13. marta rītā Drustu un Jaunpiebalgas pagastu iedzīvotāji apvienojās, lai atspoguļotu autoceļa P29 kritisko stāvokli, izdangādajā brauktuvē iestādot kartupeļus, portālam "Delfi" stāsta aktīvists Klāvs Kalnačs.

Domubiedru grupā "P29" Drustu un Jaunpiebalgas pagastu iedzīvotāji apvienojušies ar mērķi autoceļu uzturētājiem parādīt, ka ceļš Vidzemes šoseja–Drusti–Jaunpiebalga šobrīd ir piemērotāks nevis auto un divriteņu satiksmei, bet apstādīšanai. Iedzīvotāji ceļu uzturētājiem pārmet nespēju uzturēt svarīgo ceļu kārtībā.

"Šis ceļš ir dzīvības un saimnieciskā artērija Drustu pagasta iedzīvotājiem, pa kuru tie var nokļūt līdz vienīgajam apkārtnes bankomātam, aptiekai un benzīntankam. Pa to brauc skolu autobusi, ātrās palīdzības brigādes, kā arī satiksmes autobusi Rīga–Jaunpiebalga–Rīga," ceļa nozīmību ieskicē grupas pārstāvis Kalnačs.

Aktīvists arī klāsta, ka 13. marta vakarā ceļa posmā iestiga starppilsētu autobuss, kurš ar milzu grūtībām spēja izkļūt no dubļiem un turpināt ceļu.

Video tapis 14. martā tūlīt pēc tam, kad uz autoceļa uzturētājs bija pabeidzis greiderēšanas darbus. Posmā no Drustiem līdz Jaunpiebalgai līdzīga situācija šajā un vairākās citās vietās ir arī 16. marta rītā, pauž Kalnačs.

Video autors ir domubiedru grupas "P29" aktīvists, Aivars Damroze.

Kā informēja valsts AS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) Cēsu nodaļā, Drustu ceļš, kurā iedzīvotāji iestādīja kartupeļus, ir labots.

Savukārt uzņēmuma pārstāve Anna Kononova informēja, ka, tāpat kā uz lielākas daļas ceļu ar grants segumu, arī uz šī ceļa līdz ar atkusni ir iestājies šķīdonis un ceļš ir uzrūdzis. Autoceļam Rauna - Drusti - Jaunpiebalga šīs problēmas ir vērojams ne tikai Jaunpiebalgas galā. Grūtāk izbraucamajās vietās un iesēdumos valsts AS "Latvijas autoceļu uzturētājs" trešdien un ceturtdien iebēris šķembas.

Šogad šim valsts reģionālajam autoceļam ir paredzēta seguma atjaunošana posmā no Vidzemes šosejas līdz Lubūža ezeram. Pašlaik notiek iepirkuma procedūra.

Kā skaidroja Raunas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Neimanis ("Rauna"), pašlaik ceļa apsaimniekotājs ir izdarījis visu, kas tā spēkos, taču "tas nav risinājums, tikai šī brīža problēmas noslāpēšana".

Neimanis arī atzīmēja, ka iedzīvotāju iniciatīva, publicējot video, kurā tie izbraukātajā ceļā stāda kartupeļus, vēršot uzmanību uz tā slikto stāvokli, ir labs piemērs, lai pieprasītu LVC pacelt Drustu ceļa atjaunošanu augstāk tā prioritāšu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!