Foto: Micrec. Māsas

Mūzikas izdevniecība "Mikrofona ieraksti", gatavojoties savam jubilejas koncertam, piedāvā izdevniecības repertuāra direktora Guntara Rača atmiņas par aizvadītajiem divdesmit gadiem latviešu mūzikā, šoreiz atskatoties uz 2003. gadu.

2003. gadā "Mikrofona ierakstiem" aizrit jau astotais pastāvēšanas gads, kurā daudzi piedzīvojumi saistās ar "Eirovīzijas" dziesmu konkursu, un pirmo reizi notiek arī "Bērnu Eirovīzija", "Labvēlīgais Tips" cenšas iekarot deju mūzikas lauciņu, "Prāta vētra" iesilda grupu "The Rolling Stones" un izdod pēdējo albumu kopā ar Mumiņu.

Lielkoncertā "20 gadi latviešu mūzikā", kas notiks 9. novembrī "Arēnā Rīga", apmeklētājus ar īpašiem priekšnesumiem priecēs tādi mākslinieki kā "Prāta vētra", Laima Vaikule, "Labvēlīgais Tips", Līvi un Buks, "bet bet", "Menuets", "Pērkons", "Musiqq", Uldis Marhilēvičs, Aija Andrejeva, Olga Rajecka un "Turaidas Roze", "Zodiac", "Relicseed" un citi.

Pateicoties Marijas Naumovas uzvarai "Eirovīzijā", Latvijā notiek šī – pasaulē visvairāk aprunātā – dziesmu konkursa fināls. Ir sācies intensīvs, muzikāli bagāts, bet arī traģisks gads "Mikrofona ierakstiem". Traģisks ne tikai "MicRec", bet arī visai latviešu rokmūzikas skatuvei, jo autoavārijā bojā iet viens no grupas "Līvi" dzinējspēkiem – bundzinieks Dainis Virga un grupas skaņotājs, ilggadējais "zibensnovedējs" Juris Jakovļevs jeb vienkārši Jaķītis. Grupa "Līvi" ir paralizēti, taču neizbeidz savu darbību.

Klajā nāk kārtējais jaunais albums "Prāta vētrai" jeb "Brainstorm", kārtējais "Tipa" albums, projektu "F.L.Y." izveido Freimanis, Reiniks un Yana Kay, Raimonds Pauls ieraksta divus instrumentālās mūzikas albumus un atklāj jaunus vārdus, sevi piesaka Dzintars Čīča, grupa "Māsas", dziedātāja Nicol un grupa "Juke Box". Fomins un Kleins izdod pirmo albumu, bet Ance Krauze un Normunds Rutulis "Lec pa vecam", kamēr "Device" izdod otro albumu. Savus ziedu laikus piedzīvo izlašu sērijas "100% svaigs" un "Superizlase" izdevumi. Vairāku mākslinieku dziesmas tiek izdotas starptautiski, tostarp arī jaunās dziedātājas "Ladybird" singls "Dangerous To Me" un Yana Kay skaņdarbs un futūristiskais video "Tears In The Rain". Savu aktualitāti gandrīz pilnībā zaudē audiokasetes, bet par stila lietu kļūst singlu izdošana vinila skaņuplatēs. Kopumā "MicRec" gada laikā izdod 35 dažādus CD izdevumus pilnu albumu garumā un vairākus CD "maxi" singlus, kā arī vinila plates.

Fominam un Kleinam – albums, 'Eirovīzija' un pazaudēta balss

Foto: MicRec. Fomins & Kleins

Divu jau pieredzējušu mūziķu kopprojekts sācies jau 2002. gadā, kad tiek ierakstītas pirmās dziesmas – "Sniegs" un "Solījums". Grupa 2002. gada nogalē atrodas studijā un ieraksta albumu. Sākas dziesmu pieteikšanas laiks 2003. gada "Eirodziesmai". Guntars piezvana studijas producentam Gatim Gaujeniekam un lūdz izvērtēt, vai kāda no tapšanas stadijā esošajām dziesmām varētu būt interesanta šāda veida konkursam. Gatis šaubās, bet piebilst, ka varbūt ir viena, kura, viņaprāt, ir daudz maz atbilstoša, bet tikai tas teksts par Liepāju diez vai aizraus plašāku auditoriju. Tā ir dziesma "Muzikants". Tomass to bez pārlieku lielām ambīcijām un cerībām iesniedz konkursam, apzinoties, ka šī vienkāršā dziesma latviešu valodā īpašu atsaucību no žūrijas varētu arī neiegūt, taču tuvojas albuma izdošana un jebkāda veida publicitāte nāks tikai par labu.

Neticamā kārtā dziesma iekļūst 20 finālistu vidū un nonāk Ventspils finālā. Kad tas notiek, albums, kuram ir dots šīs dziesmas nosaukums "Muzikants", jau ir izdots un šis fināls izvēršas par lielisku jaunā albuma kampaņu. Taču rodas sarežģījumi – Ventspilī dienu pirms fināla Ivo Fomins pazaudē balsi. Zvans Račam uz Rīgu: "Ko darīt?" Guntars sazvana slaveno dakteri Sumeragu, kurš no Stradiņiem ir gatavs doties palīgā Ivo uz Ventspili. Tur tiek veiktas manipulācijas ar kaklu un dakteris, dodoties atpakaļ uz Rīgu, stingri piekodina Ivo: "Tu tagad nedrīksti ne tikai dziedāt, bet pat runāt tev ir liegts līdz nākamās dienas finālam. Tev nepieciešams miers, klusums un labs miegs."

Foto: MicRec. Fomins & Kleins

Mūziķi nakti paliek Ventspils Olimpiskā centra viesnīcā. Tie, kas tur ir bijuši, zina, ka naktī pirms fināla Olimpiskā centra viesnīcā valda bohēma. Kad nākamajā dienā Guntars jautā Ivo, kā pagāja nakts, Ivo nespēj atbildēt, jo balss ir izdzisusi pilnībā. Kā pastāsta aculiecinieki, Ivo visu nakti skraidījis, runājis, dziedājis un pat mēģinājis kliegt. Mediji un skatītāji ir informēti, ka Ivo ir problēma. Konkurenti ir uzvilkti un pārmet Ivo negodīgu spēli.

Ivo dodas uz skatuvi, nebalsī kaut ko nokrekšķ, taču skatītāju atbalsts ir neticams un Fomins un Kleins paliek otrajā vietā, piekāpjoties superprojektam "F.L.Y". Fomins un Kleins iegūst lielu publicitāti, bet dziesma "Muzikants" kļūst par grupas galveno hitu. Sākas ļoti veiksmīgs šī projekta laiks. Albums ir pieprasīts, un visi izdotie singli skan visās radiostacijās. Muzikantus aicina uzstāties tuvās un tālās vietās. Tomass turpina rakstīt arvien jaunas dziesmas un sāk domāt jau par 2004. gada "Eirodziesmu"

Kārlis Zariņš: 'Pauls ir tevi uzodis'. Jānis Kurševs un sieviešu vārdi

Foto: Jānis Kurševs. MicRec

Maestro Raimonds Pauls nāk klajā ar ideju ierakstīt albumu, kura pamatā būtu dziesmas, kuras Pauls veltījis kādiem sieviešu vārdiem. Tuvojas Valentīna diena, un ideja aizrauj arī izdevējus. Sākotnēji ir doma uzrunāt Ingu Pētersonu, kurš tolaik ir beidzis savas aktīvās operas gaitas un meklē sev pienācīgu repertuāru. Sākotnēji viņš piekrīt, taču atsakās no projekta, jo līdz galam nav apmierināts ar paša Maestro gatavotajiem orķestra aranžējumiem dziesmām. Taču Pauls jau kādu laiku ir noskatījis topošo operas solistu Jāni Kurševu, kura vokālais pedagogs Kārlis Zariņš tā arī pasaka Jānim: "Jāni, Pauls ir tevi uzodis".

Lai arī nelabprāt, tomēr Zariņš piekrīt atbalstīt šo sadarbību un ļauj savam studentam doties uz studiju un apgūt dziesmas. Piecas dziesmas ar sieviešu vārdiem Paulam jau ir, un tās ir – Lana, Inese, Alise, Margarita un Indra. Lai sanāktu pilns albums, jaunus dziesmu tekstus par sieviešu vārdiem rakstīt tiek uzrunāts Guntars Račs, un papildus top dziesmas – Līga, Ieva, Laima, Laila un Gundega. Latvijas Radio studijā tiek sapulcināts neliels orķestris un stīgu grupa, un albums tiek ierakstīts. Notiek arī daži koncerti, bet ar laiku Jānis tomēr dod priekšroku akadēmiskajai mūzikai un pievēršas savai operdziedātāja karjerai. Par to Pauls ir lakonisks: "Ir jau forša tā opera, bet kaut kas būs jāliek arī uz tās plānās maizītes".

Gunārs Rozenbergs un Laura

Foto: Rozenbergs. MicRec

Sērijā "Latviešu populārās mūzikas klasika" izdevniecība "MicRec" jau vairākus gadus veiksmīgi pārizdod agrāk tikai vinila skaņuplatēs publicētus albumus, bukletu papildinot ar plašu informāciju par mākslinieku un konkrēto skaņuplati. To palīdz gatavot muzikoloģe Daiga Mazvērsīte un komponists Gunārs Freidenfelds. Līdz 2003. gadam jau ir CD formātā pārizdotas vairākas Raimonda Paula pirmās skaņuplates, Ulda Stabulnieka un Gunāra Freidenfelda dziesmu apkopojumi un pienācis laiks labākajam, kas, iespējams, bijis latviešu instrumentālajā mūzikā. Tā ir trompetista, diriģenta un aranžētāja Gunāra Rozenberga, pirmo reizi 1979. gadā izdotā skaņuplate "Laura". Lai kaut nedaudz aktualizētu šo mūziku arī 2003. gadā, "MicRec" pasūta izveidot dziesmas "Disko roze" remiksu producentam Lotaram Lodziņam, kurš nu jau pazīstams kā producentu apvienības "Boyza II" galvenais radošais spēks. Remikss izdodas veiksmīgs, tam tiek izveidots datorizēti animēts video, un dziesma nonāk radiostacijās un kopš tās dienas turpina skanēt vēl šodien. "MicRec" uzskata šo versiju par vienu no visu laiku labākajiem latviešu mūzikas remiksiem.

Šis remikss tiek vests arī uz ārvalstu prezentācijām, kur gūst atsaucību no skandināvu līdzizdevējiem, kas iekļauj šo versiju dažādās izlasēs, kuras tiek izdotas un izplatītas Skandināvijā. Diemžēl "Gada balvā" kategorijā "Labākā deju mūzikas dziesma" Rozenbergs un "Boyza" ir spiests piekāpties Ladybird.

Māsas. Notiks, nenotiks

Foto: Micrec. Māsas

Grupa "Māsas" ir interesants gadījums "MicRec" vēsturē. Grupu ar kompāniju iepazīstina grupas "Prāta vētra" tā laika menedžeris Aldis Hofmanis, spējot pārliecināt Guntaru Raču, ka tas ir dzīvotspējīgs un neparasts projekts. 2001. gadā nāk klajā grupas debijas albums "Dāvā laimi". Tas ir interesants, bet nav pieprasīts, taču līgums paredz arī otra albuma izdošanu. Un solīts, darīts. Tiek gatavots otrs albums, kura izdošana tiek pārlikta no viena datuma uz otru. Līdz beidzot 2003. gada 4. aprīlī albums tiek prezentēts Latvijas mūzikas akadēmijas studentu klubā – šobrīd slavenākā no māsām, komponiste un diriģente Līga Celma, tolaik vēl studē akadēmijā, un klubs ir ļoti aktīvs un vienmēr labi apmeklēts.

Izdevēji un grupas menedžments (Ģirts Lūsis) aktīvi domā, kā padarīt grupu un albumu pieprasītu, jo pēc pirmā albuma izdošanas tas vēl nav noticis. Tāpēc tiek veidota tam laikam diezgan pikanta fotosesija, bet ierakstā tiek aicināti viesmākslinieki, un starp tiem ir grupas "Aparāts" līderis Pēteris Helms un dziedātāji – Normunds Rutulis un Andris Ābelīte. Taču radīt kādu radio hitu neizdodas.

"Māsu" mūzika tam nepakļaujas un ne jau velti albums 2003. gada "Gada balvā" nonāk nominācijā "Labākais modernā roka albums" līdzās grupas "R.A.P." albumam "2", kurš arī plūc pelnītus laurus. Taču pilnīgi noteikti tieši grupas "Māsas" albumi tagad, 2016. gadā, ir viena no interesantākajām "MicRec" arhīva pērlēm.

'Device' neatlaiž

Foto: Device. Micrec

"Device" jaunieši – Marats Ogļezņevs (tagad "Musiqq" līderis) un Ruslans Kuksinovičs (pazīstams kā Rassell) ir pilni enerģijas un turpina radīt arvien jaunas dziesmas.

2003. gada aprīlī klajā nāk dueta otrais studijas albums "18 Touchez", kurā arī ir 18 "pieskārieni" jeb kompozīcijas. Abi dalībnieki katrs producē savu dziesmu. Marats to dara arī latviešu valodā, kamēr Ruslanam labāk padodas angliski un dzimtajā – krievu valodā. Arī otrais albums ir raibs, taču šoreiz izdodas arī viens nosacīts hits, un tā ir dziesma "Vai tad tev", kurai top arī video, kas ilgu laiku nebija pieejams internetā

Labvēlīgais tips turpina ar deju mūziku

Grupa "Labvēlīgais tips" vienmēr ir bijusi deju mūzikas grupa, ja par deju mūziku sauc to mūziku, pie kuras cilvēki dejo.

Taču iestājoties jaunajam gadsimtam un gadu tūkstotim, kā arī iepazīstoties ar "Boyza" producentu Lotaru Lodziņu, rodas kārdinājums izveidot savu pazīstamāko dziesmu jaunas, elektroniski papildinātas un aktualizētas versijas. Tādā veidā top albums "Tipa dejas",

Eksperiments īsti neattaisnojas, jo "Tipa" uzticamākie klausītāji nav gatavi pieņemt jaunās versijas un dod priekšroku grupas agrākajam skanējumam. Taču tā kā grupa jau ir iegājusi klasiķu statusā, viens mazāk veiksmīgs albums neko nemaina, un mūziķi turpina pulcēt pilnas zālēs un ir absolūti neaizvietojami lielās korporatīvās ballēs, kas bieži vien izvēršas daudz vērienīgāki, nekā koncerts kādā lielā kultūras iestādē vai Kongresu namā.

'Prāta Vētra' uzdāvina saksofonu Mikam Džegeram

Foto: BrainStorm_TheCardigans5

"Prāta vētra" un viņu "Dienās, kad lidlauks pārāk tāls" jeb "A Day before Tomorrow" uzskatāms par 2003. gada galveno latviešu mūzikas albumu.

Ir nomainīts producents, un šo albumu producēt kompānija uztic vācu "Echo Awards" saņēmējam Aleksim Silvam (Alex Silva), bet daļu producē arī Stīvs Lions (Steve Lyon). Grupas vizuālo tēlu būtiski izmaina pieaicinātais un pasaules slavu ieguvušais fotogrāfs un režisors Antons Korbīns (Anton Corbijn). Antons ne vien veic fotosesiju, bet praktiski izveido arī albuma vāciņa noformējumu. Tas nav lēts prieks, bet ambīcijas ir lielas gan grupai, gan arī kompānijai. Albuma "Online" panākumi jau ir mazliet pabalējuši un nepieciešams kaut kas jaudīgs un pārliecinošs. Latvijā kā centrālais singls tiek izvēlēta saulainā dziesma "Plaukstas lieluma pavasaris", kas lieliski nostrādā "Gada balvā", pēcāk saņemot "labākās popdziesmas" apbalvojumu, kamēr par labāko rokdziesmu kļūst "prātinieku" singls "Colder", bet pats albums kļūst par gada "Rokmūzikas albumu".

Veiksmīgāks apzīmējums gan būtu "Pop-Rock", bet vārds "Rock" arī nav nevietā, jo singls "Colder", kuru "MicRec" virza uz ārvalstīm, ir jaudīgs un nopietns, pastiprināts ar spēcīgu lielbudžeta video, kura izveidei tiek algots atzīts video režisors – vācietis Manuels Vēbers. Filmēšana notiek Ukrainā. Video saņem "Gada balvu" kā labākais video. Latvijā albums tiek strauji izpirkts, saņem "Zelta albuma" statusu dažu nedēļu laikā, varbūt pat ātrāk, bet ne tik viegli klājas ārvalstīs.

Foto: Prāta vētra. MicRec

"MicRec" partneri gaida vēl vienu "Maybe", taču nedz "Plaukstas lieluma pavasaris" jeb "A Day Before Tomorrow" nedz "Colder" tādi nav. Singli tiek saražoti, noformēti un izplatīti visiem kontaktiem, tiek vestas sarunas par izdošanu vismaz 15 valstīs taču nekādi brīnumi nenotiek. No albuma izdošanas atsakās vairākas valstis, bet singli radiostacijās gan nonāk, bet īsti panākumus negūst. Nelīdz pat tas, ka "Prāta vētrai" ir iespēja iesildīt pašus "The Rolling Stones" Prāgas koncertā. Uz koncertu ieradušies gan aktieris Mets Deimons, gan kinorežisors Stīvens Spīlbergs. Koncerts notiek vienu dienu pēc Mika Džegera dzimšanas dienas, un grupa uzdāvina saksofonu. Saksofonam ir sava vēsture, jo tas savulaik ir uzdāvināts Jānim Jubaltam. Miks Džegers pieņem dāvanu, spēdams atbildēt tikai ar: "Saksofons? Kam? Man?"

Latvijā "Prāta vētra" ir kļuvusi par supergrupu, un tās popularitāte ir sasniegusi gandrīz maksimumu. To apliecina izpārdotā turneja, kura noslēdzas ar koncertu "Skonto" stadionā. Koncertus ārpus Rīgas iesilda igauņu meiteņu grupa "Blacky", bet Rīgā spēlē tā laika populārākā jaunā poļu "lielgrupa" un kompānijas EMI paspārnē esošie "Myslovitz". Tiek uzstādīts stadiona apmeklējuma rekords. To apmeklē vairāk kā 25 tūkstoši klausītāju. Iepriekš uzstādītais "Depeche Mode" rekords ir kritis.

Lecam pa vecam. DJ Sveiks pārtop par DJ Šveiku

Foto: MicRec

Viennozīmīgi viens no gada vispieprasītākajiem un veiksmīgākajiem albumiem ir Normunda Rutuļa un Ances Krauzes kopdarbs albumā "Lecam pa vecam".

12 jaunas Maestro dziesmas ar Guntara Rača vārdiem. Dziesma "Lecam pa vecam" un tam sekojošais singls "Cāļus skaita rudenī" kļūst par tik lieliem hitiem, ka pat Renārs Kaupers, sāk savu iepriekš aprakstīto koncertu "Skonto" stadionā ar vārdiem: "Nu, ko, lecam pa vecam!"

Šoreiz dziesmu producēšana tiek uzticēta producentam un dīdžejam Robertam Lejasmeijeram, kurš tolaik vēl lieto skatuves vārdu DJ Sveiks. Pauls sev ierastā garā to nosaukumu līdz galam nav iegaumējis un ar apskaužamu regularitāti Robertu sauc par "Dīdžeju Šveiku".

Albums ātri vien saņem "Zelta diska" apbalvojumu, bet albuma dziesmas kļūst par sava žanra klasiku un tiek izpildītas un pieprasītas vēl šodien. Dziesma "Cāļus skaita rudenī" vēlāk tiek tulkota un izdota Vācijā.

'Eirovīzijas' kaislības, panākumi un vilšanās. 'F.L.Y.'

Foto: Valts Kleins

Pēc iepriekšējā gada fiasko un palikšanas otrajā vietā "Eirodziesmas" atlasē, Mārtiņam Freimanim nav miera. Nolemts kopā ar dziesmu līdzautoru Lauri Reiniku, pieaicinot Yana Kay, nodibināt – "neuzvaramo vienību".

Visi trīs ir jau ļoti pazīstami un populāri mākslinieki Latvijā, un plāns nostrādā spīdoši. Tieši "F.L.Y." ar dziesmu "Hello From Mars" uzvar "Eirodziesmas" atlases finālā Ventspilī un gatavojas savam iznācienam lielajā "Eirovīzijā". "Eirovīzijas" fināls togad notiek tepat Rīgā, "Skonto" hallē. Tas viss, pateicoties Marijai Naumovai, kura iepriekšējā gadā ir uzvarējusi. Redzot, ka Marija un viņas kompānija nav līdz galam izmantojuši šo neticami lielo iespēju, un pēc šādas uzvaras nekur Eiropā neskan neviena Marijas dziesma, kā arī nav izdots albums, kurš kaut mazliet atbilstu tam, ko balsotāji redzēja priekšnesumā, ir nolemts, ka "F.L.Y." būs gatavi arī uzvarai. Albumam dziesmas saraksta gan pats Mārtiņš, gan Lauris, gan arī Yana. Divas nedēļas pirms lielā fināla, 5. maijā, albums "Never Look Back" ir gatavs. Slavenākais igauņu "klipmeikers" Massa Maasiks uzņem video. Viņš principiāli filmē ar kinokameru, un tas attiecīgi arī maksā, bet likmes ir lielas, un kompānija to atbalsta un tiek nofilmēts video.

Viss plāns sagrūst kā kāršu namiņš pēc tam, kad "Hello From Mars" iegūst 21. pozīciju no 26 dalībvalstīm. Tiek meklēti iemesli, tiek piesaukta pat Latvijas karavīru dalība konfliktā Irākā, kā rezultātā daudzi ir nolēmuši nebalsot par Latviju. Sazvērestības teoriju ir ļoti daudz, un viena par otru pārsteidzošāka, bet to, kas īsti bija pie vainas, nespēs pateikt neviens.

Amerikāņu dziesmas latviski un 'Pērkons'

Foto: Juke Box. MicRec

Tuvojoties jūnijam, pienāk īstais laiks lauku mūzikai jeb "kantrī". Basģitārists un dziedātājs Modris Laizāns vēršas pie Guntara Rača ar ideju tulkot un latviski izdot pazīstamu amerikāņu "kantrī" jeb "country" mūzikas dziesmas. Modrim ir neērti, ka daudzi šī žanra izpildītāji Latvijā tulko dziesmas "uz savu galvu" un izliekas, ka tas ir pieņemami. Grupa "Juke Box" ar Modri priekšgalā vēlas mainīt šo praksi. Un tas arī notiek.

Visi dziesmu tulkojumi tiek oficiāli saskaņoti un vēlāk, šī žanra viens no labākajiem pazinējiem Latvijā, Pits Andersons saka: "Esmu dzirdējis daudz amerikāņu dziesmu latviski, bet šis ir pirmais gadījums, kad man nav kauns par to." Albums "Ir sestdien klāt" nāk klajā jūnija sākumā, un vairākas dziesmas, pateicoties Kristapa Krievkalna aranžējumiem un producēšanai, skan vēl šodien.

Tikmēr sērijā "Latviešu rokmūzikas klasika" 2003. gada augustā CD formātā tiek izdota pēdējā grupas "Pērkons" dziesmu izlase, kurā apkopoti grupas klasiskie albumi "Labu vakar'" un "Ballīte". Kā izrādās, šis joprojām ir arī pēdējais jebkad izdotais šīs grupas dziesmu apkopojums. Kulakovs turpina rakstīt dziesmas, bet neviena no tām nav paredzēta grupai. Tāpēc grupas īstenajiem faniem jāsamierinās vien ar līdz šim izdotajām 3 dziesmu izlasēm, kurās apkopoti visi grupas agrīnie albumi.

Aktiv un Ladybird

Foto: LADYBIRD. MicRec

'Jūras akmentiņi' pārtop par 'C-Stones'

Foto: Valts_Kleins

Arī 'C-Stones' ir producentu apvienības "Aktiv" projekts. Populārās bērnu un jauniešu popgrupas "Jūras akmentiņi" vecākās grupas audzēkņi – Līva Boitmane, Kristians Korns, Zane Beļska un Olafs Bergmanis – ir izauguši, labi muzikāli sagatavoti un gatavi iekarot Latvijas un pasaules popmūzikas skatuvi.

"Aktiv" producents Modris Skaistkalns paziņo, ka ar latviešu valodu viņš vairs neķēpāsies, jo tam neesot jēgas. Tāpēc arī debijas albumā "Makin'My Way" ir dziesmas tikai angļu valodā. Gan ārzemju autoru radītas, gan pašmāju autoru radītas. Kaut ko uzraksta arī Mārtiņš Freimanis, taču par pirmo starptautisko singlu tiek izvēlēta austrāliešu autora Nīla Finna ("Crowded House") slavenā dziesma "Don't Dream It's Over" kaverversija. Pēc ilgas saskaņošanas autors un dziesmas izdevēji piekrīt dot savu atļauju.

Foto: Valts Kleins

Dziesma gan nekādus īpašus starptautiskus panākumus negūst. Albums tiek prezentēts "LNT Mūzikas video" sezonas noslēguma ballītē Daugavas stadionā, 29. augustā. Tas ir laiks, kad pie Latvijas mūzikas debesīm iemirdzas jaunā zvaigzne "Cosmos", kuri gan arī sākotnēji neiztiek bez vecu dziesmu pārlikumiem jeb kaverversijām. Taču šis paņēmiens pasaulē jau sāk sevi izsmelt un "Don't Dream It's Over" ir viens no pēdējiem "MicRec" mēģinājumiem to izmantot, lai gūtu panākumus un turpmākos gadus vairāk laika un līdzekļu tiek veltīts jauno oriģināldziesmu attīstībai.

Ieva, Igo un Raimonds Pauls

Foto: Raimonds Pauls. MicRec

Ance Krauze, kora mūzika un Dzintars Čīča

Foto: DZINTARS ČĪČA AR DEJU GRUPU. MICREC

Turpinās Maestro sadarbība ar dziedātāju Anci Krauzi, kurai tiek uzticēts iedziedāt albumu "Kabīrijas naktis", kas ir dziesmas no pēc Federiko Felīnī filmas motīviem veidotās izrādes. Dziesmu vārdus raksta Jānis Peters, un šis ir albums, kurā atrodamas vairākas pērles, tostarp arī dziesma "Ja tevis nebūtu", kuras ierakstā piedalās arī Jānis Kurševs. Albums tiek nominēts "Gada balvai" kategorijā "Labākais instrumentālās, filmu vai teātra mūzikas albums", taču nākas piekāpties Raimonda Tiguļa instrumentālās mūzikas albumam.

Tai pat laikā pēc "Jauniešu koru koncerta Skonto stadionā" populāru latviešu dziesmu dziedāšana korī un ar solistu priekšgalā kļūst teju vai par kulta lietu. "MicRec" arī ilgi negaida, un šī leģendārā koncerta ierakstu laiž klajā CD. Tas cerēti izrādās ļoti pieprasīts izdevums. Nākamos gadus solists priekšā un koris aiz muguras ir daudzu pasākumu epicentrā un kļūst par svētku svinēšanu galveno muzikālo formātu.

Līdzās lielajai "Eirovīzijai" togad notiek arī pirmā "Bērnu Eirovīzija". Latvijas atlasē pārliecinoši uzvar mazais Sabiles zēns Dzintars Čīča. Kā otrais paliek Miks Dukurs, bet trešā ir Sabīne Berezina. Dzintaru gan pirmais pirms tam konkursā "Raimonda Paula jaunās zvaigznes" pamana pats Maestro Raimonds Pauls, kurš publiski velta viņam dažus slavinošus vārdus.

Foto: Dzintars Čīča. MicRec

Ar uzvaru "Bērnu Eirovīzijā" un Maestro uzslavu pietiek, lai "MicRec" plānotu mazā brīnumbērna debijas albumu. Lielāko daļu dziesmu producē "MicRec" lokālā repertuāra producents Zigfrīds Muktupāvels. Trūkst dziesmu un tās tiek meklētas dažādos veidos. Vienu no dziesmām "Nāc un dziedi", bezizejas situācijā sacer pats Guntars Račs un ātri ieraksta to tolaik esošajā "MicRec" studijā, kas atrodas turpat jaunajās biroja telpās, Sēlpils ielā. Neticamā kārtā tieši ar šo dziesmu Dzintars vēlāk uzvar jaunizveidotajā Latvijas Televīzijas "Latvijas šlāgeraptaujā". Dzintars pārliecinoši kļūst par šīs aptaujas pirmo uzvarētāju, aiz sevis atstājot tādus grandus kā "Sestā Jūdze" un Normunds Rutulis. Vecie "šlāgermonstri" nebeidz bozties un saka, ka bērniem un suņiem šādās aptaujās nevajadzētu piedalīties, jo tā nebūšot godīga konkurence. Bet fakts paliek fakts, un vecuma ierobežojuma togad nav. Nākamais Dzintara albums iznāk tikai pēc daudziem gadiem, kad puika ir krietni vien paaudzies.

Nicol un divi albumi

"MicRec" ir jaudīga kompānija, un tolaik tajā pie repertuāra sagatavošanas strādā ne vien Guntars Račs, Klāss Vāvere un Zigfrīds Muktupāvels, bet arī jauniņā Dace Paula. Kura menedžē Gunāru Kalniņu, strādā ar grupu "Tumsa", strādā arī ar "Putnu balli" un citiem Freimaņa projektiem, par kuriem būtu jāstāsta jau 2004. gada kontekstā. Un tieši Dace pārliecina "MicRec", ka jāstrādā arī ar dziedātāju Nicol.Ne visi ir vienisprātis, bet kompānija nolemj riskēt un ieguldīt naudu un laiku šajā projektā. Tiek izdoti divi albumi. Viens krievu valodā, bet otrs latviešu un angļu valodās. Visveiksmīgākā dziesma izrādās amerikāņu autoru dziesma, kas latviski pazīstama ar nosaukumu "Melns un balts", bet otru tikpat veiksmīgu atrast neizdodas, un albums nav sevišķi pieprasīts un tālākā sadarbība neizveidojas, jo arī Dacei tolaik ir jau citas prioritātes.Savu talantu Nicol apliecina, piedaloties "Eirodziesmas" atlasēs ar dziesmu "One More Dance" un ierindojoties 3. vietā. Viņas priekšnesums ieiet vēsturē, jo tādu uguņojošu monstru, kādu uz skatuves izved Nicol, Latvijas "Eirodziesmas" skatuve līdz tam un arī pēc tam vairs nav pieredzējusi.

Yana Kay un nākotnes video

Foto: Valts Kleins

"MicRec" sadarbībā ar vietējo deju mūzikas leiblu "Deeselecta" izdod dziedātājas Yana Key singlu "Tears In The Rain".

Singls tiek izdots CD "maxi", kā arī vinila skaņuplatē. Vislielākā vērtība ir futūristiskais video, kas vēl šodien izskatās savādi.

Dziesma tiek izdota vairākās rietumu valstīs iznākošajās dziesmu izlasēs, taču topos neiekļūst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!