Foto: Twitter.com/raimondsmezaks
Iestājoties ziemai tipiskiem laikapstākļiem un Latvijas ūdenstilpēm pārklājoties ar ledus kārtu, aizsākas ne tikai zemledus makšķerēšanas sezona, bet arī pārgalvīga pārvietošanās un ledus izturības pārbaude ar dažādiem transportlīdzekļiem. Tomēr sods par šādu pārkāpumu ir no 30 līdz 2100 eiro.

Ņemot vērā neseno notikumu, kad 7. janvārī Driškina ezerā Pārgaujas novadā ielūza uz ledus uzbraukusī vieglā automašīna "VW Golf", Dabas aizsardzības pārvalde vērš uzmanību, ka pārvietošanās ar mehanizētajiem transportlīdzekļiem, tai skaitā automašīnām, traktortehniku, motocikliem, tricikliem, kvadracikliem un mopēdiem, pa lielāko daļu Latvijas ezeru un upju ir aizliegta.

Ierobežojumi noteikti, lai nodrošinātu dabisko ūdensteču un ūdenstilpju ūdeņu un dabas resursu aizsardzību, mazinātu iespējamo piesārņojumu un traucējumu makšķerniekiem, kā arī lai nodrošinātu drošību uz ezeriem un upēm ledus periodā.

Vienīgie izņēmumi pieļaujami gadījumos, ja pārvietošanās ir saistīta ar šo teritoriju apsaimniekošanu, uzraudzību vai valsts aizsardzības uzdevumu veikšanu, vai glābšanas un meklēšanas darbiem.

"Vēlme ātrāk nokļūt labās makšķerēšanas vietās vai kāre pēc adrenalīna diemžēl mūsu sabiedrībā ir bieži sastopamas. Taču pieredze liecina, ka ne viens vien nepārdomāts vai pārgalvīgs izbrauciens pa ezera ledu beidzas ar ielūzušu spēkratu. Rezultātā šāds "hobijs" var izrādīties gana dārgs, jo zaudējumos aprēķināmas gan spēkrata, gan glābšanas darbu izmaksas, gan administratīvā soda apmērs, kā arī videi nodarītā kaitējuma apmērs," komentē DAP vecākais valsts vides inspektors Mārtiņš Blaus.

DAP inspektoru uzdevums ir uzraudzīt īpaši aizsargājamās dabas teritorijas un novērst tajās neatļautas darbības, tādējādi saudzējot Latvijas dabu un tās vērtības. Konstatējot pārvietošanos pa dabiskajām ūdenstilpēm un ūdenstecēm ar mehānisko transportlīdzekli, inspektori sagatavos pārkāpējam administratīvā pārkāpuma protokolu.

Administratīvā soda apmērs par šo pārkāpumu atbilstoši Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksa 81. pantam fiziskām personām ir 30 līdz 1000 eiro, bet juridiskām personām – 280 līdz 2100 eiro.

Pārgaujas pašvaldības policija ir ierosinājusi administratīvo lietvedību par pārkāpumiem Driškina ezerā. Tā kā šī ir īpaši aizsargājamā dabas teritorija – Driškina ezers ietilpst Gaujas Nacionālajā parkā – lieta ir nodota DAP vērtēšanai un lēmuma pieņemšanai par soda apmēru. Iestājoties siltākam laikam, DAP izvērtēs situāciju dabā par spēkrata atstāto piesārņojumu, informējot par to Valsts vides dienestu.

"Nemitīgi aicinām cilvēkus doties dabā ar izpratni, saudzēt ne tikai sevi un savu īpašumu, bet arī dabas vērtības sev apkārt, taču aizvien saskaramies ar pārgalvīgas rīcības sekām," stāsta Blaus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!