Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) sestdien, 18. martā, plkst. 12.00 izstādē "Versija – latvieši: 1896. gada Latviešu etnogrāfiskā iestāde" būs tikšanās ar folkloras draugu kopu "Savieši". Pasākumā "Folklora pirms 120 gadiem un tagad: aizmirsti vārdi un jaunatrastas dziesmas" tiks meklēti tradīciju saskares punkti ar šodienu, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

1896. gada Latviešu etnogrāfiskajā izstādē pirmo reizi teatralizētā veidā tika iestudētas latviešu tradīcijas – mājas darbi, ganu dziesmas, pieguļā jāšana un kāzas. Vislielāko atzinību guva kāzu tradīciju iestudējums. Uzvedumu pamatā bija komponista un pedagoga Andreja Jurjāna ekspedīcijās dažādos Latvijas novados savāktie latviešu tautas mūzikas materiāli, Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisijas un Mūzikas komisijas vāktie ieražu apraksti. Uzvedumos piedalījās vairāk nekā simts dziedātāju un Rīgas Latviešu teātra aktieru, visi ģērbti latviešu tradicionālajos apģērbos. Dziesmas izpildīja autentiskā veidā ar t. s. "teicējām", "locītājām", "vilcējām" un "priekšdziedātājām".

Mūsdienās folkloras kopas turpina iedzīvināt un popularizēt latviešu ieražas un senās dziedāšanas tradīcijas, pulcējot dažādos pasākumos tūkstošiem folkloras entuziastu un interesentu.
Apmeklētāji varēs uzzināt, kāpēc folkloras draugu kopa "Savieši" tērpjas tradicionālajos apģērbos, dzied un muzicē. Kur tās dalībnieki smeļas sen aizmirstu dziesmu tekstus un melodijas, kā tās atdzīvina. "Saviešu" dalībnieces pastāstīs par pieredzi, kas gūta, veidojot mūzikas ierakstu ciklus par tradicionālo krāsaugu izmantošanu un apģērba krāsu atspoguļošanu dziesmās programmā "Saviešu mēļošana", kā arī zirgu krāsu tēmu programmā "Zirga pase".

Ieejas maksa – ieejas biļete muzejā. LNVM atrodas Brīvības bulvārī 32.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!