Foto: DELFI Aculiecinieks
1913. gada 1. septembrī Mīlgrāvja teritorijā svinīgi tika atklāts bezalkohola biedrības jaunais nams "Ziemeļblāzma", kuru finansēja un virzīja kokrūpnieks un mecenāts Augusts Dombrovskis.

Kopš tā laika pagājuši jau 100 gadi - valsts mainījusies teju līdz nepazīšanai, bet kultūras pils "Ziemeļblāzma" joprojām turpina iepriecināt kultūras cienītājus. Svinot biedrības nama simtgadi, aizvadītajā svētdienā Vecmīlgrāvja iedzīvotājiem un visiem citiem bija iespēja piedalīties ziedu svētkos, baudot plašu izklaides un kultūras programmu, reportāžā  "Delfi"  ziņo regulārie "Aculiecinieka" autori bower un aleksanderplat.

Ziedu tērpu parāde parka teritorijā

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Parka teritorijā vairāku deju grupu un kolektīvu dejotājas demonstrēja floristes Marinas Smirnovas puķainās modes fantāzijas - kleitas, kas bagātīgi rotātas ar ziediem. Skaistajās kleitās tērptās meitenes defilēja gan tējas namiņā, gan uz skatu laukuma, gan rotondā. Modes skati papildināja deju priekšnesumi," raksta "Delfi" aculiecinieks
Bower
.

Grima meistarklase Tējas namiņā: ziedu motīvi

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Lai gan grima meistarklase bija iekļauta oficiālajā svētku programmā, diemžēl svētku rīkotāji nebija pietiekami rūpīgi sagatavojušies šim pasākumam. Ierodoties Tējas namiņā, vizāžistei Dacei Dansonei-Deņisovai un meistarklases modelei bija jādomā, kur atrast galdu un krēslus. Stāvot kājās, grima klāšana ir visai nogurdinoša gan modelei, gan meistarei. Turklāt kaut kur jānovieto arī dekoratīvā kosmētika, neliks taču to uz grīdas?!

Organizatoru aizmāršība gan aši tika vērsta par labu - atradās gan soliņš, gan galds, un stiliste varēja ķerties pie radošā procesa. Gluži kā pēc burvju mājiena uz modeles sejas parādījās zieds. Skatītāji, aizturot elpu, vēroja pārvērtību brīnumu," raksta "Delfi" aculiecinieka pastāvīgais autors Aleksanderplat.


Vakara nagla - Liepājas simfoniskā orķestra uzstāšanās

Foto: DELFI Aculiecinieks
Labas mūzikas cienītāji nevarēja palaist garām kultūras pils "Ziemeļblāzma" simtgadei veltīto svētku koncertu. Rīdziniekus sveikt bija ieradušies Liepājas simfoniskā orķestra mūziķi, koncertprogrammā piedāvājot pazīstamāko klasiskās mūzikas skaņdarbu popūriju. "Man izdevās atpazīt fragmentus no operām "Karmena", "Rigoleto", "Seviļas bārddzinis", kā arī operetēm "Jautrā atraitne" un "Čigānu barons"," atklāj
Bower
. Aleksanderplat: "Es pat nenojautu, ka Vecmīlgrāvī ir tik daudz simfoniskās mūzikas cienītāju - zāle un balkons bija stāvgrūdām pilni! Cilvēki stāvēja ejās, par improvizētu skatītāju ložu pārtapa arī kultūras pils pakāpieni."

Neticami! Izstādi apmeklēja arī Augusts Dombrovskis!

Foto: DELFI Aculiecinieks

Aleksanderplat
: "Par godu kultūras centra jubilejai, tajā atklātas vairākas izstādes. Vienu no tām apmeklējis arī pats Augusts Dombrovskis! Neticiet? Skatieties paši, līdzība ar oriģinālu - 99,99%!"

Kuģis, kas nosaukts Ušakova vārdā

Foto: DELFI Aculiecinieks

Bower
: "Augustā "Ziemeļblāzmā" tika atklāta izstāde "Rīga - pilsēta ar ziemeļblāzmu", kurā eksponēti Vecmīlgrāvim veltīti mākslas darbi.

Manu uzmanību piesaistīja Birutas Roskas glezna "Kuģu būvētava". Patiesībā gleznā nav nekā īpaša - kuģi, ostas ceļamkrāni un tehnika, vilcienu cisternas. Pats interesantākais man šķita priekšplānā attēlotā kuģa nosakums - "Nils Ušakovs".

Reti kuru izbrīna Rīgas mēra ārkārtīgā popularitāte, tomēr mākslinieces izvēle iemūžināt mēra vārdu gleznā man šķita dīvaina. Interesanti, vai pats Nils Ušakovs maz nojauš par šādu dāvanu?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!