Foto: F64

Šā gada 1. martā 100 lielāko nodokļu parādnieku saistības pret valsti bija 309,97 miljoni eiro – mēneša laikā tās pieaugušas par 10,24 miljoniem eiro. Kopumā 85 lielākie nodokļu parādnieki valstij nebija samaksājuši vairāk nekā vienu miljonu eiro, savukārt 10 lielāko valsts nodokļu parādnieku saistības marta sākumā bija 158,89 miljoni eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie dati.

Marta sākumā lielākais nodokļu parāds – 46,96 miljoni eiro, bijis SIA "Tendem neman" – uzņēmumam, kurš arī iepriekš bijis lielāko nodokļu parādnieku līderis. Tā parāds bija 46,46 miljoni eiro. Jau vēstīts, ka VID 2004. gadā reģistrētā elektronisko ierīču, telekomunikāciju iekārtu un to daļu vairumtirdzniecības uzņēmuma "Tendem neman" saimniecisko darbību apturējis 2016. gada 16. februārī. Tāpat piemērots aizliegums reorganizācijai un dalībnieku maiņai.

Arī otrais lielākais nodokļu parādnieks mēneša laikā nav mainījies – tā ir SIA "M4U", kuras saistības no 36,11 miljoniem eiro februāra sākumā palielinājušās līdz 36,49 miljoniem eiro, un trešajā vietā VID marta sākumā ar 23, 95 miljoniem eiro ierindojis Jevgeņiju Jakovļevu, kurš arī pirms mēneša bijis šajā pozīcijā ar 19,16 miljonu eiro saistībām. Arī ceturtajā vietā marta sākumā, tāpat kā mēnesi iepriekš, bijusi SIA "Elektrolats", kuras saistības no 13,25 miljoniem eiro februāra sākumā pieaugušas līdz 13,42 miljoniem eiro.

Piektajā vietā ar 8,97 miljonu eiro saistībām marta sākumā bijis Vadims Mitrofanovs, kurš arī pirms mēneša bija piektajā vietā VID veidotajā nodokļu parādnieku sarakstā, un arī tad viņa saistības bija ap 8,97 miljoniem eiro, viņam ar 8, 92 miljoniem eiro seko SIA "Eco Tyre Baltics", kuras saistības pirms mēneša bija 8,84 miljoni eiro, bet septītajā vietā lielāko nodokļu parādnieku sarakstā marta sākumā, tā pat kā pirms mēneša, bija SIA "Membrant" ar 6,05 miljonu eiro parādu. Februāra sākumā šīs sabiedrības saistības pret valsti bija 5,98 miljoni eiro.

Astotajā vietā marta sākumā VID ierindojis SIA "Future vision" ar 6,026 miljonu eiro parādu, devītajā vietā bijis Jurijs Šapurovs ar 4,31 miljona eiro parādu, bet desmitajā vietā marta sākumā ar 3,79 miljonu eiro parādu bijusi SIA "East-West-Transit", kas janvāra sākumā bija ierindota 6. vietā, bet februāra sākumā bija noslīdējusi uz 27. vietu

Jau vēstīts, ka otrais lielākais nodokļu parādnieks – 2011. gadā reģistrētais elektronisko ierīču, telekomunikāciju iekārtu un to daļu vairumtirdzniecības uzņēmums "M4U" – jau 2015. gada oktobrī izslēgts no VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra, kā arī 2015. gada nogalē tiesa aizmuguriski pieņēmusi spriedumu par firmas darbības izbeigšanu, bet 1991. gadā reģistrētās SIA "Elektrolats", kas kā darbības veidus reģistrējusi graudu, sēklu, neapstrādātas tabakas un lopbarības vairumtirdzniecību, kā arī tekstilizstrādājumu vairumtirdzniecību, saimniecisko darbību VID apturējis 2016. gada augustā, kā arī ticis piemērots aizliegums reorganizācijai un dalībnieku maiņai.

Lēmumu par 2009. gadā Cēsīs reģistrētās SIA "Eco Tyre Baltics", kas kā darbības veidus norādījusi šķirotu materiālu pārstrādi un lauksaimniecības mašīnu, iekārtu un to piederumu vairumtirdzniecību, darbības izbeigšanu 2014. gadā pieņēmis UR valsts notārs. 2014. gada aprīlī reģistrētās SIA "Membrant" likvidācijas process ticis sākts 2015. gada jūnijā, bet VID uzņēmuma saimniecisko darbību apturējis 2015. gada martā.

2013. gadā reģistrētā SIA "Future Vision" kā darbības veidus reģistrējusi metālu un metāla rūdu vairumtirdzniecību, kā arī elektronisko ierīču, telekomunikāciju iekārtu un to daļu vairumtirdzniecību. Pēdējais gads, par kuru iesniegti finanšu dati, ir 2013. gads.

Kopā ar Jakovļevu, Mitrofanovu un Šapurovu, kas jau ilgu laiku ir starp valsts lielākajiem nodokļu nemaksātājiem – fiziskām personām, marta sākumā VID lielāko nodokļu parādnieku sarakstā ierindojis arī Gulamu Gulami un 29 fiziskas personas, kuru saistības bijušas no nedaudz vairāk kā trim miljoniem eiro līdz 963 060 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!