Foto: Shutterstock

Kaitēkļi uzbrūk ne tikai puķēm, bet arī dārzeņiem, tajā skaitā arī burkāniem. Burkānu muša (Psila rosae) ir viens negants kaitēklis, kas bieži savairojas masveidā. Tas iegraužas burkāna saknē, bet, ja sakne nonāk pagrabā – tur kaitēkļa attīstība neapstājas, bet turpinās.

Burkānu muša ir ļoti sīka muša, aptuveni 4 līdz 6 milimetrus gara. Tās pamatkrāsa ir melna, ķermenis parasti spīdīgs, bet galva ir dzeltenīgi sarkana. Burkānu mušai ir dzeltenas kājas. Šim kaitēklim spārni ir garāki par ķermeni, tie ir caurspīdīgi, dzīslojums ir iesarkans.

Gada laikā attīstās divas burkānu mušu paaudzes. Pavasarī kāpuri iekūņojas, bet jau jūnijā var novērot burkānu mušu lidošanu. Ja netiek veikti profilaktiski apkarošanas līdzekļi, tad burkānu muša jau jūnijā sāk bojāt burkānus. Jau jūlijā-augustā attīstās otrā burkānu mušu paaudze, kas kaitē vēlīnajiem burkāniem.

Kādus kaitējumus izdara burkānu muša? Tā olas dēj uz burkānu lakstu pamatdaļas vai uz augsnes burkānu tuvumā. Kāpuri iegraužas burkāna saknē, kā rezultātā burkāns ne tikai ātrāk sapūst, bet tam mainās arī lakstu krāsa – laksti paliek violeti un vēlāk nodzeltē. Kad kāpura stadija beigusies, kāpurs izlien no burkāna un iekūņojas turpat augsnē. Savukārt daļa bojāto burkānu kopā ar kāpuriem nokļūst pagrabos, kur kāpuri turpina attīstību. Tur kāpuru attīstība turpinās un bojājumu apjoms palielinās.

Lai gan visbiežāk burkānu mušu var novērot uz burkāniem, tā iecienījusi arī citus augus, piemēram, pētersīļus, pastinakus un selerijas.

Kā cīnīties ar burkānu mušu? To var mēģināt apkarot ar šādiem paņēmieniem:

  • jāievēro augu seka;
  • jāiznīcina čemurziežu nezāles;
  • jāizkar dzeltenie līmes vairogi;
  • mušu lidošanas laikā jālieto insekticīdi;
  • burkānu rindām jāpierauš augsne;
  • jāievēro pareizs sējas laiks;
  • jāmaskē sējumi ar spēcīgi smaržojošiem augiem blakus;
  • nesēt burkānus katru gadu vienā vietā.

Rakstā izmantota informācija no Valsts augu aizsardzības dienesta augu aizsardzības reģistra, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra mājaslapas, kā arī internetenciklopēdijas "Latvijasdaba.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!