Vienam labāk patīk amerikāņu tīrīšanas līdzekļi, citam tepat Latvijā ražotie. Kamēr vieni uzskata, ka vislabāk, ja uz iepakojuma ir ECO zīmogs, citi sastāvdaļās noteikti meklē skābeņskābi. Vai tiešām ir tīrīšanas brīnumlīdzekļi, kuri brīnišķīgi notīrīs visas virsmas? Ko svarīgu par līdzekli vēsta tā sastāvs? Skaidro Veselības inspekcijas eksperte.

Sociālo mediju platformā "X" raisījušās diskusijas, kuru līdzekli tad labāk izvēlēties. Viena no platformas lietotājām sajūsminājusies par latviešu ražojumu.

Ieraksta komentāros cilvēki dalās ar saviem atradumiem – cits slavē latviešu ražojumus, citam galvenais, ka sastāvā ir skābeņskābe, bet vēl kāds izsaka ieteikumu, lai ar līdzekļiem nepārspīlē un nesabojā kādu virsmu, kā gadījies pašam.

Ko darīt, lai nesabojātu virsmu?

Veselības inspekcijas Produktu drošuma un tirgus uzraudzības nodaļas vadītāja Maija Rumpētere skaidro, ka patērētājam ir jāpārliecinās par līdzekļa piemērotību attiecīgajam mērķim – vai vēlēsies kopt flīzes, laminātu vai stikla virsmu, un attiecīgajai virsmai arī jāizvēlas tīrīšanas līdzeklis. "Piemēram, līdzeklis, kas satur skābi un efektīvi tīra fajansa virsmu, var nelabojami bojāt metāla virsmu. Tātad nepieciešams uzmanīgi izlasīt norādījumus un tos ievērot," skaidro speciāliste.

Nereti dzirdēts arī viedoklis, ka dabīgie tīrīšanas līdzekļi nav tik efektīvi, taču Rumpētere skaidro, ka "tas atkarīgs no tīrīšanas līdzekļu sastāvā esošo ķīmisko vielu dabas. Piemēram, nātrija karbonāts jeb kalcinētā soda ir viena no sastāvdaļām, kas tiek izmantota mazgāšanas līdzekļu sastāvā un nav videi bīstama. Tāpat arī nātrija hidroksīds, kas parasti ir galvenā sastāvdaļa notekcauruļu tīrīšanas līdzekļos. Lai arī tas ir stiprs sārms, kas ir kodīgs, tas nav klasificēts kā bīstams videi."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!