Foto: Publicitātes attēls
Izvērtējot aizdevuma pieteikumus, kredītu izsniedzēji nosaka personas kredīta limitu, kas ļauj tai saņemt aizdevumu noteiktā limita ietvaros. Kredīta limits nosaka maksimāli pieļaujamo naudas summu, kuru piešķirt konkrētai personai.

Lai noteiktu kredīta limitu, parasti aizdevējs izvērtē personas ienākumus, apgādājamo personu skaitu, kas nosaka aptuvenos izdevumus, kā arī citas kredītsaistības vai iespējamos finansiālos slogus. Ja kredīta pieteicējam nav citu kredītsaistību, aizdevējs visticamāk piešķirs lielāku kredītlimitu, nekā tad, ja kredītsaistības jau pastāv, jo piešķirto aizdevumu kopējai ikmēneša atmaksas summai nevajadzētu pārsniegt 40% no ģimenes ienākumiem.

Pastāv iespēja, ka dažādi aizdevēji vienai un tai pašai personai var noteikt dažādus kredītlimitus. Tas saistīts ar to, ka aizdevējiem pastāv dažādi vērtēšanas kritēriji un iekšējie vērtēšanas noteikumi, kā rezultātā var rasties šādas atšķirības, līdz ar to, ja viena aizdevēja piedāvātā aizdevuma summa Jūs neapmierina, vienmēr pastāv iespēja griezties pie cita aizdevēja un noskaidrot, tā piedāvāto kredītlimitu.

Kredīta limiti pastāv visa veida aizdevumiem, tai skaitā kredītkartēm, overdraftiem un kredītlīnijām. Tāpat kredītlimits tiek noteikts arī patēriņa un ātrajiem kredītiem, līdz ar to pastāv iespēja, ka, pēc vēlamās aizdevuma summas norādīšanas kredītu kalkulatorā un pieteikuma aizpildīšanas, ar Jums sazinās aizdevēja darbinieks, lai informētu par Jums pieejamo kredīta limitu, kas varētu atšķirties no iepriekš izvēlētās aizdevuma summas.

Kredīta limits ir viens no veidiem, kā aizdevējs cenšas pasargāt gan savu klientu, gan arī pats sevi, no kredīta atmaksas problēmām. Parasti noteiktais kredīta limita apmērs, ir optimālā naudas summas, kuru, pēc aizdevēja domām, persona spēs atgriezt bez liekām finansiālām grūtībām un aizdevuma atmaksas problēmām. Aizņemoties lielāku naudas summu, pastāv lielāks risks, saskarties ar kredīta atmaksas grūtībām un nonākt nepatīkamās parādsaistībās, taču iekļaušanās noteiktā kredīta limita robežās, aizņemoties pie viena konkrēta aizdevēja, ļaus aizņemties atbildīgāk un pasargāt sevi no iespējamajiem riskiem.

Aizņemieties atbildīgi un izvērtējiet savas spējas veikt kredīta atmaksu termiņos, par kuriem būsiet vienojies ar aizdevēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!