Foto: LETA
Janvāra sākumā, braucot pa Asaru prospektu Jūrmalā, Tatjanas spēkratu fiksēja fotoradars, kuram garām pretējā virzienā traucās vēl trīs auto. Tatjanai radušās bažas, vai radara fiksētais sods par ātruma pārsniegšanu ir likumīgs, ja attēlā redzami vairāki spēkrati. Valsts policijā kļūmes iespējamību noliedz, vēsta "rus.delfi.lv".

"Atminos, kā pa Asaru prospektu braucu pie mammas uz Ziemassvētkiem un mani "noķēra" fotoradars. Speciāli pievērsu uzmanību spidometram, tas rādīja, ka ātrums ir 53 kilometri stundā. Fotoradara fiksēšanas brīdī pa pretējo joslu man garām panesās trīs mašīnas," stāsta Tatjana, kura jau drīzumā saņēma policijas sūtīto administratīvā pārkāpuma protokolu. Tajā teikts, ka viņai jāmaksā 40 eiro sods, jo pilsētas robežās braukusi ar ātrumu 71 kilometrs stundā.

Pēc Tatjanas teiktā, vēstulē pievienotajā attēlā var redzēt viņas auto un vēl trīs automobiļus. Fotoradaru instrukcijā Tatjana lasījusi – ja attēlā redzams vairāk nekā viens spēkrats vai pat tikai kādas citas mašīnas sāns, tad attēls uzskatāms par nederīgu.

Tatjana apstrīdēja sodu, taču policija to neatcēla. Tatjana atzīst, ka ik reizi, kad viņa pārvietojas pa Asaru prospektu, viņai rodas paniskas bailes, vai atkal nenāksies maksāt par kāda cita autovadītāja izdarītu pārkāpumu.

Valsts policijā apgalvo, ka jauno, stacionāro "Gatso RT4" radaru uzņemtie attēli ir leģitīmi pat tad, ja tajos redzamas vairākas automašīnas. Policijā arī pieļauj, ka Tatjana, visticamāk, ir lasījusi veco, pārvietojamo fotoradaru instrukciju. Patlaban uz Latvijas ceļiem uzstādīto ierīču instrukcijai ir ierobežota pieeja.

Kā klāsta policijā, tad pašlaik uzstādītie fotoradari ir ieprogrammēti tā, lai spētu skanēt katru transportlīdzekli atsevišķi. Fotoradari "Gatso RT4" var noteikt ātruma pārkāpumus četru joslu ietvaros. Katrai joslai ievadīti atbilstoši parametri, lai atpazītu tuvojošās mašīnas un tās, kuras attālinās, skaidro policijā.

Automobili, kurš pārsniedz ātrumu konkrētā joslā, fiksē momentā, kad tas pārvar ātruma kontroles līniju.

"Fotoradars fiksē visus pārkāpumus, pat tajos gadījumos, ja tā darbības zonā atrodas vairāki transporta līdzekļi. Katru atsevišķu transporta līdzekli, kura vadītājs pārkāpis noteikumus, fiksē atsevišķi. Tādējādi attēls derīgs arī tad, ja uz tā ir redzami vairāki spēkrati," skaidro Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte.

Lai novērstu iespēju pieņemt pretlikumīgu lēmumu un sodīt nevainīgu personu un lai precīzi noteiktu pārkāpēju, pirms lēmuma pieņemšanas par administratīvā protokola noformēšanu tiek pārbaudītas informācijas sistēmas, uzsver Grāvīte. Pamatojoties uz ātruma mērīšanas sistēmas instalēšanas datiem, nosaka, kurš transportlīdzeklis fiksētajā fotoattēlā šķērso ātruma kontroles līniju, kā arī veic attēla datu joslas informācijas pārbaudi.

Ja autovadītājs nepiekrīt izrakstītajam sodam, tad desmit darbadienu laikā lēmumu var pārsūdzēt, rakstot iesniegumu Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!