Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Petanka jeb tautas valodā tā sauktā "franču pensionāru" triju metāla bumbu mešanas spēle Latvijā tiek spēlēta jau diezgan ilgi. Pēdējos gados mūsu valstsvienības jau regulāri piedalās gan Eiropas, gan pasaules čempionātos.

Latvijas izlasi pārstāv juniori, sievietes, vīrieši un veterāni. Mūsu spēlētāji regulāri piedalās dažādos starptautiskos turnīros, kā arī paši organizē lielas starptautiskas sacensības.

Ar šo sporta veidu iepazīstina un par to intervijā stāsta Latvijas Petanka sporta federācijas (LPSF) prezidents Juris Silovs.

– Vispirms iepazīstiniet, lūdzu, īsumā portāla "Delfi" lasītājus ar petankas noteikumiem!

– Spēles mērķis ir aizmest savu bumbu jeb lodi pēc iespējas tuvāk nelielai koka vai plastmasas bumbiņai kašonetei, kuru izmet laukumā katras izspēles sākumā. Mačā piedalās divas komandas. Ja komandas sastāvā ir viens spēlētājs, tad notiek spēle viens pret vienu (tête-à-tête), ja divi, tad precizitātē mērojas pāris pret pāri, bet, ja trīs spēlētāji, tad norisinās pasaulē populārākās sacensības — triplet. Katrs mačs rit līdz 13 punktiem, bet, ja ir laika ierobežojums, tad spēle var beigties arī pie rezultāta 6:8 un tamlīdzīgi. Ir arī atsevišķs vingrinājums TIR, kur uzvarētāju nosaka pēc iegūto punktu daudzuma. Spēlētājiem ir vairāki vingrinājumi, kur tiek izvietotas bumbas un kašonete dažādās kombinācijās, un pēc iespējas precīzāk "jāizsit" dzelzs bumba vai kašonete.

– Vai interesentiem ir iespēja iepazīties ar petankas noteikumiem sīkāk?

– Latviešu valodā plašāks izklāsts ar attēliem ir LPSF mājas lapā petanque.lv. Var, protams, arī tīmeklī meklēt plašākus aprakstus un informāciju svešvalodās. Taču, domāju, mūsu pašu petankas vēstures izklāsts ir pietiekami kompetenti izveidots. Bet vislabāk būs atnākt uz kādu nodarbību un praktiski apgūt šo spēli.

– Kurās Vecā kontinenta valstīs petanka ir populāra?

– Vispirms jau Francijā. Tad vēl daudzās Eiropas dienvidu valstīs, kā arī bijušajās Francijas kolonijās visā pasaulē. Un pats par sevi saprotams – arī Latvijā!

– Tātad, petanka savā ģeogrāfijā pamazām sāk pārklāt visu pasauli?

– Ir jau pārklājusi! Nākamais pasaules čempionāts norisināsies tālajā salas valstī Madagaskarā.

– Cik liela Latvijas komanda dosies uz turieni?

– Uz Madagaskaru, kur notiks Pasaules čempionāts, dosies Edgars Silovs, Māris Miglāns, Gatis Miglāns, Juris Silovs, trenere Ginta Miglāne un delegācijas vadītājs Jurijs Jevsejevs. Savukārt Eiropas čempionātā sievietēm Slovākijā piedalīsies Dace Ida, Laura Miglāne, Ginta Miglāne, Inese Vaivade un delegācijas vadītāja Natālija Lele. Eiropas čempionātā junioriem Monako piedalīsies Kristaps Stepiņš, Sandis Dzenītis, Marija-Elizabete Silova, Ando Paļeļunas, treneris Ivars Dzenītis. Tikmēr Eiropas čempionātā veterāniem Monako piedalīsies petankas aizsācējs Latvijā Gundars Lasmanis, Andris Puzo, Egīls Lejnieks, Māris Silovs un delegācijas vadītāja Agita Lejniece. Jāpiemin arī SK "Upesciems", kurš jau aizvadīja savas sacensības Eiropas klubu čempionātā.

– Vai pastāv iespēja, ka ar laiku petanka tiks uzņemta olimpisko spēļu programmā?

– Ir diezgan lielas cerības, ka šī spēle varētu debitēt vasaras olimpiādē 2024. gadā, kad ir liela iespēja, ka spēles tiks rīkotas Parīzē – Francijas galvaspilsētā. Brīžiem puspajokam, pusnopietni saku, ka savulaik, kad biju Latvijas Regbija federācijas prezidents, regbijs 7 ātri vien tika uzņemts olimpiskajā saimē. Varbūt tagad tas pats atkārtosies ar petanku?

– Atgriezīsimies tepat pie Latvijas! Dzirdēts, ka šīs nedēļas nogalē tepat Upesciema sporta kompleksā risināsies liels starptautisks petankas turnīrs!

– Jā! Sestdien, 13. augustā, no pulksten 10.00 līdz 17.00 un svētdien, 14. augustā, no 10.30 līdz 17.00 Upesciema stadiona petankas laukumos notiks starptautiskas sacensības ar nosaukumu "Warriors Cup". Šogad šis turnīrs notiks trešo reizi. Otrās dienas sacensības, sākot ar ceturdaļfināliem, tiešraidē rādīs arī "Sportacentrs.com". Ceru, ka Upesciema stadionā, kā vienmēr, būs labs laiks. Aicinām visus interesentus patīkami pavadīt nedēļas nogali!

– Cik valstu klubi piedalīsies šajās sacensībās?

– Šobrīd ir pieteicies rekordliels dalībnieku skaits – 36 komandas (komandā ir divi spēlētāji). Palielinās arī dalībvalstu skaits. Šogad mačos piedalīsies spēlētāji un spēlētājas no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Skotijas un tālās, eksotiskās Mongolijas. Vēlējās startēt arī komandas no Nepālas, bet dienžēl nepaspēja savlaicīgi nokārtot vīzas Neko darīt, gaidīsim viņus nākamgad.

– Cik vispār aktīvu petankistu ir Latvijā?

– Gandrīz divi simti oficiālo sportistu un vēl liels skaitlis interesentu, kuri pagaidām spēlē vienkārši tāpat – sava prieka pēc.

– Kādi petankas klubi šobrīd pastāv mūsu valstī?

– Latvijā šobrīd ir reģistrēti seši klubi: Rīgas "Petanka", Ropažu "Boule", Ikšķiles "Petank", Petankas klubs "Upesciems", Ventspils Kērlinga un Petankas klubs un Upesciema "Warriors". Ceru, ka itin drīz būs jau septītais klubs Lapmežciemā. Gribētos arī atzīmēt Ērģemes petankistus, kuriem klubs vēl nav izveidots un reģistrēts, bet tas noteikti būs!

– Cik daudz Latvijā ir izveidoti petankas laukumi?

– Šobrīd starptautiskajiem noteikumiem atbilstoši laukumi iekopti Upesciemā un Ventspilī. Pateicoties Rīgas domes atbalstam, drīz vien tādi taps arī Rīgā, Lucavsalā, jo 2017. gadā Latvijas galvaspilsētā notiks kārtējās Vispasaules strādājošo sporta spēles, kuru programmā ir arī šis sporta veids, taču jāuzsver, ka šo spēli var spēlēt praktiski jebkurā vietā: zālienā, uz laukumiņa parkā, visbeidzot – pat pludmales smiltīs.

– Vasarā petanku var spēlēt brīvdabas laukumos, bet ko darīt ziemā?

Lieli turnīri, kā pasaules un Eiropas čempionāti, un lieli starptautiski turnīri notiek slēgtās telpās, lai laika apstākļi neietekmētu spēles norisi. Valstīs, kurās šis sporta veids ir ļoti populārs, to dara arī apjumtos laukumos vai pat telpās. Pie mums Latvijā pagaidām tādu iespēju vēl nav, taču, nav izslēgts, ka ar laiku tādas būs arī mums. Šobrīd ziemā mēs trenējamies "ekstremālos" apstākļos. Izmantojam divus neapsildītus angārus Ropažos un Upesciemā. Lielos mīnusos uzstādam gaisa sildītājus un trenējamies un spēlējam. Lai sasniegtu pasaules līmeni, treniņiem, tāpat kā jebkurā sporta veidā, jābūt visu gadu. Ceru uz Rīgas domes atbalstu, un tā rezultātā varbūt pirmais slēgta tipa laukums būs Rīgā, jo, organizējot jau pieminētās Vispasaules strādājošo sporta spēles, jānodrošina spēlēšana slēgtos laukumos arī lietus laikā.

– Ko jūs varētu novēlēt tiem cilvēkiem, kuriem jau ir interese par petanku, taču viņi vēl galīgi nav izlēmuši vai tas varētu būt viņu sporta veids?

– Pamēģināt šo spēli var jebkurš no desmitgadīga iesācēja līdz pat sirmam pensionāram! Šī gada Latvijas čempionātā piedalās pat 74 gadus jauna kundze un 73 gadus jauns kungs. Turklāt, nevis tikai piedalās, bet arī cīnās par medaļām. Petanka ir ļoti demokrātisks un aizraujošs sporta veids. Tie, kas iesāks, vairs nespēs atteikties no šīs nodarbes. Tāpat iesākumā bija ar mani un daudziem citiem petankas spēlētājiem. Visu jau nevar izstāstīt vienā reizē. To vajag "pataustīt" savām rokām dzīvajā, tāpēc nāciet uz Upesciemu gan skatīties, gan trenēties, gan spēlēt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!