Foto: AFP/Scanpix/LETA

Aizvadītajā nedēļas nogalē Kalifornijā, ASV izskanēja pirmā no divām "Coachella" mūzikas un mākslas festivāla nedēļas nogalēm. Ierasti tiek uzskatīts, ka ar "Coachella" tiek atklāta vasaras festivālu sezona. Turklāt ierasti festivāla mērogs un viesu saraksts aiz sevis atstāj grandiozu šovu iespaidus, pārsteigumus, arī ne tik veiksmīgas uzstāšanās, lielas atgriešanās un jaunas sadarbības. Šajā nedēļas nogalē ar teju identisku programmu festivāls atkal ir klāt, turklāt, tāpat kā aizvadītajā nedēļas nogalē, koncertu tiešraides ar "Youtube" starpniecību būs skatāmas visā pasaulē, arī Latvijā.

Tomēr, pirms mesties "Coachella" skavās un baudīt koncertus, atskatāmies uz pagājušajās nedēļas nogales notikumiem Kalifornijas tuksnesī, par kuriem publika un ārvalstu mediji runāja visvairāk.

Lana del Rey brauciens uz motocikla un grandiozais šovs ar ķibelēm

Piektdienas vakara galvenā māksliniece (gluži tāpat kā tas būs arī otrajā nedēļas nogalē) uz "Coachella" galvenās skatuves bija dziedātāja Lana del Rey, kura festivāla publikai bija sarūpējusi grandiozu šovu ar vairāku stāvu romantiskai sapņu pilij līdzīgu skatuves dekorāciju, desmitiem dejotāju un prominentus viesus. Lanai uz skatuves pievienojās gan Džons Batists, gan Billija Eiliša. Tiesa, dziedātājas "Coachella" pirmās nedēļas nogales ambiciozais priekšnesums novērtēts kā ne pārāk veiksmīgs. Piemēram, "The Guardian" savā apskatā atzīmē gan ķibeles ar mikrofonu, gan kopumā vājo skanējumu, saucot uzstāšanos par vilšanos. Tomēr vislielākās runas medijos un sociālajos tīklos izraisīja dziedātājas ierašanās caur festivāla publiku ar motociklu konvoju, gluži kā amerikāņu skaistumkaralienei, mājot saviem pielūdzējiem. Tieši tāpat – uz motocikla – dziedātāja arī noslēdza savu šovu

Lana del Rey uzstāsies “Coachella” festivālā arī piektdien, 19. aprīlī (naktī uz 20. aprīli pēc Latvijas laika). Viņas uzstāšanās tiešraide būs skatāma šeit.

Grimes DJ sets – pilnīga izgāšanās

Diezgan bēdīgu pieredzi "Coachella" festivālā piedzīvoja dziedātāja Grimes un viņas uzstāšanās apmeklētāji. Šoreiz viņa piedāvāja dīdžejsetu, tomēr putrošanās un nespēja samiksēt dziesmas nomāca jebkādu iespēju izbaudīt priekšnesumu, turklāt pati Grimes aiz dusmām burtiski rēca mikrofonā un skaidrojās gan ar publiku, gan skatuves personālu. Tiesa, jau dienu vēlāk Grimes publiski atvainojās saviem faniem un "Coachella" publikai, izgāšanos skaidrojot ar tehniskām nepilnībām. Savukārt publika savā vērtējumā sadalījušies divās nometnē – vieni juta līdzi Grimes, bet citi pauda, ka dziedātāja gluži vienkārši nebija sagatavojusies gada lielākajam mūzikas festivālam. Pati Grimes pauda, ka guvusi labu mācību un sola atgriezties šajā nedēļas nogalē, lai piedāvāt publikai savu DJ šovu tādu, kādam tam vajadzētu būt.

Grimes priekšnesums "Coachella" gaidāms sestdienas, 20. aprīļa vakarā (naktī uz svētdienu, 21. aprīli pēc Latvijas laika). Tiešraidē tas būs skatāms šeit.

"Blur" un britpops ir aizmirsti

Vēl viens priekšnesums ap kuru vijās mediju runas (un soctīklu joki) pēc pirmās "Coachella" nedēļas nogales, bija britpopa prominenču – grupas "Blur" uzstāšanās. Viņi uz festivāla galvenās skatuves kāpa sestdienas vakarā kā vieni no galvenajiem māksliniekiem. "Blur" pēc ilgāka pārtraukuma oriģinālajā sastāvā apvienojās pagājušajā gadā, nospēlēja iespaidīgus atgriešanās koncertus Londonā un jau veiksmīgi ir uzstājušies dažādos festivālos. Tomēr "Coachella" publika izrādījās ne tik atsaucīga. Lai gan britpopa karogneši koncertā bija teicamā formā, grupas līderis Deimons Albarns runātīgs un asprātīgs, atskanot "Blur" 90. gadu lielākajiem hitiem "Song 2" un "Boys and Girls" publikas reakcija izpalika. Mirkļiem, kas ierasti kļūst par uzstāšanās kulmināciju un vienotu publikas un grupas kori, valdīja pilnīga pūļa neatsaucība. Albarns palika dusmīgs, lūdza publiku pacensties, jo var gadīties, ka grupa šeit vairs neuzstājas. Tomēr nedēļu vēlāk “Blur” līdera dusmas ir pārgājušas (vai galvu atvēsinājušas līgumsaistības) un ir zināms, ka grupa sestdien kāps uz skatuves un tās uzstāšanās būs vērojama arī tiešraidē.

"Blur" uzstāšanās plānota sestdienas, 20. aprīļa vakarā (naktī uz svētdienu, 21. aprīli pēc Latvijas laika). Tiešraidē tas būs skatāms šeit.

"No Doubt" ir atpakaļ

Vēl viena 90. gadu grupa, kas aizvadītajā nedēļas nogalē uzstājās uz "Coachella" galvenās skatuves, bija "No Doubt" ar dziedātāju Gvenu Stefaniju priekšgalā. Šī bija pirmā grupas uzstāšanās kopš paziņošanas par izjukšanu 2015. gadā.

Šis priekšnesums saņēmis sajūsmas pilnas atsauksmes kā enerģisks un dzirksteļojošs atgriešanās šovs, kas pat aizēnojis vakaru noslēdzošā mākslinieka Tyler The Creator uzstāšanos. Turklāt mūzikas apskatnieki nekautrējas apspriest grupas solistes izcilo sportisko formu vairāk nekā 50 gadu vecumā, spēju dziedāt un vienlaikus intensīvi kustēties visu teju pusotru stundu ilgušo koncertu. "Festivāla MVP," tā Gvenu jau uzreiz pēc koncerta savā ekspresrecenzijā nodevējā britu medijs "The Guardian".

Kā pārsteiguma viesmāksliniece Gvenai Stefanijai uz skatuves pievienojās jaunā dziedātāja Olīvija Rodrigo, kura kopā ar "No Doubt" izpildīja dziesmu “Bathwater”. Savukārt uzstāšanās izskaņā emocionālā kulminācija, protams, bija divu lielāko 90. gadu hitu "Just a Girl" un "Don't Speak" izpildījums.

"No Doubt" uzstāšanās plānota sestdienas, 20. aprīļa vakarā (naktī uz svētdienu, 21. aprīli pēc Latvijas laika). Tiešraidē tas būs skatāms šeit.

Doja Cat vēsturiskā uzstāšanās.... ar jetijiem

Absolūtu sajūsmu pēc "Coachella" pirmās nedēļas nogales izpelnījusies hip-hopa māksliniece un dziedātāja Doja Cat, kura bija festivāla trešās dienas galvenā zvaigzne uz lielās skatuves. Turklāt – koncerts jau vēl pirms tā izskanēšanas tika saukts par vēsturisku, jo Doja Cat ir pirmā repere un otrā tumšādainā sieviete (aiz Bejonses), kurai ticis "Coachella" galvenās mākslinieces gods.

Lai gan dikti "matainie" dziedātājas un šova dejotāju tērpi sākotnēji lika pasmaidīt, ka Doja Cat uzstājas kopā ar sniega cilvēkiem jetijiem, šīs domas ātri aizvirzījās otrajā plānā. Te arī jāpiebilst, ka māksliniece "Coachella" uzstāšanās laikā tērpus nomainīja sešas reizes. Un jāpiekrīt "The Independent", ka Doja Cat sevi pierādāja ne tikai kā repere un "TikTok" slavenība, bet arī kā festivāla cienīga rokzvaigzne. “Viņas uztāšanās ir bija visa festivāla ugunīgākais rokkoncerts,” raksta medijs.

Doja Cat uzstāšanās gaidāma svētdien, 21. aprīlī (naktī uz pirmdienu, 22. aprīli, pēc Latvijas laika). Tiešraidē tā būs skatāma šeit.

Mūzikas un mākslas festivāls "Coachella" notiek kopš 1999. gada un ir kļuvis par vienu no apmeklētākajiem un pelnošākajiem mākslas un mūzikas festivāliem ASV. Liela publikas pieprasījuma dēļ tas notiek divas nedēļas nogales pēc kārtas ar gandrīz identisku programmu. Festivāla lielākie koncerti pieejami tiešraidē "Youtube" un vēl 24 stundas pēc tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!