Foto: Unsplash

Kad "pareizā" dzīvesbiedra meklējumi noveduši strupceļā, sievietes piedzīvo dziļu vilšanos un uzdod jautājumus par to, kas ar viņām nav kārtībā, kur viņas pieļāvušas kļūdu. Sociālā psiholoģe Madalēna Fugere ir pārliecināta: meklējot partneri ilgstošām, noturīgām attiecībām, ir jāapzinās savi instinktīvie impulsi. Sievietēm nenāktu par ļaunu zināt, ka vīrieši, pie kuriem viņas pievelk, visticamāk, nebūs tendēti ilgtermiņa attiecībām.

Kļūdas

Uz ko mēs paļaujamies partnera izvēlē, ar kuru saikne galu galā izrādās īslaicīga? Kādas kļūdas pieļaujam un kā no tām izvairīties? Lūk, daži kritēriji, ko vietnē "Psychology Today" piedāvā Madalēna Fugere, Austrumu Konektikutas štata universitātes sociālās psiholoģijas profesore un grāmatas "The Social Psychology of Attraction and Romantic Relationships" autore.

Fiziskā pievilcība

Ne katra sieviete atzīsies, ka potenciālā partnera fiziskā pievilcība viņai ir svarīga. Bet fakti rāda ko citu: skaisti vīrieši, neapšaubāmi, pievelk sievietes vairāk, nekā viņas pašas to atzīst, ko cita starpā arī apstiprina amerikāņu sociālo psihologu Eli Finkela un Pola Īstvika pētījumi, uz ko atsaucas Fugere.

Šī pievilcība ir daļēji neapzināta, un tai ir evolucionāras saknes: vīrišķīgāki un simetriskāki sejas vaibsti norāda uz labas kvalitātes gēniem.

Tāpat mūs neatstāj vienaldzīgas arī citas pozitīvas īpašības, kas, šķiet, iet roku rokā ar fizisko pievilcību. Runa ir par cilvēka spilgto individualitāti un spēju vadīt aktīvu dzīvi.

Un tomēr tām, kuras meklē ilgstošas, stabilas attiecības, labāk atstāt mierā pievilcīgos vīriešus. Pētījumi parāda, ka simpātiskie vīrieši biežāk krāpj partneres. Turklāt viņi biežāk šķiras – droši vien tāpēc, ka viņiem ir grūti pretoties iespējām, ko piedāvā jaunas attiecības, pieļauj psiholoģe.

Seksīga balss

Sievietes bieži pievelk vīrieši ar seksīgu balsi. Viņas parasti dod priekšroku dziļākām, vīrišķīgām balsīm, kas liecina par augstu testosterona līmeni.

Turklāt sievietes uzskata, ka vīrieši ar patīkamu tembru ir pievilcīgāki, un uzskata viņus par patīkamākiem arī pēc rakstura.

Vienlaikus vīrieši paši necenšas attaisnot lielas cerības: viņiem ir vairāk seksuālo kontaktu, un viņi biežāk krāpj partneres, ar kurām viņiem ir ilgtermiņa attiecības.

Pētījumi liecina, ka tieši vīriešu vidū ar dziļi seksīgām balsīm ir īpaši daudz pavedinātāju, kuri sliecas uz neuzticību ar jau precētām sievietēm. Šos pavedinātājus nevajadzētu uzskatīt par ilgtermiņa partneriem, rekomendē Fugere.

Foto: Shutterstock

Mīļākās esamība

Sievietes bieži tiecas pie vīriešiem, kuri jau ir attiecībās. To dēvē par "partnera izvēli kopēšanas rezultātā": ja vīrietis ir saņēmis "iepriekšēju apstiprinājumu" no kādas sievietes, tātad arī citas sāk viņu uzskatīt par pievilcīgu.

Turklāt priekšroka tiek dota tiem vīriešiem, kuriem ir draudzene vai mīļākā, bet nevis sieva.

Kāpēc censties iegūt vīrieti, kurai jau ir partnere, nav labākā ideja, ja tavs mērķis ir ilgstošas attiecības? Ja vīrietis ir gatavs savu partneri pamest tevis dēļ, tad viņš, visticamāk, tieši tāpat izrīkosies ar tevi, kad viņam parādīsies daudz interesantāks variants.

Izvairīties no šīs kļūdas palīdzēs lielākas seksuālās pieredzes iegūšana, uzskata sociālā psiholoģe. Pieredzējušās sievietes ir daudz pārliecinātākas partnera izvēlē un neizjūt nepieciešamību kopēt citu sieviešu izvēli.

Kas svarīgāks par pievilcīgu ārieni?

Ja esi mērķēta neilgam un spilgtam romānam, tad fiziski pievilcīgs vīrietis ar seksīgu balsi var būt ideāls partneris. Bet ilgstošām attiecībām ieteicams meklēt vīrieti ar citiem parametriem, uzskata Fugere.

Savstarpēja cieņa ir daudz svarīgāka veiksmīgām ilglaicīgām partnerattiecībām.

Šī īpašība vairāk, nekā mīlestība, korelē ar apmierinājuma sajūtu no pastāvīgām attiecībām, tāpat kā godīgums. Turklāt, jo vairāk mēs viens otru iepazīstam, jo ​mazāk svarīga kļūst fiziskā pievilcība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!