Foto: F64

Rīgā savas pasaules viesizrāžu turnejas laikā ar savu jaunāko monizrādi "Vēstule cilvēkam" viesosies baletdejotājs un aktieris Mihails Barišņikovs. Viesizrādes Rīgā organizē "Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds".

Jauniestudējums tapis kopdarbībā ar pasaulslaveno režisoru, amerikāņu avangarda klasiķi Robertu Vilsonu. Izrādē Barišņikovs atveido 20. gadsimta izcilāko baletdejotāju Vāclavu Ņižinski.

Izrāde "Vēstule cilvēkam" ar lieliem panākumiem pērnā gada jūlijā pirmizrādi piedzīvoja Itālijā. Šogad tā turpina pasaules turneju, kurā iekļauta arī Latvija.

Iestudējuma pamatā ir izcilā poļu izcelsmes krievu baletdejotāja un horeogrāfa Vāclava Ņižinska dienasgrāmatas, kas sarakstītas 1919. gadā, dokumentējot mākslinieka pārdzīvojumus un izgaismojot viņa garīgās veselības sabrukumu. Ņižinskis mira 1950. gadā pēc vairāk nekā 30 psihiatriskajā slimnīcā pavadītiem gadiem.

"Vilsona iestudējumiem raksturīgais perfekcionisms, kas izpaužas visos aspektos – dekorācijās, projekcijās, rekvizītos un galvenokārt – apgaismojumā, sabalsojas ar Barišņikova niansēto un precīzo darbu ar savu ķermeni ... viņa smaidu... viņa hipnotisko skatienu," sacīts recenzijā kultūras vietnē "gramilano.com".

Plašāk par viesizrāžu norises datumiem un vietu tiks ziņots 18. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!