Foto: Publicitātes foto

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) ceturtdien, 25. aprīlī, pasniegusi zelta un platīna sertifikātus mūzikas ierakstiem-singliem, kas no 2022. gada 1. janvāra sasnieguši miljonos mērāmu straumēšanas reižu skaitu, informēja LaIPA pārstāve Lāsma Līga Reisa.

Zelta sertifikātus saņēma grupas "Bermudu divsstūris" un Olgas Rajeckas dziesma "Vidēji glīts", grupas "Bermudu divstūris" un "Auļi" dziesma "Līgava", reperu M.Sencis un Grandmastera Neona dziesma "Pie***t seju", repa apvienības "Singapūras satīns" un grupas "A-Europa" dziesma "Uz Seen", Laura Reinika, Rūtas Reinikas-Preisas un Sofijas Timmas dziesma "Ričijs Rū ar gaisa balonu", Mesa dziesma "Ko vairāk man vajag", grupas "Labvēlīgais tips" dziesma "Tukšu tačku", producenta Tobu divas dziesmas "If I Disappear" un "Back to you".

Platīna sertifikātus saņēma grupas "Sudden Lights" dziesma "Aijā", grupas "Citi zēni" dziesma "Eat your salad", grupu "Bermudu divsstūris" un "Apvedceļš" dziesma "Brāl' Ar Dzīvi Nekaulē".

Iniciatīvu īsteno LaIPA sadarbībā ar Lielbritānijas uzņēmumu "Ranger Computers". Sertificējot mūzikas ierakstus, tiek ievēroti Starptautiskās mūzikas ierakstu asociācijas (IFPI) standarti, izmantojot objektīvus un precīzus kritērijus, skaidro apvienība.

Mūzikas ierakstiem, kas sasniedz divus miljonus straumējumu, tiek piešķirts zelta sertifikāts, bet tiem, kas sasniedz 4 000 000 straumējumu – platīna sertifikāts. Dati par straumēšanas un lejupielāžu reižu skaitu tiek apkopoti no 2022. gada 1. janvāra un attiecas uz mūzikas ierakstiem, kas izdoti no 2022. gada 1. janvāra, proti, laika, kad Latvijā uzsākta straumēšanas rādītāju uzskaite.

LaIPA skaidro, ka sertifikācija ir balstīta uz visaptverošu novērtējumu, kas ietver Latvijas oficiālo mūzikas ierakstu digitālā patēriņa statistiku, apkopojot gan tādu straumēšanas platformu kā "Spotify", "Deezer", "Apple Music" un "YouTube Music" rezultātus, gan lejupielādes "iTunes".

Aprēķinu ziņā lejupielādes tiek pārvērstas straumēs, nodrošinot līdzsvarotu pieeju mūzikas ierakstu novērtēšanai, vienu lejupielādi pielīdzinot 100 straumēm. Šāds aprēķina modelis nodrošina, ka abi digitālā patēriņa veidi ir taisnīgi pārstāvēti sertifikācijas procesā, pauž LaIPA

Svinīgajā ceremonijā mākslas centrā "Zuzeum" pasniedza 12 sertifikātus - deviņus zelta un trīs platīna. LaIPA uzsver, ka sertifikāti vizuāli atspoguļo priekšstatu par mūzikas plašo pieejamību digitālajā laikmetā, kur fiziskās robežas vairs nepastāv un mūzika ir viegli pieejama dažu klikšķu attālumā. Sertifikātu dizainu veidojis mākslinieks Haralds Gerts.

Turpmāk zelta un platīna sertifikāti tiks pasniegti reizi pusgadā, godinot mūzikas ierakstus, kas sasnieguši attiecīgo straumju skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!