Zīdaiņiem taukainas zvīņas var veidoties jau divu trīs mēnešu vecumā. Pastiprināta zvīņošanās sākas 7 - 10 gadu vecumā pieres un deniņu apvidū kā sīkas, sausas zvīņas, kuras viegli atdalās. Pēc 10 gadu vecuma zvīņas kļūst taukainas, biezas, mīkstas.

Blaugznas mēdz būt dažādas - no ļoti plānām un sausām līdz biezām un taukainām, ja mainās tauku un sviedru dziedzeru darbība.     Blaugznu izraisītājs ir sēnīte un ne tikai. To veidošanos izraisa:

  • iekšējo sekrēcijas dziedzeru darbības traucējumi;
  • A, D, E un B grupas vitamīnu disbalanss organismā;
  • Kalcija, fosfora un dzelzs trūkums uzturā;
  • kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi;
  • depresija;
  • nepareiza matu kopšana.
Blaugznām bieži pievienojas seboreja.
    Mainoties tauku un sviedru dziedzeru darbībai, blaugznām pievienojas seboreja (tauku tece). Atkarībā no izdalīto tauku daudzuma un ķīmiskā sastāva izšķir eļļaino un sauso seboreju.
■    Eļļainā seboreja parasti veidojas dzimumnobriešanas periodā. Ja dziedzeru darbība noregulējas, seboreja pamazām izzūd, ja ne - pastiprinās un izplatās pa galvas mataino daļu. Mati ātri taukojas, spīd, salīp šķipsnās, ādā daudz taukaino blaugznu. Tad vīriešiem pastiprināti izkrīt mati - sākumā pieres un deniņu apvidū, vēlāk arī pakausī. Sievietēm mati kļūst retāki. Var būt nieze, ādas iekaisums, kas izraisa sastrutojumu, pinnes vai sviedru dziedzeru iekaisums padusēs.
■    Sausās seborejas gadījumā tauki izdalās biezas ziedes veidā, tie satur daudz raga slāņa šūnu un mainītu tauku sastāvu. Sejā nosprostojas tauku dziedzeru atveres un veidojas pinnes (melnās pinnes - komedoni, baltās - miliuni). Sausai seborejai biežāk pievienojas strutainas pinnes vai cistas, jo mainītā tauku sastāva dēļ pazeminās ādas aizsargfunkcijas.
■    Nereti veidojas jauktā seboreja - āda pieres, deguna un zoda rajonā ir spīdīga, taukaina, bet vaigu un galvas ada - sausa. Seborejas formas samērā ātri mainās ārējo vides faktoru (saules, vēja, mitruma, ziepju u.c.) ietekmē.

No kādam slimībām jāatšķir blaugznas.

Psoriāze - norobežoti perēkļi, sudrabaini baltas zvīņas, mazāka ādas lobīšanās.
Seborejiskais dermatīts - zvīņas izkaisītas pa visu galvas mataino daļu.
Sēnīšslimības (cirpējēde, kailā ēde) - bez zvīņām perēkļos novēro arī aplūzušus matus.
Jostas rozes izsitumi - pūslīši atrodas grupās vienā galvas pusē, stipras, dedzinošas sāpes izsitumu vietā.
Sarkanā vilkēde - zvīņošanās perēkļos, beidzas ar ādas atrofiju.

Kā rīkoties, ja ir blaugznas

Ja galvas matainā daļā novēro zvīņošanos, vēlama speciālista konsultācija, lai blaugznas atšķirtu no citām iespējamām slimībām un ieteiktu ārstēšanu. Ārstēšanā jāņem vērā arī slimību veicinošie faktori.
■    Vispārējās terapijas principi: ārstēt iespējamo infekciju, novērst iekšējo orgānu un dziedzeru darbības traucējumus; vitamīnu terapija, pilnvērtīgs uzturs.
■    Vietējās terapijas uzdevums - mazināt ādas un matu taukošanos, vērsties pret ierosinātāju - sēnīti.
Kā matu kopšana ietekmē blaugznu veidošanos
■    Blaugznas var izraisīt pārāk stipri matu kopšanas līdzekļi. Piemēram, ja jutīgas ādas īpašnieks ikdienā lieto koncentrētus šampūnus, āda tiek kairināta, kļūst sausa un "met nost" virsējos slāņus. Šampūnu vajag ierīvēt matos, nedaudz noskalot un tikai tad iemasēt ādā.
■    Vienu un to pašu šampūnu nevajag lietot regulāri. Galva pierod, un zūd sākotnējais efekts. Var veidoties blaugznas, jo āda ir mainījusies un šampūns kļuvis šādam matu tipam par stipru.
■    Matu lakas, putas izraisa blaugznas, ja tās satur alkoholu, kas sausina ādu un matus.
■    Katru dienu mazgāt matus var ar šampūniem, kuri satur nomierinošas un mitrinošas vielas, jo galvas ādas aizsargslānis atjaunojas diennakts laikā un galvas ādai vajag palīdzēt atjaunoties.
■    Bieza matu ķemmēšana labvēlīgi ietekmē galvas ādu - veicina asinsriti, pastiprina barības vielu piekļūšanu, veicina dabisko blaugznu atdevi, neļauj veidoties sēnītēm. Nedrīkst lietot svešas ķemmes, jo var tikt pārnesta sēnīte, kas rosina blaugznu veidošanos.
■    Cepures valkājot, jāraugās, lai galvas ādai piekļūtu gaiss. Ne velti maizes cepējiem biežāk novēro blaugznu veidošanos.
■    Pārlieku spēcīgā saules iedarbībā āda sāk zvīņoties - tā "metas nost", un jaunā āda var vēl nebūt gatava aizsargfunkcijai. Izteikti negatīva iedarbība ir straujām aukstuma un karstuma maiņām, kas izjauc ādas veidošanās ritmu.

Padoms - kā izvēlēties pretblaugznu šampūnus?

Izmeklējiet sev atbilstīgus pretblaugznu līdzekļus, konsultējoties ar speciālistiem, nevis meklējiet tos tirgū vai universālveikalā. Kāpēc tas būtu jādara? Tāpēc, ka tas ir veselīgi!