Foto: F64
Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks ceturtdien devās tālajā ceļā uz Lizuma vidusskolu Gulbenes novadā, lai vadītu stundu par rakstiem un grāmatām un to attīstību līdz mūsdienām.

Andris Vilks stundas sākumā skolēnus iepazīstināja ar savu dzīves gājumu un norādīja, ka "Iespējamās misijas" akcijas "Iedvesmo mācīties!" laikā vēlējies doties tieši uz Lizuma vidusskolu, jo šajā pusē dzimis Latvijas zinātniskās bibliogrāfijas pamatlicējs Jānis Misiņš. Pēc tam viesis skolēnus iepazīstināja ar raksta un grāmatas vēsturi, demonstrējot sagatavoto prezentāciju un video materiālus.

Stundas otrajā daļā Vilks kopā ar skolēniem diskutēja par pārmaiņām, ko šobrīd piedzīvo sabiedrība, dzīvojot laikā, kad pakāpeniski sāk dominēt digitālā informācijas vide. Diskusijas laikā tika secināts, ka būtiski ir ne tikai sekot līdzi pārmaiņām tehnoloģiju jomā un prast tās izmantot, bet arī mācēt šķirot informāciju, būtisko saglabājot apziņā kā zināšanas.

Noslēgumā skolēni neformālā gaisotnē uzdeva viesim jautājumus par viņa dzīves pieredzi un vērtībām, kā arī profesionālo karjeru. Izsakot novēlējumu skolēniem, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors izmantoja Jāņa Misiņa teiktos vārdus: "Meklējiet rakstos!". 

No skolēnu atsauksmēm pēc stundas:

  • Lai gan mēs dzīvojam virtuālajā vidē, rakstīts vārds vienmēr būs vērtība. Daudz pārdomu.
  • Ir jātiecas uz izvirzīto mērķi, lai gūtu panākumus. Ir jādara tas, kas aizrauj.
  • Vērtīga stunda, jo ieguvu zināšanas gan par rakstu vēsturi, grāmatu attīstību, gan arī dzirdēju iedvesmojošu dzīvesstāstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!