Foto: DELFI Aculiecinieks
Tūlīt paredzu jautājumu – kāds sakars Latvijai ar gandrīz 700 apakšvirsnieku izlaidumu Somijā?

Loģika ir ļoti vienkārša. Jo spēcīgākas ir Somijas aizsardzības spējas, jo vairāk karavīru no "Lielā kaimiņa" puses ir jātur kaujas gatavībā šajā virzienā.

Ne jau velti Putins nesen personīgi ciemojās pie Somijas prezidenta. Tur izskanēja mājieni par Somijas neiesaistīšanos NATO spēkos.

Cienījamais Krievijas prezidents nesaprot, ka ģeopolitiskais stāvoklis ir mainījies tik lielā mērā, ka diktēt noteikumus Eiropas Savienībai Krievija vairs nevar.

Pateicoties agresīvai politikai pret Ukrainu, Baltijas un Ziemeļjūras valstis ir spiestas palielināt savas militārās un politikās aizsardzības spējas. Uzbrukums Baltijas valstīm noņems visas bremzes, un Somija kopā ar Zviedriju nekavējoties iestāsies NATO.

Krievija ir zaudējusi visas bijušās Padomju Savienības republikas. Bijušās Centrālāzijas republikas ir islāmizējušās un turpina attālināties no bijušās saimnieces vēl ātrāk. Tātad, zaudēti cilvēkresursi 57 miljonu apmērā. Tas pats ir ar Aizkaukāza republikām. Čečenija ir tikai laika jautājums. Šajā reģionā ir apmēram vēl 13 miljoni cilvēku.

Ķīna un Japāna klusām gaida Krievijas vājumu. Ir teritorijas, kuras šīs lielvalstis vēlētos sev atgūt pie pirmās izdevības.

Pat pie lokāla kara ar Baltijas valstīm sekos nekavējoša reakcija no Ķīnas, Japānas un visām bijušajām islāma republikām.

Pašreizējā Krievijas politika ir atņēmusi tai neatgriezeniski Ukrainu. Nemaz nerunājot par Gruziju.

Tas ir, apmēram, vēl 50 miljonu cilvēkresursu un ļoti lielas dabas bagātības.

Šādos apstākļos sākt visiem draudēt ir neprāts. Nekad neviena valsts, visā cilvēces pastāvēšanas periodā, nav vinnējusi no pašizolācijas.

Somija to labi saprot. Tāpēc somi, kā aizsardzības sastāvdaļu, visiem spēkiem cenšas saglabāt labas attiecības ar lielo kaimiņu. Tomēr, paralēli viņi turpina nostiprināt savas valsts aizsardzības spējas. Te runa ir ne tikai par armiju. Jau 1918. gadā Somija pilnīgi pārgāja uz apmācību tikai somu valodā, gan bērnu dārziņos, gan skolās.

Zviedru valodā apmācība notiek rajonos, kur dzīvo daudz zviedru valodā runājošie.

Tomēr tur somu valodas apmācība ir ļoti spēcīga. Jo atrasts labu darbu, dienestu un veidot karjeru bez somu valodas nav iespējams.

Ortodoksālā baznīca netika likvidēta, bet ar nodokļu savākšanas palīdzību un patriotismu tika panākts, ka Pareizticīgā baznīca pārgāja pilnīgā Konstantinopoles garīgajā pārraudzībā.

Gan baznīca, gan ierēdniecība nevar atļauties naida runas vai darbības, kuras būtu pretrunā ar Somijas satversmi, Ženēvas konvenciju, kā arī Eiropas Savienības direktīvām. Tas attiecas uz visām rasisma, dzimuma orientācijas, etniskām, reliģiskām un sociālajām atšķirībām. Tā ir Somijas aizsardzības, vienotības un cilvēku resursu saglabāšanas politika.

Viens no Somijas aizsardzības stūrakmeņiem ir cīņa ar korupciju. Somi saprot, ka korupcija atņem lielu naudu aizsardzībai un sociālai labklājībai. Tāpēc Somijā neeksistē rindas uz bērnu dārziņiem un dzīvokļiem. Bērnu dārziņos, vidusskolās un profesionālajās skolās ir bezmaksas pusdienas visiem.

Somijas OMD armija vieno tautu. Nodienējušajiem karavīriem, sevišķi apakšvirsniekiem un virsniekiem, ir daudz lielākas iespējas atrast darbu un iekļūt augstākajās mācību iestādēs. Viņus daudz labprātāk ņem robežsardzē, glābšanas dienestos, policijā, VID un muitā.

Mani katrreiz pārsteidz salīdzinoši lielais karavīru skaits RUK izlaiduma parādēs.

Šādas pārdomas mani pārņēma skatoties kārtējo Somijas Rezerves virsnieku skolas izlaiduma parādi.

Hamina, 24.7.2016.g. Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!