Foto: F64
Pašmāju producents Juris Millers (attēlā) jau iepriekš izcēlies ar stingra viedokļa nostādnēm attiecībā uz Latvijas Televīzijas rīkoto konkursu "Supernova". Arī šogad, vērojot "Eirovīzijas" dziesmas atlases kārtas, producents saskatījis vairākas nepilnības, pie kurām vainojami dažādi faktori.

Sarunā ar "Delfi Izklaidi" Millers neslēpj, ka starp šī gada "Eirovīzijas" kandidātiem viņam nav favorītu.

"Šogad es neredzu nevienu spilgtu dziesmu, ar ko būtu vērts cīnīties starptautiskajā arēnā. Vienīgā dalībniece, kurai būtu potenciāls pārstāvēt valsti, ir Linda Leen, bet skumjākais ir tas, ka viņas dziesma nav tam piemērota," secina Millers un atzīmē, ka dziedātājas krājumos ir vairākas citas dziesmas, kuras attiecīgajam formātam būtu daudz veiksmīgākas, taču Lindas izvēlētā "Who Is In Charge", viņaprāt, nav starp tām.

Vērtējot konkursu "Supernova" kopumā, Millers pauž, ka tā organizēšanas procesā jau ilggadēji ir aktuālas vienas un tās pašas problēmas.

"Es teikšu to, ko es saku katru gadu – Latvija joprojām šajā konkursā nav definējusi savu mērķi, ko mēs caur savu piedalīšanos vēlamies pavēstīt. Tie skaļie vārdi, ka "mēs gribam likt Eiropai mūs sadzirdēt" – tas nav mērķis, bet sauklis," pārliecinājies ir Millers un secina, ka ne "Supernovas" organizatori, ne pati valsts nav šo mērķi izvērtējusi.

"Ir citas dalībvalstis, kuras ļoti piedomā pie tā, ko "Eirovīzija" – tāpat kā jebkurš cits starptautisks konkurss – prestiža ziņā var sniegt valstij. Mēs par mērķi nerunājam, tikai par formu. "Eirovīziju" uztver kā distanci, bet tas ir maratons," konkursu līdzībās vērtē Millers un izteic viedokli, ka pie šīs situācijas ir līdzvainīgi ne tikai "Supernovas" organizatori un valsts, kura nav pietiekami ieinteresēta sabiedriskās televīzijas "šeptēs", bet arī paši konkursa dalībnieki.

"Mūziķi nav gatavi domāt stratēģiski, viņi nedzīvo ilgtermiņa distancē, tā vietā strādā no vienas uzstāšanās līdz otrai, no viena konkursa līdz otram. Mums nav definēts virsuzdevums. Tad, kad tiek noskaidrots "Eirovīzijas" pārstāvis no Latvijas, mēs visi priecājamies – re kā, laika apstākļu, garastāvokļa vai ārējo apstākļu dēļ tas ir noticis," apkārtējo skatījumu ir noskaidrojis Millers.

Lai to novērstu, turpmāk pirms ikgadējās "Supernovas" būtu nepieciešamas nopietnas un sistemātiskas diskusijas, kurās piedalītos konkursa organizatori, producenti, paši mūziķi un citas tajā iesaistītas personas.

Millers arī pauž arī viedokli, ka Latvijā ikgadējā gatavošanās "Eirovīzijai" tiek iesākta pārāk vēlu.

""Eirovīzijas" dziesmas izvērtēšanu vajadzētu sākt jau agrā rudenī, bet uzvarētāju noskaidrot novembrī. Tad būtu pietiekami daudz laika, lai nacionālās atlases laureāts veltītu optimāli daudz laika dziesmas popularizēšanas kampaņai, kuras laikā braukātu uz citām valstīm un to prezentētu," uzskata Millers un dalās ar viedokli, ka nevar prasīt no mūziķa ko unikālu, ja pēc uzvaras "Supernovā" nav pietiekami daudz laika, lai starptautiskajam konkursam sagatavotos un pienācīgi noslīpētu pašu priekšnesumu.

"Gatavojoties "Eirovīzijai", Latvijā trūkst sistemātiska, metodiska darba, kas novestu pie vajadzīgā rezultāta. Mums joprojām konkursā nav sava mērķa," sarunā ar "Delfi Izklaidi" "Eirovīzijas" dziesmas atlases procesu vērtē Millers.

Jau šajā svētdienā, 19. februārī, dziesmu konkursā "Supernova" pirmajās atlases kārtās izvēlētie astoņi dalībnieki tiksies konkursa pusfinālā, bet jau 26. februārī uzzināsim, kurš no viņiem dosies uz Ukrainu, lai pārstāvētu Latviju "Eirovīzijas" konkursā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!