Podkāsta "Zinātne vai muļķības" epizodē par redzi bija ļoti daudz klausītāju iesūtīto jautājumu. Tik daudz, ka ar vienu epizodi ir par "īsu", lai visus uzdotu ekspertēm studijā. Taču viens no tiem ir aktuāls visiem, kas lieto, kādreiz lietojuši vai plāno izmantot kontaktlēcas. Proti, cik nopietni jāņem vērā rekomendācijas par šo kontaktlēcu lietošanas termiņiem? Vai dienas lēcas var lietot piecas dienas, lai ietaupītu? Un mēneša lēcas – divus mēnešus?

Uz šiem jautājumiem atbildes sniedza Zane Jansone-Langina, Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas asistente, un Anete Kursīte, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Acu mikroķirurģijas nodaļas ārste, Rīgas Stradiņa universitātes Oftalmoloģijas katedras docētāja.

Tātad. Vai mēneša lēcas, kuru cena tipiski svārstās ap 20 eiro, tiešām paredzētas lietošanai vienu mēnesi, un pēc tam ir jāizmet? Vai nevar mēģināt ietaupīt un lietot tās kādu nedēļu ilgāk? Šis bija viens no jautājumiem, ko gribēja noskaidrot podkāsta klausītāji.

"Jā, tās tiešām ir paredzētas tikai viena mēneša lietošanai. Tāpēc arī tiek veiktas pārbaudes, kurās skatās drošību un citus parametrus. Tās paredzētas noteiktajam termiņam," uzsver Jansone-Langina. Viņa atzīst, ka regulāri ir darīšana ar pacientiem, kas uzdod šādus jautājumus un prasa, piemēram, vai vienas dienas kontaktlēcas tiešām domātas tikai vienreizējai lietošanai. Speciāliste to salīdzina ar prezervatīvu atkārtotu lietošanu. "Vai var izmantot atkārtoti? Fiziski var. Bet nevajadzētu."

Ārste Kursīte norāda, ka rekomendāciju neievērošana smagākos gadījumos var beigties pat ar zaudētu redzi. "Jāsaprot, ar ko riskējat. Acu infekcijas var dabūt dažādos veidos, bet jaunu cilvēku vidū tie bieži ir šie kontaktlēcu nēsātāji, kas neievēro rekomendācijas. Tās jāievēro ļoti strikti. Acu infekcija, šajā gadījumā keratīts, radzenes caurspīdīgās struktūras infekcija, ir ļoti grūti ārstējama, un gandrīz vienmēr paliek sekas," brīdina ārste. Smagākos gadījumos tā ir ne tikai redzes būtiska pasliktināšanās, bet pat redzes vai acs zudums.

Podkāstā vari uzzināt arī, vai prakse izrakstīt nedaudz vājākas brilles, lai "acis nepierod un redze nekļūst sliktāka", ir pareiza. Uzzināsi arī, vai ir jēga no datora brillēm ar pārklājumu, kas izfiltrē zilo gaismu. Podkāstu "Zinātne vai muļķības" klausies platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un "Podbean", kā arī skaties "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!