Foto: Vida Press
Kādam fotogrāfam "Nemo" delfinārijā Ukrainā izdevies iemūžināt ļoti piemīlīgu skatu - kamēr viņš centies nobildēt vienu no jūras zīdītājiem, otrs nemitīgi ar purniņu bakstījis gan fotoaparātu, gan pašu fotogrāfu.

Baltvaļu mātīte vārdā Sniega bumba bija tik ieinteresēta fotografēšanas procesā, ka visu laiku vīdēja otrajā plānā, kamēr 42 gadus vecais fotogrāfs Andrejs Ņekrasovs centās nofotografēt viņas draugu - tēviņu Saldējumu.

Ņekrasovs un viņa dēls videofotogrāfs divas stundas atradās ūdenī kopā ar lielajiem un draudzīgajiem jūras zīdītājiem - šajā laikā ziņkārīgās radībiņas likās vairāk nekā gatavas fotografēties tuvplānā, cenšoties iekļūt katrā fotogrāfijā, ko uzņēma Andrejs.

"Es nejutos nekādi apdraudēts, nirstot kopā ar šīm būtnēm; gluži otrādi - es biju ļoti laimīgs un atslābinājies," teica fotogrāfs.

Baltvalis jeb baltais valis (Delphinapterus leucas) ir vidēja auguma narvaļu dzimtas (Monodontidae) jūrā dzīvojošs vaļveidīgais zīdītājs, kas ir vienīgā suga baltvaļu ģintī (Delphinapterus).

Baltvaļi ir migrējoša vaļu suga, vienu reizi baltvalis novērots arī Baltijas jūrā. Šiem zīdītājiem piemīt dzimumu dimorfisms - tēviņš ir lielāks nekā mātīte par apmēram 25%. Pieaudzis tēviņš ir 3,5 - 5,5 metrus garš, mātīte 3 - 4,1 metrus gara. Abi dzimumi maksimālo ķermeņa lielumu sasniedz apmēram 10 gadu vecumā.

Tā kā baltvalis mājo Arktikā, tam ir vairāk tauku nekā citiem vaļiem; tie kalpo kā siltumizolācijas slānis vēsajā Arktikas ūdenī, kura temperatūra var būt līdz pat -18 grādiem, kā arī barības trūkuma apstākļos kā barības rezerve.

Baltvaļi ir ļoti sabiedriski zvēriņi - tie vienmēr uzturas nelielos bariņos, kas var sastāvēt no diviem līdz pat 25 īpatņiem. Visbiežāk barā ir apmēram 10 baltvaļi. Piederība kādam baram nav noteikta, bet barā ir abu dzimumu baltvaļi, un baru vada vadošais tēviņš.

Šie jūras zīdītāji lielākoties barojas ar visdažādākajām zivīm, bet medī arī vēžveidīgos un citus bezmugurkaulniekus - kalmārus, krabjus, astoņkājus un gliemenes.

Dzimumbriedumu baltvaļa tēviņš sasniedz 12 - 14 gadu vecumā, mātīte 8 - 14 gados. Mātītes auglība sāk samazināties apmēram 25 gadu vecumā, un vecākām par 41 gadu mazuļi vairs nedzimst.

Parasti dzimst viens mazulis ik pēc trim gadiem. Pārošanās laiks baltvaļiem ir no februāra līdz maija beigām, tomēr mēdz būt arī izņēmumi. Grūsnības periods baltvaļu mātītēm ilgst 12 - 14,5 mēnešus, turklāt mātīte spēj aizkavēt embrija attīstību, ja tas ir nepieciešams. Nebrīves baltvaļiem ir novērots vēl garāks grūsnības periods - līdz 15,8 mēnešiem.

Baltvalis reti nodzīvo ilgāk par 30 gadiem, bet tas var sasniegt arī 70 - 80 gadu vecumu. Šo zīdītāju dabīgie ienaidnieki ir polārlāči un zobenvaļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!