Foto: DELFI
Šajā nedēļas nogalē pasākumu netrūkst visā Latvijā un visām gaumēm. Lai nebūtu daudz jālauza galva, par to, kurp doties, Tūrisma gids izveidojis pasākumu sarakstu, ko vērts šonedēļ apmeklēt.

Rīgas 813. dzimšanas dienas svinības

Protams, šīs nedēļas nogales lielākais pasākumu piedāvājums būs Rīgā, kur trīs dienu garumā rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja apmeklēt un līdzdarboties apmēram 100 dažādos pasākumos, kas risināsies gan Rīgas centrā, gan pilsētas apkaimēs. Šogad svētku tematika ir "Tilti", kas simboliski savienošot dažādus laikus, kultūras, tautības un paaudzes.

Piektdienas vērienīgākais pasākums būs koncerts Vērmanes dārzā – Rīgas vitrāžas. Tajā profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" saspēlēsies ar maestro Raimondu Paulu, solistiem Aiju Vītoliņu un Daumantu Kalniņu. Tajā skanēs Raimonda Paula dziesmu cikls "Vecās Rīgas vitrāžas" ar Jāņa Petera vārdiem, un citi skaņdarbi.

Piektdien notiks arī "Strazdumuižas ciemata svētki", sāksies "Lucavsalas kausa" izcīņas sacensības pludmales volejbolā, būs iespēja izdancoties un līdzi dziedāt pasākumā "Pilsētas ziņģe Citadelē". Kā katru gadu pilsētas svētku pirmajā dienā notiks arī tradicionālā Zelta kāzu jubilāru godināšana.

Sestdien 11. novembra krastmalā pasākumā "Rīgas tiltu gaisma" senie spēkrati tiksies parādē "Rīga retro 2014", kam sekos aizraujošs motociklu dragreiss un paraugdemonstrējumi, kas notiks "Rīgas kausa 2014" ietvaros, kā arī Latvijas Gada motociklu prezentācija. Līdzās iluzionistu Daces un Enriko Pecolli uzburtajiem milzu ziepju burbuļiem gaidāmi pavisam neparasti un elpu aizraujoši priekšnesumi, apvienojot teātra, dejas un cirka elementus – akrobātu trupas "Strange Fruit" (Austrālija) izpildījumā. Savukārt projektā "Baltās skaņas" varēs ieklausīties, kā skan latviešu dainu un azerbaidžāņu tradicionālā stila mugam dziedājumu apvienojums perkusionistu grupas "Pulsa efekts" izpildījumā, piedaloties Latvijas un Azerbaidžānas mūziķiem. Uz vienas skatuves tiksies arī Baltijas valstu spožākie folkroka un folkmetāla pārstāvji –"Skylė" (Lietuva), "Metsatöll" (Igaunija), kā arī pašmāju – "Skyforger". Vakara noslēgumā plkst. 21.00 sāksies koncertuzvedums "Viss ir iespējams", bet plkst. 23.00 paredzēta krāšņa svētku uguņošana.

Sestdien plkst. 13.00 – 18.00 noteikti vērts iegriezties arī Rīgas klusajā centrā, Alberta ielā, un izbaudīt tās jūgendstila šarmu un brīnišķīgos pagājušā gadsimta sākuma tērpus, kā arī pa ceļam paraudzīties Rīgas kanāla regates sacensībās. Tāpat plkst. 13.00 pie Operas sāksies basketbola turnīrs Krastu mačs.

Rīgas svētku laikā sabiedriskais transports būs bez maksas. 

Aktuālajām ziņām svētku dienās varēs sekot līdzi pilsētā izvietotajās informatīvajās teltīs, kā arī interneta vietnē: www.kultura.riga.lv

Brokastis ar franču mūziku Dzintaros

Foto: F64

Muzikālās brokastis nedēļas nogalē notiks Dzintaru koncertzāles parkā, aicinot visus baudīt nesteidzīgu rīta kafiju muzikāli augstvērtīga, profesionāla priekšnesuma laikā.

Pasākumā 16. un 17. augustā plānots koncerts "Ar Franciju sirdī". Tajā muzicēs franču saksofonists un komponists Freds Ormēns (Fred Hormain) un saksofoniste, Rīgas saksofonu kvarteta dalībniece Ilze Ormēna. Vairāki saksofoni, birbīne, ģitāra un vijole, elektronika un Frederika Ormēna šarmantā balss - tas viss veidos atraktīvu, sirsnīgu, mūsdienīgu un mūžsenu stāstu romantiskā koncertā, kur klausītājiem tiks atskaņotas pazīstamas franču melodijas.

Koncertu sākums Dzintaru koncertzāles parka kafejnīcā "Pizza Caffe" plkst. 10.00. Biļetes jāiegādājas iepriekš.

Protams, vakarā vērts apmeklēt arī ikgadējā festivāla Summertime. Aicina Inese Galante koncertus.

Vairāk informācijas: www.dzk.lv

Alternatīvā mūzika jūras krastā festivālā 'Satta'

Foto: Publicitātes foto

Latvijas bagāto mūzikas kalendāru šovasar papildina arī alternatīvās mūzikas festivāls "Satta", kas no Lietuvas pārcēlies uz Latviju. Tas norisinās no 14. līdz 17. augustam Papē, Baltijas jūras krastā.

Šovasar "Satta" uzstāsies tādi mūziķi un grupas kā Kode9, "Dirty Beaches", "Forest Swords", "King Midas Sound", "Submotion Orchestra" un citi mākslinieki. Pasākumā piedalīsies arī vairāki Latvijas mūziķi, tostarp pagājušā gada "Satta Beatmakers Battle" uzvarētājs Niklāvz, Rīgā bāzētā "Dirty Deal Audio" komanda, kā arī citi "The Baltic Scene" pārstāvētie indie elektronikas mākslinieki.

Vislabāk sagatavoties festivālam un ātrāk uzzināt jaunumus iespējams "Satta Festival" mājaslapā, kā arī Facebook lapā.

Svītrainās dienas Rīgas Zoodārzā

Foto: DELFI

Dzīvnieku pasaulē ir apbrīnojami plaša krāsu un rakstu daudzveidība. Tāpēc Svītrainās dienas Zoodārzā 2014 no 15. - 17. augustam ir īstais laiks un vieta, kur izziņu takās, interesantos uzdevumos, aizraujošās spēlēs un sarunās gūt jaunas atklāsmes par līniju, rakstu, plankumu nozīmi dzīvo radību cīņā par izdzīvošanu.

Pasākums sāksies jau plkst. 10.00 un dažādās aktivitātēs ikviens tiks iepazīstināts ar dzīvnieku "tērpu" dažādību un to nozīmi. Radošajā darbnīcā "Slēpties, mānīties vai brīdināt?" bērnus aicinās aktīvi rosīties, lai atklātu svītru un rakstu nozīmi dzīvnieku pasaulē.

pašs pasākums ikvienam varētu būt plkst.11.30 - 14.15 paredzētā dzīvnieku publiskās barošanas demonstrācija, kas atklās interesantus zooloģiskā dārza iemītnieku dzīves stāstus.

Uguns šovs Viļānos

Foto: LETA

Sestdien, 16. augustā, arī Viļānu novada iedzīvotāji un viesi svinēs novada svētkus. Diena iesāksies ar velosportu šovu tūri "Greentrials Bike Tour", bet vēlāk bērni Lakstīgalu salā kopā ar Vinniju Pūku varēs priecāties burbuļballīte, radošās meistardarbnīcas, vizināšanāties ar zirdziņu un būs arī sejiņu krāsošanas darbnīca. Īpaša uzmanība tiks pievērsta piecgadniekiem, jo tie kopā ar novadu šogad svin piecu gadu jubileju. 

Paralēli pasākumiem bērniem Lakstīgalu salā būs apskatāmas fotoizstādes, kas atspoguļo, kā Viļāni mainījušies laika gaitā. Vakarā ikviens tiek aicināts uz svētku koncertu, kurā kopā ar vietējiem kolektīviem novada svētkus svinēs arī jauniešu kolektīvi no Baltkrievijas un Krievijas. Svētku noslēgumā varēs izdejoties ballē, kā arī vērot Viļānos nebijušu pasākumu – uguns šovu. Ieeja uz visiem svētku pasākumiem ir bez maksas. 

Vairāk informācijas: www.vilani.lv

Koncerts, velomaratons un ekskursija Liepājā

Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Liepājā šajā nedēļas nogalē notiks vairāki interesanti pasākumi. 16. augusta vakarā plkst. 23.00 Liepājas Pūt vējiņi koncertdārzā notiks grupas Iļģi 33 gadu jubilejas koncerts un danči "Tumša nakts, zaļa zāle". Koncertuzvedumā grupa muzicēs piecatā: Ilga Reizniece, Māris Muktupāvels, Gatis Gaujenieks, Egons Kronbergs un Mārtiņš Linde. 

Svētdien, 17. augustā, visi sportiskie un aktīvie aicināti doties uz Liepāju, Jūrmalas parku, kur notiks velomaratons, izvēloties sev piemērotāko – 90 kilometru sporta distanci vai 45 kilometru tautas distanci. Īpaši būšot padomāts arī par bērniem, kuri spēkus varēs izmēģināt LEGO distancē.
Dalība pasākumā ir bez maksas. Vairāk informācijas Liepājas pilsētas majaslapā.

Savukārt tie, kas negrib mīt pedāļus var nopeldēties jūrā vai doties ekskursijā pa pilsētu. Katru dienu plkst. 14.00 gids ar Liepājas karodziņu rokās gaida Rožu laukumā, lai divu stundu garumā dotos aizraujošā pastaigā pa Liepājas centru. Šajā pastaigā varēs apskatīt Latvijas mūziķu Slavas aleju, Latvijas lielāko ģitāru, Eiropas skaistāko tirgus paviljonu, pasaulē lielākās mehāniskās ērģeles, vērot panorāmas skatu no katedrāles torņa, arhitektūras un bruģēto ieliņu šarmu un daudz ko citu. Pastaigas noslēgumā paredzēts atspirdzinošs dzēriens. 

Ekskursijas sākums Rožu laukumā 5/6. Informācija: www.liepaja.travel.lv

Vīnogas Sabilē un vecie labie gabali Kuldīgā

Foto: Publicitātes attēli

15. un 16. augustā Kuldīgas pilsētas estrādē notiks mūzikas festivāls Live Fest 2014, kur labi zināmu melodiju pavadījumā varēs izdejoties uz nebēdu.

Šogad festivāla galvenie mākslinieki būs grupa "Smokie" un Suzi Quatro, kas jau vairāku desmitu gadu garumā iekarojuši klausītāju simpātijas visā pasaulē. Festivālā uzstāsies arī slavenā britu grupa "Brotherhood of Man", "Killer Queen" un citi. 

Pa ceļam uz Kuldīgu noteikti ir vērts piestāt arī Sabilē, kur vīna kalnā ienākušās vīnogas un skats no dārza paveras gluži kā Francijas laukos.

Brīnumu svētki Tērvetē

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 16.augustā, Tērvetes dabas parks aicina uz īpašo Brīnumu un pārsteigumu dienu. Parkā, kur pasaka sadzīvo ar reālo dzīvi, tiks radīti īsti - skatāmi, taustāmi un smaržojami brīnumi.

Brīnumus var redzēt ne tikai filmās, bet arī dabā, piemēram, kad nāk rudens un mainās lapu krāsas. Katrs, kuru interesē zinātne, ķīmija un fizika, kopīgi ar zinošiem un aizrautīgiem jaunajiem zinātniekiem varēs pavadīt dienu neparasti - plkst.12.00 piedalīties brīnumu radīšanā Rūķu sētā, bet plkst.15.00 dažādu eksperimentu norisi vērot Pasaku mežā pie sila Raganiņas.

Būšot gan brīnumgaršvielas, gan burvju vistas ola, gan milzu mākoņi. Kopā ar Rūķu māmiņu neparastā veidā varēšot pat izveidot "mazgājamo sāli", ar kuru sakopt māju. Raganas silā visi varēšot nodarboties ar burvju pavārmākslu, pagatavojot pat desertu – brīnumaino saldējumu. 

Vairāk informācijas: www.mammadaba.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!