Foto: F64

Izmeklēšanu par Skonto stadiona pārdošanas darījumu pirms diviem gadiem ir uzsākusi gan Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvalde (VID FPP), gan Valsts Policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP), ziņo LTV raidījums "de facto".

Vienā no gadījumiem, iespējams, uzņēmums nav nomaksājis nodokļus par "Skonto" stadiona pārdošanu simtiem tūkstošu vai pat miljonu eiro apmērā, otrā gadījumā – šā brīža "Skonto" stadiona īpašnieki uzskata, ka ir apkrāpti.

Raidījums atgādina, ka pirms diviem gadiem vasaras vidū līdz tam mazpazīstama firma ar nenozīmīgu apgrozījumu SIA "MANI Group" aizdeva nepieciešamos miljonus, lai tikpat nezināms SIA "SSA" nopirktu "Skonto" stadionu. Jau nākamā dienā "SSA" par Skonto stadionu un tam piegulošajām zemēm samaksāja 13,8 miljonus eiro.

"SSA" līdz tam bija apsaimniekojis stadionu, taču viņu vēlme iegādāties nekustamo īpašumu bijusi negaidīta. Apmēram divus gadus problemātisko aktīvu pārvaldītāja AS "Reverta" neveiksmīgi bija meklējusi pircēju, turklāt neviens nebija piedāvājis tik augstu cenu. ,,Šajā gadījumā projektam rezultāts ir noteikti sekmīgs, jo tika atgūta ne tikai visa pamatsumma, bet arī visi procenti," pārliecināts "Reverta" Drošības direkcijas vadītājs Uldis Dzenītis.

Dažus mēnešus vēlāk – 2014. gada 29. septembrī atklājās, ka "SSA" darījumā bijuši vien starpnieki. "SSA" stadionu pārdeva divas ar pusi reizes dārgāk – par nepilniem 35 miljoniem eiro uzņēmumam "MANI Group". Turklāt dažas dienas pēc apjomīgā pirkuma "MANI Group" nomainījās valde, nosaukums – uz "Adventika Group" un arī īpašnieki. Uzņēmums pieder kādai Belizā reģistrētai firmai.

Lai arī "Adventika Group" šobrīd pieder "Skonto" stadions, viņi sevi šajā iespējamajā shēmā uzskata par zaudētājiem. Savulaik viņi esot bijuši gana lētticīgi un uzticējušies iepriekšējai uzņēmuma īpašniecei Nataļjai Rudzītei. Belizas firma no paša sākuma bijusi patiesā "Skonto" stadiona pirkšanas – pārdošanas darījuma finansētāja. Tagad uzņēmums sapratis, ka krietni pārmaksājis un nu jūtas apkrāpts.

"Jaunā "Adventika Group" valde un tās investors veica iekšējo pārbaudi, kuras rezultātā tika atklāti būtiskie tiesībpārkāpumi. Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes izmeklētājs 2016. gada 20. aprīlī nolēma uzsākt kriminālprocesu. Ņemot vērā, ka tie fakti, par kuriem ir uzdoti jautājumi, tiek pārbaudīti kriminālprocesa ietvaros, mēs pagaidām nevaram sniegt jums izsmeļošas atbildes, lai netraucētu izmeklēšanai," raidījumam skaidro "Adventika Group" valdes loceklis Aleksandrs Krakovs.

"De facto" noskaidrojis, ka ne tikai ENAP, bet arī VID FFP uzsākusi kriminālprocesu saistībā ar šo darījumu. Lai gan VID to ne noliedz, ne apstiprina, vairākas ar "Skonto" stadiona darījumu saistītas personas raidījumam apstiprinājušas, ka finanšu policija esot interesējusies par notikušo.

Iespējams, finanšu policija izmeklē potenciālu izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Proti, starpība par kādu "SSA" nopirka Skonto stadionu no "Revertas" un divus mēnešus vēlāk pārdeva "MANI Group" pārsniedz 21 miljonu eiro. No gūtā ienākuma būtu maksājams uzņēmumu ienākumu nodoklis, kura apmērs varētu pārsniegt pat trīs miljonus eiro. Taču valsts budžets šos miljonus nav redzējis, jo "SSA" 2014. gada pārskatā pēkšņi uzrādīti apjomīgi izdevumi.

Pērn VID uz īsu brīdi bija apturējis "SSA" saimniecisko darbību. Šogad tas izdarīts atkārtoti. Tāpat zināms, ka "SSA" nodokļu parāds šobrīd sasniedz 383 987,53 eiro.

"SSA" īpašnieks darījuma brīdī ar "Revertu" bija kādreizējais futbolists un bijušais futbola kluba "Skonto" prezidents Vladimirs Koļesņičenko. Viņš joprojām ir miljonāra un Futbola federācijas prezidenta Gunta Indriksona biznesa partneris. Indriksons gan noliedz, ka Koļisņičenko šajā darījumā būtu pārstāvējis viņa intereses: ,,Es viņu pazīstu saistībā ar futbola lietām, bet neesmu bijis darījumam tuvumā un nekādas nianses nezinu." Pats Koļisņičenko savā deklarētajā dzīves vietā neesot sastapts un uz "de facto" nosūtītajiem jautājumiem nav atbildējis. Tāpat raidījumam nav izdevies sazināties arī ar Nataļju Rudzīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!