Foto: AFP/Scanpix
Rets rakstnieces Džeinas Ostinas portrets slavenajā izstāžu namā "Sotheby's" nupat pārdots par 164 500 mārciņām (aptuveni 137 520 latiem).

Sākotnēji 1869. gadā tapušo Džeimsa Endrjūsa akvareli cerēts pārdot par vēl lielāku summu - aptuveni 200 000 mārciņām. Gleznas vērība strauji augusi, kopš šovasar tik paziņots, ka no 2016. gada tieši šis slavenās rakstnieces portrets būs redzams uz 10 mārciņu naudaszīmēm.

Patlaban uz apgrozībā esošo 10 mārciņu banknotēm attēlots cilvēka evolūcijas teorijas tēvs Čārlzs Darvins. "Ostina noteikti ir pelnījusi vietu to vēsturisko personu vidū, kas attēlotas uz mūsu banknotēm. Viņas romāni ilgstoši ir populāri un viņa ir atzīta par vienu no dižākajiem rakstniekiem angļu literatūrā," par lēmumu Darvina portretu nomainīt ar rakstnieces ģīmetni iepriekš komentēja Apvienotās Karalistes Centrālās bankas pārvaldnieks Marks Kārnejs.

Tomēr portretu maiņu panākušas tieši sieviešu tiesību aktīvistes, aģitējot, ka uz naudas zīmēm nepieciešams lielāks skaits daiļā dzimuma pārstāvju. Balansu esot izjaucis uz piecu mārciņu banknotēm atrodamais britu premjera Vinstona Čērčila portrets, kas aizvietoja līdz tam tur bijušo filantropistes Elizabetes Frajas ģīmetni.

Jāatzīmē, ka Endrjūsa akvareļa versijā Ostinas portrets esot vislīdzīgākais tam, kā viņa patiesi izskatījusies. To apstiprinot arī tā līdzība ar rakstnieces dzīves laikā tapušu viņas māsas zīmētu Džeinas portretu, kas ir vienīgais rakstnieces attēlojums, kas tapis vēl rakstnieces dzīves laikā.

Turklāt tiek uzskatīts, ka tieši šī glezna viņu no "tikai" pazīstamas autores padarījusi par īstu Lielbritānijas nacionālās kultūras ikonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!