Foto: Kadrs no video
Viena no labākajām Stradivari vijolēm - 300 gadus vecā "Macdonald" - gaidāmajā "Sotheby's" izsolē var kļūt par dārgāko mūzikas instrumentu pasaulē, vēsta britu mediji.

Šo vijoli izcilais itāļu vijoļmeistars Stradivari izgatavoja 1719. gadā un tā tiek uzskatīta par labāko no šobrīd eksistējošajiem viņa instrumentiem. Izsoles sākuma cena ir 27 miljoni mārciņu (32,7 miljoni eiro), bet sagaidāms, ka tā tiks pārdota par krietni augstāku summu.

Līdz šim augstākā cena, kas izsolē samaksāta par mūzikas instrumentu, ir 9,8 miljoni mārciņu par Stradivari vijoli "Lady Blunt", kas nosaukta par godu tās 19.gadsimta īpašniecei, Bairona mazmeitai, lēdijai Annei Bluntai.

Pirmo reizi "Macdonald" vijole pārdošanā nonāca pirms 50 gadiem, kad to iegādājās vijolniekam Peteram Šidlofam, "Amadeus Quartet" līdzdibinātājam, kurš aizgāja aizsaulē 1987.gadā. Šai izsolei vijoli nodeva Šidlofa ģimene.

Pirms izsoles vijoli spēlēs vijolnieks Deivids Ārons Karpenters, kurš ar šo instrumentu ir sanācis tikties iepriekš, un viņš to nodēvē par "augstāko cilvēka sasniegumu mūzikas instrumenta veidošanā", un atzīst, ka vijole ir izcilā stāvoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!