Foto: Reuters/Scanpix
Maza auguma cilvēki nereti cieš no garāku sugas brāļu apsmiekla, taču tagad situācija kļuvusi vēl nopietnāka – zinātnieki noskaidrojuši, ka neliela auguma cilvēki ir arī dumjāki par garajiem.

Pētījumā, kurā piedalījās gandrīz 7000 viens ar otru nesaistīti cilvēki, DNS marķierus zinātnieki pirmo reizi pētījuši saistībā ar augumu un IQ rādītāju un apgalvo, ka pastāv ievērojama ģenētiska korelācija starp šiem diviem faktoriem.

Pētījuma vadītājs Rikardo Marioni no Edinburgas universitātes Ģenētikas un molekulārās medicīnas katedras ir pārliecināts, ka atklātā saistība ir ārkārtīgi nozīmīga.

"Mēs pārbaudījām, vai tiešām DNS un auguma ģenētiskā saistība ir korelējošs lielums. Iepriekš līdzīgos pētījumos tika izmantoti dati par radiniekiem, tā kā mūsu pētījums savā ziņā ir kļuvis par pašu pirmo.

Mēs atklājām sakaru starp augumu un intelektu, un mūsu pētījumi liecina par to, ka gari cilvēki gandrīz vienmēr ir gudrāki," britu medijiem stāstījis Marioni.

Kā raksturojošus piemērus mediji uzreiz piesaukuši vairākus sabiedrībā zināmus cilvēkus - premjeru Deividu Kameronu, kura augums ir 1,85 metri, par gudrāko britu dēvēto aktieri Stīvenu Fraju (1,95 metri) un aktrisi Keitu Blanšetu, kura Oksfordā studēja angļu un krievu literatūru.

Marioni skaidro, ka šī pētījuma dati balstīti uz vairāku tūkstošu cilvēku testēšanas rezultātiem, kas iegūtu laika posmā no 2006. līdz 2011. gadam. Šajos testos noskaidrots cilvēku IQ rādītājs, reakcijas ātrums un lingvistiskās spējas.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā "Behavior Genetics", un tajā skaidrots, ka 70 procentos gadījumu korelāciju starp augumu un IQ rādītāju var izskaidrot ar iedzimtību, bet 30& gadījumu - ar apkārtējās vides ietekmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!