Foto: DELFI
Janvāra vidū pie lasītājiem nonācis Latvijas literatūras žurnāla "Latvju Teksti" pēdējais numurs, līdz ar to tiek pārtraukta žurnāla darbība. Tā redakcijas slejā tiek skaidroti darbības izbeigšanas iemesli.

"2015. gada otrajā VKKF projektu konkursā "Latvju Teksti" saņēma finansējumu žurnāla izdošanai 2016. gadā. Taču pēc pāris mēnešiem atklājās nopietni grāmatvedības pārkāpumi Latvijas Literatūras centrā (LLC), un finanšu pārbaudē tika secināts, ka šķērsfinansējuma darījumi veikti, arī izmantojot "Latvju Tekstu" kontu. Šis fakts kalpoja par iemeslu, lai nākamā gada finansējuma piešķiršana tiktu anulēta. Jāatgādina, ka nevienam no žurnāla redakcijas nebija iespējams piekļūt šim kontam, jo ar to strādāja tikai žurnāla direktors," teikts redakcijas slejā.

"Redakcija, vēlēdamās turpināt darbu, sagatavoja jaunu projektu par žurnāla izdošanu cita izdevēja paspārnē un nemainīgā redakcijas sastāvā iesniedza Valsts kultūrkapitāla fondā 2015. gada trešajā projektu konkursā. Taču pāris dienas pēc projekta iesniegšanas, 28. septembrī, pārējie redaktori pēkšņi saņēma e-pasta vēstuli no liteartūras nodaļas redaktores (un šobrīd arī Valsts kultūrkapitāla fonda Literatūras nozares ekspertu komisijas priekšsēdētājas) Liānas Langas, kurā viņa informē, ka, sākot ar 2015. gada 28. septembri, pārtrauc redaktores darbu žurnālā, piebilzdama: "Mana aiziešana no žurnāla neietekmēs lēmumus VKKF, jo man no balsošanas tāpat bija jāaturas interešu konflika dēļ. Tā darīšu arī turpmāk."

Taču nākamajā Literatūras nozares projektu vērtējuma sēdē Langa savu apņemšanos bija aizmirsusi un, saskaņā ar sēdes protokolu, piedalījās balsojumā par finansējuma piešķiršanu žurnāla izdošanai. Ekspertu balsīm sadaloties, izšķirošā bija Langas balss, un tā bija – pret.

Visa iepriekšminētā dēļ redakcijai netika dota iespēja ne saņemt jau iepriekš Latvijas Literatūras centram rezervēto finansējumu, ne arī iegūt jaunu sadarbībā ar citu izdevēju," darbības pārtraukšanas iemeslus slejā skaidro žurnāla redaktori Jānis Ozoliņš, Kārlis Vērdiņš un Guntars Godiņš.

Kā sarunā ar portālu "Delfi" pauda Liāna Langa, viņas balsij nav bijusi izšķiroša nozīme. "Kad, aizejot no žurnāla, plānoju atturēties balsojumā, nezināju par patieso finanšu stāvokli, jo tas notika pirms LLC bankrota. Jebkurā gadījumā šādus soļus nemaina viena vai divas balsis, tas bija vairākuma viedoklis. Lēmums bija racionāls un tika pieņemts pēc LLC bankrota, kad žurnāla "Latviju Teksti" kontā tika konstatēts 20 000 eiro liels mīnuss. Man kā amatpersonai nebija tiesību balsot par žurnāla izdošanu, kam ir tik liels iztrūkums," sacīja Langa.

Žurnāls tika izdots kopš 2010. gada. Tajā tika publicēti dažādi raksti, recenzijas un apskati par latviešu un ārzemju literatūru. Tāpat tajā tika publicēti arī latviešu autoru dzejas un prozas darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!