Foto: Shutterstock

Skaists un dekoratīvs augs telpās ir citronkoks, kuru var izaudzināt no visparastākās citrona sēkliņas. Protams, koks augs lēnām un paies vairāki gadi, līdz tas sāks ziedēt, piepildot telpu ar burvīgu un maigu citronu aromātu. Bet tas ir to vērts. Kā tad būtu jāuzsāk audzēt citronkoks? To skaidro portāls Tak Prosto.

Vispirms izvēlies vairākas skaistas, lielas sēkliņas, liec tās krūzītē un aplej ar nelielu ūdens daudzumu, līdzīgi, kā mērcē pupas pirms stādīšanas. Sēkliņas mērcē 6 - 7 dienas, katru dienu tām nomainot ūdeni.

Stādīšanai izvēlies dziļu podiņu vai krūzīti. Apakšā ieber rupju granti vai akmentiņus, pa virsu liec mitru augsni. Sēkliņām ar šķērēm nogriež smailo galiņu, cenšoties griezt tikai apvalku un neskarot sēklas kodolu. Pēc tam sēkliņas ar smailo galu sasprauž mitrajā augsnē, bet apaļie sēklas "paurīši" paliek virs augsnes. Spraužot sēklas zemē, ievēro starp tām distanci apmēram 5 mm.

Sēklas pilnībā apber ar raupju granti vai nelieliem akmentiņiem. Ik pa 2 - 3 dienām akmeņus aprasina. Lai podiņā veidotos siltumnīcas apstākļi, uzliec nelielu plastikas maisiņa cepurīti. Apmēram pēc nedēļas parādīsies pirmie asni. Ļauj sēklām krūzītē augt 3 - 5 mēnešus.

Foto: Shutterstock

Kad dīgsti ir pietiekami lieli un spēcīgi, izvēlies spēcīgākos un dzīvelīgākos un pārstādi tos lielākā podā. Citronkoks mīl mitrumu, vienlaicīgi tas nav prasīgs pret gaismu. Pavasarī citronkoku nepieciešams apgriezt, tas stimulēs koka vainaga veidošanos un augšanu. Rudenī kokam var krist lapas, tas nav nekas slikts. Vasarā, kad laukā ir silts, iznes citronkoku svaigā gaisā, tas kokam veicinās veselīgu attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!