Valsts valodas centrs (VVC) rīko akciju pret latviešu valodas kropļošanu "Noķer gimalajiešu lāci!".
Valodas centrā informēja, ka akcijas nosaukums ņemts no savulaik žurnālistikā plaši lietota termina "gimalajiešu lācis", ar ko parasti apzīmēja dažādus tiešus "pārcēlumus" no krievu un citām svešvalodām.

Akcijas "Noķer gimalajiešu lāci!" rīkotāji cer, ka Latvijas iedzīvotāji būs atsaucīgi un ne tikai pasmiesies par ievērotajām valodas kļūdām, bet arī atsūtīs konkrētas liecības par valodas kropļošanu Valsts valodas centram Rīgā, Merķeļa ielā 13 - 400.

Labāko iesūtījumu autorus katru mēnesi gaida balvas no akcijas atbalstītājiem - apgāda "Daugava" un Latvijas Nacionālā teātra, bet rudenī galvenā balva - dāvanu karte divām personām no firmas "Impro ceļojumi".

VVC pārstāvji atgādina, ka jau 15 gadus latviešu valoda lepojas ar valsts valodas statusu. Tomēr arī šodien ik dienas var lasīt veikalu izkārtnes, preču lietošanas instrukcijas vai avīžu rakstus nepareizā latviešu valodā.

Valodnieki ir pārliecināti, ka pienācis pēdējais laiks sākt cīņu ar latviešu valodas kropļotājiem. Valsts valodas centra direktors Agris Timuška uzskata, ka šī akcija ļaus apzināt situācijas nopietnību valodas kultūras jomā un tai vajadzētu likt aizdomāties par latviešu valodas ilgtspējas nodrošināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!