdēts sašutums par to, ka Latvijā bērnu medicīna ir bezmaksas, bet dažos gadījumos, piemēram, Dāvja, tomēr izrādās, ka nav. Vaicāta, vai nebūtu nepieciešamas izmaiņas normatīvajos aktos, lai neradītu nevienlīdzību, Štālberga atzina, ka šis jautājums jāadresē politiķiem, jo NVD vien strādā kā izpildvara, ievērojot spēkā esošos noteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!