Foto: F64

2016. gada 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā, salīdzinot ar 2015. gada 12 mēnešu vidējo, palielinājās par 0,1%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Patēriņa cenu līmenis 2016. gada decembrī, salīdzinot ar 2015. gada decembri, palielinājās par 2,2%. Tostarp preču cenas pieauga par 1,7%, bet pakalpojumu – par 3,4%.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni pērnā gada decembrī bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, sakaru grupai, veselības aprūpei, atpūtai un kultūrai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pērn decembrī, ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, palielinājās vidēji par 4,8%. Cenas pieauga svaigiem dārzeņiem, cukuram, sieram un biezpienam, gaļai un gaļas izstrādājumiem, sviestam, pienam, kefīram, jogurtam, skābajam krējumam, svaigiem augļiem, konditorejas izstrādājumiem, bezalkoholiskajiem dzērieniem, svaigām vai atdzesētām zivīm, kā arī saldumiem, sālim un garšvielām, šokolādei, ievārījumam un medum. Savukārt lētāki kļuva kartupeļi un olas.

Tabakas izstrādājumu cenas pieauga par 5,2%, bet alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums alum.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,7%. Lētāka kļuva siltumenerģija, dabasgāze, cietais kurināmais. Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, atkritumu savākšana, kanalizācijas pakalpojumi, ūdensapgāde.

Vidējais cenu līmenis veselības aprūpei palielinājās par 2,9%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskajiem produktiem, zobārstniecības, kā arī ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 6,7%. Cenas palielinājās arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam. Savukārt cenas samazinājās pasažieru pārvadājumiem pa jūru, rezerves daļām un piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem.

Vidējais cenu līmenis telekomunikāciju pakalpojumiem palielinājās par 5,5%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums fiksēto un mobilo tālruņu pakalpojumiem. Lētāki bija interneta piekļuves pakalpojumi, bet kultūras pakalpojumi kļuva par 3,2% dārgāki.

Pērnā gada decembrī, salīdzinot ar 2016. gada novembri, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,6%. Preču cenas palielinājās par 0,5%, bet pakalpojumu– par 0,8%.

Cenas visvairāk ietekmēja cenu kāpums pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, sakaru grupai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieauga par 1,3%. Lielākā ietekme uz cenu kāpumu pārtikas grupā bija svaigiem dārzeņiem. Sadārdzinājās zivis un jūras veltes, piens, cukurs, eļļa un taukvielas, siers, kafija, kefīrs, konditorejas izstrādājumi un jogurts. Savukārt cenas samazinājās žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, gaļas izstrādājumiem, brokastu pārslām, miltiem un citiem graudaugiem, makaronu izstrādājumiem un olām.

Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 1,1%, ko ietekmēja akcijas noslēgums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, vīnam un alum. Akciju ietekmē apavu cenas samazinājās par 6,6% un apģērbiem – par 2,3%. Ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 0,7%. Salīdzinot ar 2016. gada novembri, dārgāka bija siltumenerģija.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 1,7%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 2,3%. Sadārdzinājās pasažieru aviopārvadājumi, personisko transportlīdzekļu apkope un remonts, bet telekomunikāciju pakalpojumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 3,2%, ko noteica cenu kāpums fiksēto un mobilo tālruņu pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!