Foto: Kadrs no video

Maltīte saullēkta laikā jau vien skan ļoti skaisti. Taču jau pavisam drīz seši turīgi ceļotāji un piedzīvojumu meklētāji maltīti varēs baudīt neaizmirstamā veidā – stratosfēras balonā, vērojot saullēktu tik augstu virs jūras līmeņa, ka būs saskatāms arī Zemes izliekums, vēsta "New York Post".

Kā skaidro vietne "Popular Science", luksusa tūrisma uzņēmums "SpaceVIP" pašlaik pieņem rezervācijas savai "Stratosfēras vakariņu pieredzei". Par 495 tūkstošiem ASV dolāru (aptuveni 456 tūkstošiem eiro) seši dalībnieki varēs izbaudīt maltīti stratosfērā. Ēdienu nodrošinās "Michelin" zvaigzni ieguvušais Dānijas šefpavārs Rasmuss Munks.

Izmēģinājuma lidojumi sāksies jau šogad. Plānots, ka "Space Perspective" radītais stratosfēras balons "Neptūns", kas, saskaņā ar uzņēmuma apgalvoto, ir pasaulē pirmais stratosfēras lidaparāts ar neitrālu oglekļa bilanci, ar sešiem klientiem gaisā pacelsies 2025. gada beigās no Kenedija Kosmosa centra Floridā.

"Šīs bezprecedenta kulinārijas odisejas uzsākšana iezīmē izšķirošu brīdi cilvēces vēsturē," teikts "SpaceVIP" dibinātāja Romāna Čiporuka paziņojumā. "Šis inaugurācijas lidojums ir tikai pirmā nodaļa "SpaceVIP" misijā, lai izmantotu kosmosa ceļojumu pārveidojošo spēku, rosinātu cilvēku apziņu un veidotu mūsu kolektīvās evolūcijas gaitu."

Savukārt kompānijas "Space Perspective" pārstāvji norādījuši, ka, viņuprāt, šāds ceļojums veicinās to, ko dēvē par "pārskata efektu", atsaucoties uz bijības sajūtu, ko daudzi astronauti aprakstījuši, vērojot Zemi no kosmosa. Tomēr jāņem vērā, ka šie astronauti to varēja pieredzēt vien pēc gadiem ilgām apmācībām. Ceļojums "Neptūnā", savukārt, piedāvā drošāko un pieejamāko veidu, kā tuvoties kosmosam bez ilgstošām apmācībām.

Visi ieņēmumi no misijas tiks izmantoti izmantoti Kosmosa balvas fondam, kas veicina dzimumu līdztiesības zinātnē un tehnoloģijās.

Lai arī frāze "kosmosa tūrisms" varētu likt noprast, ka maltīte būs baudāma kosmosā, patiesībā "Neptūns" dalībniekus nogādās stratosfērā – aptuveni 70 kilometrus zem Kārmāna līnijas, ko uzskata par nosacīto kosmosa robežu.

Viesiem "Neptūnā" būs pieejams Wi-Fi, tādēļ viņi savu pieredzi varēs translēt arī tiešraidē, iespaidos daloties ar draugiem un ģimeni.

Dāņu šefpavāra Munka Kopenhāgenā bāzētais restorāns "Alchemist" kopš 2020. gada ir saņēmis divas "Michelin" zvaigznes un pasaules 50 labāko restorānu sarakstā ierindojies piektajā vietā. Restorāna galvenā ēdamistaba ar kupolu ir iedvesmota no bijības, ko viņš izjuta bērnībā Kopenhāgenas planetārijā, pirmo reizi Zemi redzot tādu, kādu to redz astronauti kosmosā.

Reālu, taču īsu ceļojumu uz kosmosu piedāvā "Amazon" uzņēmums "Blue Origin". Cena par vietu – 250 tūkstoši ASV dolāru jeb aptuveni 231 512 tūkstoši eiro. Šajā ceļojumā Kārmāna līnija tiek šķērsota, kuģim pārsniedzot 100 kilometru augstumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!