Matu mazgāšana un kopšanas līdzekļi

Lielākajai daļai cilvēku matiem vajadzīgs kondicionieris - īpaši aukstā laikā, kad telpu centrālapkures sakarsētais gaiss dara matus sausus un elektrizē tos. Tomēr jāatceras par matu kopšanas produktu maiņu atbilstoši sezonai. Tāpat kā ādai, arī matiem dažādos klimatiskajos apstākļos ir nepieciešama atšķirīga kopšana.

Smalku matu īpašniecei ieteicams uzklāt kondicionieris matu vidusdaļā un galos, vai arī mazgāt matus ar bagātinātu šampūnu, bet kondicionieri izmantot tikai katrā otrajā mazgāšanas reizē.

Lai izvēlēto matu kopšanas līdzekli vienmērīgi iemasētu galvas ādā, domās sadali galvas virsmu četrās daļās (no auss līdz ausij un no pakauša līdz pierei) un apstrādā katru ceturtdaļu atsevišķi. Kad esi iemasējusi matos kopšanas līdzekli, vienmēr uzmanīgi izķemmē matus ar lielzaru ķemmi, lai produkts matus noklātu vienmērīgi.

Bet, kad mati ir tīri, nesukā tos slapjus. Lai cik kvalitatīva ir suka, tā tomēr var salauzt matus. Ja mati tiek ķemmēti ar ķemmi pareizi, tad izķemmēt pat garus matus var tikpat ātri kā izsukāt ar suku.

Ja tu izmanto matu kopšanas līdzekļus, kas domāti lietošanai mājas apstākļos, izvēlies tūlītējas iedarbības produktus, matos atstājamos līdzekļus vai tvaika iedarbības produktus. Ar tūlītējas iedarbības līdzekļiem viss ir skaidrs. Produktus, kas jāatstāj matos ilgāku laiku, tu vari izmantot dienā, kad nav jādodas uz darbu, vai arī dažas stundas pirms gulētiešanas, bet no rīta matus izmazgā ar šampūnu. Tvaika iedarbības produktus lieto pirms vannas vai arī pirms došanās uz pirti vai saunu.

Kad ar matu kopšanas palīdzību tavi mati ir kļuvuši skaisti un veselīgi, uzturi matu labo formu, veicot kopšanas procedūru reizi mēnesī.

Praktiski padomi - ar olu, banānu, olīveļļu un mandeļu pienu..

Lai izgatavotu pilnībā dabisku matu kopšanas līdzekli, sajauc kopā banānu, avokado, olu un mazliet olīvu eļļas. Iemasē šo līdzekli matos un atstāj uz pusstundu. Kamēr līdzeklis atrodas matos, centies ieiet pirtī vai vannā, lai uz matiem iedarbotos tvaiki. Pēc tam izmazgā matus ar šampūnu.

Lai bagātinātu šampūnu ar papildu proteīna devu, pievieno šampūnam sakultu olas dzeltenumu un izmazgā matus kā parasti. Pēc tam nav jālieto kondicionieris, un tavi mati mirdzēs kā spogulis.

Ļoti būtisks matu veselībai ir cinks. Izgatavo sev gardu un veselīgu mandeļu piena dzērienu. Izmērcē pa nakti mandeles un no rīta nomizo. Pēc tam sajauc tās ar siltu ūdeni un sakul mikserī, lai iegūtu mandeļu pienu, pēc tam pievieno savus iecienītos augļus. Tas gan ir laikietilpīgs process, taču tas atmaksāsies.

Ārējo apstākļu un vides ietekme

Dodoties slēpot vai regulāri atrodoties ļoti aukstā vidē, jālieto tādi paši matu aizsarglīdzekļi kā uzturoties saulē - liec galvā cepuri un lieto pret saules iedarbību aizsargājošo masku.

Rudens ir laiks, kad vēlmi peldēt iespējams realizēt vien peldbaseinos. Peldcepure ir obligāti nepieciešama, jo aizsargā matus arī no hlorētā ūdens. Pretējā gadījumā tavi mati ne vien kļūs ārkārtīgi sausi, bet izbalēs arī krāsa. Matu mazgāšanai lieto īpašu šampūnu, kas domāts hlora izmazgāšanai no matiem. Ja tev peldcepurīte šķiet ļoti neērta, īpaši, ja tev ir gari mati, pirms peldēšanā matos iezied aizsarglīdzekli.

Matu veselību veicina arī veselīga diēta. Matu veselībai par labu nenāk alkohols, cigaretes, rafinētais cukurs un cepti pārtikas produkti. Tāpēc dzer daudz ūdens, ēd daudz svaigu dārzeņu un augļu, pilngraudu maizi un tamlīdzīgus veselīgus produktus. Pārsteidzoši labi iedarbojas arī pietiekami ilgs miegs.

Pārdošanā pieejami arī vairāki multivitamīnu preparāti, kas domāti īpaši matiem un nagiem. Šie preparāti patiesi var uzlabot matu izskatu un veselību, ja tiem pietrūkst kāda viela.