Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa otrdien slēgtā sēdē sāka skatīt krimināllietu, kurā par piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzēts un pirmās instances tiesā attaisnots daugavpilietis Artjoms Skripņiks. Lietu skata tiesnesis Guntars Stūris.

Pirms tiesas sēdes valsts apsūdzības uzturētājs portālam "Delfi" sacīja, ka tā kā lietas materiāli satur valsts noslēpumu un jau pirmā instance lēmusi lietu skatīt slēgtās sēdēs, tad, visticamāk, arī apelācijas instances tiesa šo faktu ņēmusi vērā un vēl pirms pirmās sēdes lēmusi lietu izskatīt aiz slēgtam durvīm.

Uz jautājumu, vai šo krimināllietu var ietekmēt fakts, ka Skripņiks jau pēc attaisnojošā sprieduma Vidzemes priekšpilsētas kļuvis par aizdomās turēto citā Drošības policijas (DP) sāktā kriminālprocesā par mēģinājumu īstenot tos pašus likumpārkāpumus, prokurore atbildēja, ka tās ir divas atsevišķas krimināllietas, kas nav skatāmas kopsakarā.

Turklāt otrajā krimināllietā par mēģinājumu pievienoties noziedzīgai organizācijai un piedalīties bruņotā konfliktā citas valsts teritorijā aizvien notiek izmeklēšana, kuru veic DP, un Skripņikam vēl nav celtas apsūdzības.

Savukārt Skripņika advokāte Imma Jansone portālam "Delfi" norādīja, ka par šo lietu viņai nav slēgta vienošanās un tās materiālus viņa nav lasījusi.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 2017. gada 17. novembrī DP aizturēja Skripņiku aizdomās par mēģinājumu iesaistīties tādā noziedzīgā organizācijā, kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, kā arī par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos.

Prokurore skaidroja, ka iepriekšminētās krimināllietas materiālus apelācijas instances tiesa, izskatot konkrēto krimināllietu par dalību bruņotā konfliktā Austrumukrainā, nevar skatīt kā pierādījumus. Vienīgais, ko Rīgas apgabaltiesa var darīt ir to ņemt vērā kā personu raksturojošu informāciju. Tas pats attiecas arī uz administratīvo lietvedību par narkotisko un psihotropo vielu aprites pārkāpumiem.

Runājot par otrdienas tiesas sēdi, prokurore esot lūgusi aicināt lieciniekus, bet līdz pulksten 10, kad bija jāsākas sēdei, neviens liecinieks nebija ieradies, novēroja portāls "Delfi".

Patlaban Skripņikam kriminālprocesā par mēģinājumu pievienoties noziedzīgai organizācijai un piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs ir piemērots apcietinājums. Arī otrdien viņš uz tiesas sēdi nebija ieradies un sēde notiks ar videokonferences palīdzību.

Protāls "Delfi" novēroja, ka tiesas sēžu zālē ir ieslēgts televizors, kurā redzams Skripņiks, kurš patlaban atrodas ieslodzījuma vietā. Prokurore norādīja, ka viņai nav zināms, kāpēc tiesa pieņēmusi šādu lēmumu par videokonferenci nevis personas atvešanu uz tiesu.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pērn augustā attaisnoja par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzēto daugavpilieti Artjomu Skripņiku.

Tā bija pirmā krimināllieta par piedalīšanos konfliktā Ukrainā, kas noslēdzās ar spriedumu pirmajā tiesu instancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!