Foto: Publicitātes foto
Koncertzālē "Ave Sol" 2. aprīlī, plkst. 15.00 notiks Rīgas pareizticīgo kamerkora "Blagovest" ikgadējais koncerts "Lielā gavēņa dziedājumi". Šīs pasākums noslēgs "Blagovest" Rīgas koncertu virkni šajā sezonā, portālu "Delfi" informē kora pārstāvji.

Pareizticīgo Lielā Gavēņa koncertu tradīcija radusies 19. gadsimtā un joprojām ir īpašs garīgās mūzikas novirziens. Šai tradīcijai pamatus licis Aleksejs F. Ļvovs — vijolnieks, komponists, diriģents un Koru kapelas direktors Pēterburgā.

"Lielā Gavēņa mūzika rod atbalsi arī laicīgo klausītāju sirdīs. Tas nav pārsteidzoši, jo garīgās mūzikas daudzpusīgais daiļums īpašā veidā izpaužas tieši Lielā Gavēņa kontekstā, kad skaņdarbu galvenā ideja vērsta uz pārdomām par pašaizliedzību un ciešanām, par mīlestību un nodevību, kā arī piedošanas un cilvēka dzīves dižajām dāvanām," stāsta kora pārstāvji.

Ar laiku šo tradīciju, kura pēcrevolūcijas laikmetā netika kopta, sāka atjaunot atsevišķi koru kolektīvi. Kora "Blagovest" Lielā gavēņa dziedājumu tradīcija aizsākusies jau 90. gados. Ar to koris iepazīstinājis klausītājus ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās. Savukārt 2014. gadā "Blagovest" Lielā gavēņa koncertā uzstājās kopā ar Latvijas Nacionālās operas solistu – baritonu Samsonu Izjumovu.

"Blagovest" turpina paplašināt savu repertuāru, un 2. aprīļa koncertā skanēs jaunas kompozīcijas, komponista Nikolaja Golovanova Opusa 37 "Lielā gavēņa, Klusās nedēļas un Lieldienu dziedājumi". Ar Golovanova skaņdarbiem "Blagovest" iepazīstināja savus klausītājus "Pareizticīgo Ziemassvētku dziedājumu" koncertā janvārī un turpina pētīt šī garīgās mūzikas komponista daiļradi. Koncerta programma iekļauti arī Rahmaņinova, Arhangeļska, Vedeļa, Grečaninova, Šnitkes, Glagoļeva un citu komponistu skaņdarbi. Koncertā uzstāsies solisti – Rīgas Svētās Trijādības Katedrāles virsdiakons Vsevolods Meļņikovs (baritons) un Jurijs Tjutjunnikovs (tenors).

Pēc Lielā Gavēņa koncerta koris "Blagovest" dosies uz Polijas pilsētu Hajnovku, kur jau piekto reizi piedalīsies starptautiskajā festivālā "Hajnovkas baznīcas mūzikas dienas". Iepriekšējā gadā "Baznīcas mūzikas dienu" laikā korim "Blagovest" tika piešķirtas uzreiz divas balvas – diploms korim par pirmo vietu akadēmisko koru kategorijā, kā arī individuālā balva labākajam diriģentam.

Biļetes uz koncertu "Lielā gavēņa dziedājumi" būs iespējams iegādāties stundu pirms pasākuma koncertzālē "Ave Sol".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!